-
38
Sfântul Ierarh Ghelasie de la RâmeÅ£ s-a nevoit în veacul al XIV-lea, mai întâi ca sihastru pe valea pârâului RâmeÅ£ din Muntii Apuseni Åi apoi ca egumen al MânÄstirii RâmeÅ£ din judeÅ£ul Alba. Pe peretele bisericii de la RâmeÅ£, perete care desparte naosul de pronaos, se aflÄ urmÄtoarea inscripÅ£ie: „Scris-am eu mult greÅitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la CriÅul Alb în timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie, în zilele regelui Ludovicâ. AceastÄ inscripÅ£ie este prima menÅ£iune a unui întâistÄtÄtor ortodox al Transilvaniei în istoria Bisericii noastre. Sfântul Ghelasie avea doisprezece ucenici împreunÄ cu care se ruga, postea Åi sÄvârÅea sfintele slujbe. Nu mânca decât sâmbÄta Åi duminica, iar în celelalte zile se hrÄnea doar cu Sfintele Taine.
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 30 iunie 2021. Pe data de 30 iunie, Biserica Ortodoxă prăzunuiește Soborul Sf. 12 Apostoli, dar și pe Sf. Ier. Ghelasie de la Ramet.
Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ s-a nevoit în veacul al XIV-lea, mai întâi că sihastru pe valea pârâului Râmeţ din Munţii Apuseni şi apoi ca egumen al Mănăstirii Râmeţ din judeţul Alba, scrie crestinortodox.ro. Pe peretele bisericii de la Râmeţ, perete care desparte naosul de pronaos, se afla următoarea inscpritie: Scris-am eu mult greşitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crisul Alb în timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie, în zilele regelui Ludovic“. Această inscripţie este prima menţiune a unui întâistătător ortodox al Transilvaniei în istoria Bisericii noastre.