Live Breaking News & Updates on Approximately armenian

Azerbaycan: Ermeni askerlerinin cesetlerini teslim etmeye hazırız

Azerbaycan: Ermeni askerlerinin cesetlerini teslim etmeye hazırız
ensonhaber.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from ensonhaber.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Lacin , K-lbc-r , Azerbaijan , Armenia , Armenian , International-red-cross-committee , Armenia-armed , Azerbaijan-republic-prisoner , Hostages-citizens-the-state-commission , From-azerbaijan , September-azerbaijan

Azerbaycan: Yaklaşık 100 Ermeni askerinin cesetlerini teslim etmeye hazırız

Azerbaycan: Yaklaşık 100 Ermeni askerinin cesetlerini teslim etmeye hazırız
sputniknews.com.tr - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from sputniknews.com.tr Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Moscow , Moskva , Russia , Azeri , Vayots-dzor , Armenia , Baku , Baki- , Azerbaijan , Belarus , Armenian ,

ТАСС: Министерството на отбраната на Армения съобщи за боеве на границата с Азербайджан


ТАСС: Министерството на отбраната на Армения съобщи за боеве на границата с Азербайджан
28 Юли 2021 | 07:23 | Агенция Фокус
Снимка: Armenpress
Ереван. Министерството на отбраната на Армения съобщи, че рано сутринта са започнали боеве в североизточната посока на границата с Азербайджан, цитирано от
TACC.
На 28 юли, около 03:40 часа (02:40 часа московско време), части от азербайджанските въоръжени сили отново провокираха нарушение на прекратяването на огъня в североизточния сектор на арменско-азербайджанската граница. Цялата отговорност за влошаването на ситуацията е с военно-политическото ръководство на Азербайджан , се казва в изявление, публикувано от пресслужбата на военното ведомство. Към 07:00 часа (06:00 ч. българско време) боевете в района продължават. По предварителна информация, в резултат на военните действия и от двете страни има загуби. Данните се проверяват , добави Министерството на отбраната.
Ситуацията на границата остава напрегната от 12 май. Тогава арменското военно ведомство заяви, че азербайджанските въоръжени сили, за да „коригират границата“, са се опитали да извършат „определена работа“ в един от граничните райони на Сюникска област. Оттогава и двете страни периодично съобщават за инциденти.
Превод и редакция: Юлиян Марков
Сподели:
© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция Фокус !
СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Москва. Азербайджанските военни започнаха да навлизат по-дълбоко на територията на Армения. Това се съобщава в „Телеграм -канала на проекта на руския военен кореспондент Семьон Пегов WarGonzo, цитиран от руския вестник “Московский Комсомолец“.Според източници боевете са започнали по контактната линия в района на Варденис. В същото време азербайджанците са нападнали поне два по.
28 Юли 2021 | 14:22 | Агенция Фокус
Агенция Фокус
Агенция Фокус
Ереван. Арменските власти са предали на Азербайджан само малка част от картите на минните полета на териториите, които попаднаха под контрола на Баку и са готови за по-нататъшни дискусии. Това съобщи в неделя и.д. премиер на Армения Никол Пашинян, цитиран от
TACC.
Някои опозиционни среди започнаха да декларират, че картите на минните полета са предадени на Азербайджан, което може да осигури връщането на всички наши затворници. Ние предадохме карти на минните полета, но това е малка част от картите, които имаме. През декември ние разменихме такива карти и това не са картите на минните полета, които разделят нашите позиции, това са картите (на минните полета), които са в тила на Азербайджан, каза той.
Според Пашинян задълбочаването на сътрудничеството с Русия в сферата на сигурността е приоритет за Армения.
Искам да ви представя моята визия за гарантиране на сигурността на нашата страна. За да се гарантира сигурността, е много важно да се задълбочат още повече отношенията между Армения и Русия. Ще продължим да развиваме и задълбочаваме стратегическото партньорство с Руската федерация, нашият партньор номер едно в областта на сигурността. Днес ние сме в постоянен контакт с нашите руски партньори за решаване на проблема с Азербайджан в граничния участък Сотк-Хознавар , каза той.
В събота азербайджанското външно министерство обяви връщането на 15 войници в Армения в замяна на карти на 97 000 противопехотни и противотанкови мини, поставени в Агдамския район. Както уточняват от ведомството, обменът се е осъществил на азербайджано-грузинската граница в присъствието на представители на Грузия.
След края на военните действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах през есента на миналата година, според тристранно изявление от 10 ноември, седем области, съседни на Нагорни Карабах, включително Агдам, преминаха под контрола на Баку. Разминирането на териториите, засегнати от конфликта в Нагорни Карабах, остава един от основните следвоенни проблеми между Баку и Ереван.
Превод и редакция: Юлиян Марков
13 Юни 2021 | 10:55 | Агенция Фокус
Баку. Баку освободи 15 арменски военнопленници, които бяха заловили по време на боевете в окупирания регион Нагорни Карабах, съобщи външното министерство на Азербайджан, цитирано от турското англоезично издание
Daily Sabah
Министерството също така заяви, че по сделката, договорена с посредничеството на грузинския премиер Иракли Гарибашвили, Ереван предоставя на Баку карти с минните полета в зоната на конфликта в Нагорни Карабах.
Ден след като арменски войници два пъти откриха огън по азербайджанските позиции, „Азербайджан предаде на Армения 15 задържани арменци в замяна на картата на 97 000 противотанкови и противопехотни мини в окръг Агдам“, една от териториите, които Армения отстъпи на Баку, се казва в изявление на външното министерство на Азербайджан.
Министерството благодари и на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен; най-високопоставения американски дипломат за Европа, Филип Рийкър; председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и шведското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за ролята им в преговорите.
Кабинетът на Гарибашвили разпространи изявление, че „пленените арменски войници са транспортирани от Азербайджан в Грузия и след това изпратени в Армения“.
Направена бе важна стъпка към подобряване на средата за сигурност в региона на Южен Кавказ , се казва в изявлението.
Висш дипломат от Европейския съюз заяви, че Шарл Мишел е бил в тесен контакт с Армения и Азербайджан по отношение на належащи хуманитарни въпроси, а именно паралелни хуманитарни жестове преди сделката, обявена късно в събота.
Председателят на Европейския съвет Мишел приветства това като първа стъпка към подновяване на доверието, усилие, което ЕС е готов да подкрепи изцяло.
Планинският регион Нагорни Карабах е едно от най-силно минираните места в бившия Съветски съюз.
Превод и редакция: Юлиян Марков
13 Юни 2021 | 09:48 | Агенция Фокус
Брюксел. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна в Брюксел с изпълняващия длъжността министър-председател на Армения Никол Пашинян, а също така проведе телефонни разговори с азербайджанския президент Илхам Алиев, призовавайки страните да възобновят преговорите за споразумение за Нагорни Карабах. Това се посочва в изявлението на Европейския съвет, разпространено в Брюксел след разговорите и цитирано от
TACC.
Той припомни, че пълното прилагане от Азербайджан и Армения на декларацията за прекратяване на огъня от 9 ноември 2020 г. е важно за регионалната сигурност и стабилност. ЕС е готов да предостави експертни познания в областта на делимитацията и демаркацията на границите и да подкрепи изграждането на доверие, сe казва в изявлението.
Мишел призова и двете страни спешно да си сътрудничат при размяната на военнопленниците и задържаните лица и да осигурят пълна прозрачност по отношение на минните полета и други важни хуманитарни въпроси . ЕС предоставя почти 20 милиона евро хуманитарна помощ и ще продължи да участва в това, се казва в документа. Решаването на тези наболели проблеми обаче е само първата стъпка към устойчиво мирно уреждане. Председателят призова и двете страни да възобнови преговорите в конструктивен дух.
По време на разговорите Мишел също подчерта значението на стабилността и просперитета на Южен Кавказ за ЕС и задълбочаването на отношенията с двете страни партньори . „Европейският съюз е силно заинтересован от сигурността, стабилността и просперитета на региона на Южен Кавказ като неразделна част от Източното партньорство на ЕС“, се казва в изявлението.
Превод и редакция: Юлиян Марков
2 Юни 2021 | 20:33 | Агенция Фокус
Брюксел. Изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Никол Пашинян в Брюксел на среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта значението на изтеглянето на азербайджанските въоръжени сили от територията на Армения. Това съобщава пресслужбата на ръководителя на арменския кабинет, цитирана от
TACC.
„Изпълняващият длъжността министър-председател говори подробно за ситуацията в Южен Кавказ след 44-дневната война в Арцах (военните операции на територията на непризнатата Нагорно-Карабахска република - бележка ТАСС), по-специално на арменско-азербайджанската граница. Пашинян подчерта необходимостта от изтегляне на представителите на въоръжените сили на Азербайджан от суверенната територия на Армения, предостави информация за дипломатически и преговорни действия в тази посока “, се казва в съобщението.
Пашинян също така подчерта необходимостта от „адекватен отговор на международната общност на провокативните действия на Азербайджан и действия за осигуряване на завръщането на арменските военнопленници“.
Председателят на Европейския съвет приветства позицията на арменската страна относно мирното политическо решение на проблема на арменско-азербайджанската граница и изрази готовността на ЕС да съдейства на този процес , заяви пресслужбата на арменското правителство.
Превод и редакция: Юлиян Марков
2 Юни 2021 | 18:57 | Агенция Фокус
Баку. Група военнослужещи от въоръжените сили на Армения влязоха на територията на Азербайджан и се опитаха да заемат позиции в района на Келбаджар. Това бе съобщено от Министерството на отбраната на Азербайджан, цитирано от
“Анадолската агенция“
Инцидентът е станал вечерта на 1 юни.
Около 40 арменски военнослужещи са навлезли на 400 метра в територията на Азербайджан в посока село Армудлу в района на Келбаджар, се казва в доклада.
В резултат на мерките, предприети от азербайджанската армия, арменските военни са се оттеглили на първоначалните си позиции.
Министерството на отбраната подчерта, че по време на тази операция азербайджанската страна не е използвала оръжие.
Ведомството нарече действията на арменските военни провокация.
Отговорността за инцидента е изцяло на Армения, се казва в съобщението.
Инцидентът за пореден път показа, че въпреки призивите на международната общност и азербайджанската страна за разрешаване на граничните проблеми чрез преговори и диалог, Армения влошава ситуацията по държавната граница между двете страни , заяви Министерството.
Всички възможни подобни инициативи занапред ще бъдат решително неутрализирани от азербайджанската армия, се казва в съобщението.
Министерството на отбраната на Азербайджан призова Армения да действа отговорно, да зачита границите и териториалната цялост на съседните държави и да избягва провокации, които могат да влошат ситуацията в региона.
Превод и редакция: Юлиян Марков
2 Юни 2021 | 18:49 | Агенция Фокус
АКЦЕНТИ

Baku , Baki- , Azerbaijan , Armenia , Armenian , Azerbaijan-army , Communityi-azerbaijan-country , Approximately-armenian , Azerbaijan-country , பாகு , அஜர்பைஜான்

ТАСС: Никол Пашинян заяви, че Армения е предала само малка част от картите с минни полета

ТАСС: Никол Пашинян заяви, че Армения е предала само малка част от картите с минни полета
focus-news.net - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from focus-news.net Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Baku , Baki , Azerbaijan , Armenia , Armenian , Azerbaijan-army , Communityi-azerbaijan-country , Approximately-armenian , Azerbaijan-country , பாகு , பாக்கி

A saját fiával váltaná ki a hadifoglyokat az örmény miniszterelnök

A saját fiával váltaná ki a hadifoglyokat az örmény miniszterelnök
444.hu - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from 444.hu Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Russia , Azeri , Vayots-dzor , Armenia , Azerbaijan , Armenian , Russian , Azerbaijani , Facebook , Prime-minister , Approximately-armenian

Azerbaycan: Yaklaşık 40 Ermeni askeri topraklarımıza girdi - HABERDAR

Azerbaycan: Yaklaşık 40 Ermeni askeri topraklarımıza girdi - HABERDAR
haberdar.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from haberdar.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Azerbaijan , Azeri , Vayots-dzor , Armenia , Yerevan , Yerevan- , Armenian , Approximately-armenian , Yerevan-armenian , Later-azerbaijan , Also-azeri

ТАСС: Никол Пашинян заяви за необходимостта от извеждане на всички военни части на Азербайджан от територията на Армения

ТАСС: Никол Пашинян заяви за необходимостта от извеждане на всички военни части на Азербайджан от територията на Армения
focus-news.net - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from focus-news.net Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Baku , Baki , Azerbaijan , Armenia , Armenian , Approximately-armenian , பாகு , பாக்கி , அஜர்பைஜான் , ஆர்மீனியா , ஆர்மீனியன்

Azerbaycan: Yaklaşık 40 Ermeni askeri topraklarımıza girdi

Azerbaycan: Yaklaşık 40 Ermeni askeri topraklarımıza girdi
sputniknews.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from sputniknews.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Azerbaijan , Azeri , Vayots-dzor , Armenia , Yerevan , Yerevan- , Armenian , Approximately-armenian , Baku-sputnik , Myrtle-armenia , Yerevan-armenian

ТАСС: Никол Пашинян заяви за необходимостта от извеждане на всички военни част на Азербайджан от територията на Армения

ТАСС: Никол Пашинян заяви за необходимостта от извеждане на всички военни част на Азербайджан от територията на Армения
focus-news.net - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from focus-news.net Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Baku , Baki , Azerbaijan , Armenia , Armenian , Approximately-armenian , பாகு , பாக்கி , அஜர்பைஜான் , ஆர்மீனியா , ஆர்மீனியன்

Azerbejdżan twierdzi, że ormiańscy żołnierze „przeniknęli" na jego terytorium; Erywań zaprzecza

Azerbejdżan twierdzi, że ormiańscy żołnierze „przeniknęli" na jego terytorium; Erywań zaprzecza
wnp.pl - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from wnp.pl Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Azeri , Vayots-dzor , Armenia , Karabakh , Dagestan , Russia , Azerbaijan , Poland , Baku , Baki , Yerevan , Yerevan-