САЩ критикуват Скопие заради корупцията : vimarsana.com

САЩ критикуват Скопие заради корупцията


САЩ критикуват Скопие заради корупцията
Законите се прилагали така, че да преследват критиците на правителството и дребните риби
понеделник,
26
Юли
2021
/ брой: 141
visibility 174
"Въпреки сериозните обвинения за корупция във властта, в Република Северна Македония се преследват политически непокорните и "дребни риби", предупреждава Държавният департамент на САЩ в нов доклад.
"Макар правната рамка е до голяма степен в съответствие с международните стандарти, корупцията е постоянен проблем. Правителството генерално прилага законите, но има много индикации, че някои длъжностни лица участват в корупционни дейности". "Трансперънси интернешънъл" класира Северна Македония на 111-то място от 180 държави в своя Доклад за възприятие на корупцията за 2020 г., което е с пет места по-лошо от предходната година и с 13 - в сравнение с 2018 г., се казва в представянето на доклада.
В главата за корупцията оценките са още по-сериозни. "Антикорупционните закони от време на време се прилагат лошо и преследват избирателно правителствени критици и дребни нарушители. Има сериозни обвинения за корупция в полицията, съдебната власт и много други сектори. Някои от обвиненията обхващат висши служители от всички части на политическия спектър, като включват непотизъм (шуробаджанащина - б.р.) и конфликт на интереси", сочи докладът на Държавния департамент, цитиран от македонското издание "Република".
Според Държавния департамент ниският рейтинг на страната се дължи на "липсата на правителствени мерки за борба срещу корупцията и конфликта на интереси в публичната администрация", което "е довело до публично недоволство и натиск" за подобряване на ситуацията. Докладът също така посочва, че има чести твърдения за шуробаджанащина при възлагането на обществени поръчки и правителството не е осигурило защита на НПО-та, разследващи случаи на корупция. "Много компании, действащи в Македония, включително американски, посочват корупцията като проблем при възлагането на обществени поръчки и в съдебната система", се казва в доклада, който има за цел да информира чуждестранни компании, заинтересовани да инвестират в Македония.
Докладът също така критикува практиката за прокарване на закони по съкратената процедура, не позволяваща правилен дебат.
Още от Свят

Related Keywords

United States , Macedonia , Skopje , Macedonia General , Macedonian , , Transparency International , Government General , North Macedonia , Macedonian Edition , According To State , ஒன்றுபட்டது மாநிலங்களில் , மாசிடோனியா , ஸ்கோப்ஜே , மஸெடோநியந் , வெளிப்படைத்தன்மை சர்வதேச , அரசு ஜநரல் , வடக்கு மாசிடோனியா ,

© 2024 Vimarsana