vimarsana.com


Του Γιώργου Γεωργίου
Το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν η πιο δραστήρια περίοδος αγοραπωλησιών στα χρονικά της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να είναι οι πιο ενεργοί "παίκτες". Αυτό επισημαίνει στο Capital.gr ναυλομεσίτης που παρακολουθεί στενά τις συμφωνίες στη ναυτιλιακή αγορά.
Οι εξαιρετικές ναυλαγορές στους κλάδους μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και οι προσδοκίες για ανάκαμψη στα δεξαμενόπλοια, αύξησαν με ραγδαίο ρυθμό τις συμφωνίες στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ναυλομεσιτικής Allied Shipbroking, τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους "άλλαξαν χέρια" 1.060 πλοία, έναντι 15,3 δισ. δολαρίων, ενώ στο σύνολο του 2020 δαπανήθηκαν 16,5 δισ. δολάρια για 1.188 πλοία.
Οι "Greeks" ήταν με διαφορά από τον δεύτερο οι κορυφαίοι αγοραστές, επενδύοντας 3,76 δισ. δολάρια για την απόκτηση 228 πλοίων. Παράλληλα, "ξεφορτώθηκαν" 128 πλοία, εισπράττοντας 1,82 δισ. δολάρια, ποσό που τους κατατάσσει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστας των πωλητών πίσω από τους Ιάπωνες.
"Έξυπνες" επενδύσεις
Ίδιον των ελληνικών κινήσεων και σε αυτό το εξάμηνο ήταν το λεγόμενο "asset play". Αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές τείνουν να αγοράζουν σε συμφέρουσες, χαμηλές τιμές και να μεταπωλούν σε υψηλότερα επίπεδα, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Πρόκειται για συνήθη στρατηγική στις ναυτιλιακές αγορές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα.
Αυτό συνέβη και τώρα, που έχουν "εκτοξευτεί" οι τιμές στα μεταχειρισμένα bulk carriers και containerships. Οι αξίες των πλοίων στους δύο κλάδους αυξάνονται ταχέως μήνα με τον μήνα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να πωλούν σήμερα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αγόρασαν πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες.
Ενδεικτικά, ένα capesize (μεγάλο bulk carrier) 15ετίας κοστίζει σήμερα 21 εκατ. δολάρια (στοιχεία μέχρι 25 Ιουνίου), όταν στις 21 Μαΐου κόστιζε 18,5 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχα, ένα μικρότερο supramax πενταετίας κοστολογείται σήμερα στα 25,5 εκατ. δολάρια, έναντι 22,5 εκατ. δολαρίων έναν μήνα πριν.
Οι τωρινές τιμές εμφανίζονται ακόμα πιο αυξημένες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, ένα capesize πενταετίας κοστίζει σήμερα 41,5 εκατ. δολάρια, έναντι 30,5 εκατ. δολαρίων που είναι η μέση τιμή των τελευταίων πέντε ετών. Αντίστοιχα, ένα μικρότερο panamax δεκαετίας κοστίζει 21,5 εκατ. δολάρια, έναντι 13,3 εκατ. δολαρίων.
Οι πρόσφατες "asset play" συμφωνίες
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας άμεσης πώλησης ήταν η κίνηση της Tsakos Shipping & Trading, συμφερόντων της οικογένειας Τσάκου. Ειδικότερα, φέρεται να πούλησε εσχάτως το containership "Sphene", χωρητικότητας 3.390 TEUs και κατασκευής 2007, έναντι 37 εκατ. δολαρίων. Η ναυτιλιακή αγόρασε το συγκεκριμένο πλοίο μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, καταβάλλοντας 13 εκατ. δολάρια.
Παράλληλα, η Capital Maritime, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, πούλησε, σύμφωνα με ναυλομεσίτες, τέσσερα υπό ναυπήγηση containerships έναντι 445,6 εκατ. δολαρίων. Η ναυτιλιακή αποκόμισε καθαρά κέρδη σχεδόν 32 εκατ. δολαρίων, καθώς η αξία της αρχικής παραγγελίας έφτανε τα 414 εκατ. δολάρια.
Μεγάλα κέρδη από "asset play" κινήσεις έχει καταγράψει από την αρχή του έτους η International Maritime Enterprises της οικογένειας Εμπειρίκου. Αρχικά, τον περασμένο Μάρτιο έγινε γνωστό ότι πούλησε το "Crete I", χωρητικότητας 7.000 TEUs και κατασκευής 2009, έναντι 46 εκατ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο πλοίο είχε ενταχθεί στον στόλο της το 2016 σε μια τιμή γύρω στα 11 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, τον Μάιο η VesselsValue μετέδωσε πως η εταιρεία πούλησε τα "Skyros" και "Symi I", χωρητικότητας 8.666 TEUs και κατασκευής 2014 έκαστο, έναντι 187 εκατ. δολαρίων. Αγοραστής, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν η MSC. Η ναυτιλιακή κέρδισε σημαντικό premium από την πώληση, καθώς τα πλοία είχαν ναυπηγηθεί σε μια περίοδο χαμηλών αξιών.
Την άνοδο των τιμών στη second hand αγορά εκμεταλλεύτηκε και η Samos Steamship, συμφερόντων της οικογένειας Ιγγλέση, πουλώντας τρία bulk carriers του στόλου της έναντι 70 εκατ. δολαρίων. Αυτές οι συναλλαγές την καθιστούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, την κορυφαία πωλήτρια του πρώτου εξαμήνου στην αγορά του ξηρού φορτίου, βάσει αξίας των συναλλαγών.
Στον "χορό" των κερδών και η Sea Traders του Γιώργου Προκοπίου. Ειδικότερα, ναυλομεσίτες έχουν συνδέσει τη ναυτιλιακή με την πώληση του containership "RHL Fiducia", χωρητικότητας 5.100 TEUs και κατασκευής 2010, με τίμημα στη "ζώνη" των 45-50 εκατ. δολαρίων. Το πλοίο είχε αποκτηθεί το 2016 από τη ναυτιλιακή έναντι 7,5 εκατ. δολαρίων.
Ναυλομεσιτικά reports ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Lomar Shipping, συμφερόντων του Γιώργου Λογοθέτη, πούλησε το containership "Sydney Trader", χωρητικότητας 5.047 TEUs και κατασκευής 2005, έναντι 42 εκατ. δολαρίων. Το εν λόγω πλοίο είχε αγοραστεί το 2014 για 17,5 εκατ. δολάρια.
Σημαντικά κέρδη έχει αποκομίσει και η Cosmoship Management του Νίκου Σάββα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία φέρεται να πούλησε τρία bulk carriers, δύο supramaxes και ένα handyzise, αλλά και δύο νεότευκτα containerships. Σημειώνεται ότι το κόστος των bulk carriers εκτιμάται στα 38 εκατ. δολάρια.
Συμφέρουσες τιμές για δύο παλιά πλοία του στόλου της, τα οποία είχε αγοράσει φθηνά, εξασφάλισε η Contships Management, συμφερόντων του Νικόλα Πατέρα. Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, πούλησε τα 18 ετών "Contship Gem" και "Contship Hub" (χωρητικότητας 1.096 TEUs έκαστο) έναντι 14 εκατ. δολαρίων στην MSC. 
Στα 13 εκατ. δολάρια φέρεται να πούλησε το bulk carrier, τύπου handysize, "Malen", χωρητικότητας 34.627 dwt και κατασκευής 2011, η ελληνικών συμφερόντων Kristen Marine. Η ναυτιλιακή είχε δαπανήσει περίπου 7 εκατ. δολάρια για να το αποκτήσει, πριν από περίπου ένα εξάμηνο. Ναυλομεσίτες αναφέρουν ότι αγοραστής είναι η Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.
Διαβάστε ακόμα για:

Related Keywords

Japan , Greece , Japanese , Greek , George Logothetes , George Prokopios , Vangelis Marinakis , , George Georgia , Enough Greek , Attribute Example , Nikos Sava , Nicholas Father , ஜப்பான் , கிரீஸ் , ஜப்பானிய , கிரேக்கம் ,

© 2024 Vimarsana

vimarsana.com © 2020. All Rights Reserved.