Live Breaking News & Updates on Kakrinsko inn

Stay informed with the latest breaking news from Kakrinsko inn on our comprehensive webpage. Get up-to-the-minute updates on local events, politics, business, entertainment, and more. Our dedicated team of journalists delivers timely and reliable news, ensuring you're always in the know. Discover firsthand accounts, expert analysis, and exclusive interviews, all in one convenient destination. Don't miss a beat — visit our webpage for real-time breaking news in Kakrinsko inn and stay connected to the pulse of your community

Коментари - Пак предлагат площад в Ловеч да носи името на поп Кръстю

Коментари - Пак предлагат площад в Ловеч да носи името на поп Кръстю
dnes.dir.bg - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from dnes.dir.bg Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Bulgaria , Sofia , Sofiya-grad , Kakrina , Lovech , Plovdiv , Turkey , Turks , Turkish , Bulgarian , Levskii-tsvetkov , Constantine-kossev

Къкринското ханче

Къкринското ханче
sever.bg - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from sever.bg Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Bulgaria , Sofia , Sofiya-grad , Levski , Varna , Vasil-levski , Dobrich , Turkey , Turkish , Bulgarian , Kakrinsko-inn

Денят 22 септември в българската история

На тази дата през 1872 г., въпреки забраната на Васил Левски, е извършен Арбаконашкият обир. В Арабаконашкия проход (днес Ботевградски проход) турска пощенска кола е ограбена от група революционни дейци под ръководството на Димитър Общи. В резултат на акцията са взети 125 000 гроша, които да бъдат използвани за нуждите на Вътрешната революционна организация. На същата дата през 1912 г. с царски у

Razlog , Blagoevgrad , Bulgaria , Montana , United-states , Stara-zagora , Vasil-levski , Dobrich , Austria , Russia , Botevgrad , Sofiya

България чества 184 години от рождението на Левски


България чества 184 години от рождението на Левски
184 години от рождението на Васил Левски, един от 
идеолозите на българската национална революция. Васил Иванов Кунчев е роден в подбалканското градче Карлово на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация.
Легендите и историческите данни разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия".
Проповядва идея за национално освобождение, но и за разбирателство с всички народи, за борбата срещу неправдите. Дълги години и по различни хитроумни начини той успява да се изплъзва на преследващите го турци.
Христо Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер -
 "Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее".
Левски е заловен в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София, като по пътя му дотам никой не прави опит да го спаси. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от неговото поведение. Обесен на 19 февруари 1873 г.
Сред другите му най-ярки мисли са 
"Народната работа стои над всичко", "Играем с живота на 7 милиона българи - трябва зряло да се постъпва", "Времето е в нас и ние сме във времето", "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си".
Има двама братя - Христо и Петър и две сестри - Ана и Марийка.
Левски, известен още като Дякона, Апостола, Главният книжар, Тропчо, Ефенди Аслан Дервишооглу, В. Лъвский, Аслан Дервишооглу Кърджалъ, Драгойчо, Дякон Игнатий, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).
Васил учи във взаимно училище в Карлово. През 1851 г. баща му умира от мозъчен кръвоизлив и тримата братя сами остават да се грижат за семейството.
От 1855 г. е послушник при вуйчо си архимандрит Хаджи Василий, таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора.
Учи две години в класно училище в Стара Загора и изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници.
На 24 ноември 1858 г. приема монашеството под името Игнатий, а през 1859 г. става дякон.
Три години по-късно обаче под влияние на Георги Сава Раковски, Левски захвърля расото и се посвещава на революционното дело.
През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Именно там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски. След разтурянето на легията се присъединява към четата на дядо Ильо войвода.
През 1863 г. заминава за Румъния и след кратък престой се завръща в България.
Отказва се от монашеския сан през 1864 г и до 1866 г. е учител в с. Войнягово, Карловско, а след това (до 1867) в Еникьой, Северна Добруджа.
Като учител Левски развива революционна пропаганда сред народа и организира патриотични дружини за бъдещото въстание.
Ноември 1866 г. се среща с Раковски. През 1867 г. става знаменосец в четата на Панайот Хитов.
В Белград участва във Втората българска легия на Раковски (1867 - 1868). След разтурянето й прави опит да премине в България с чета, за да подготви народа за въстание, но е арестуван в Зайчар от сръбските власти и хвърлен в затвора.
Освободен, Левски се прехвърля в Румъния. След това отново се връща в Зайчар и пак заминава за Румъния.
След неуспеха на четническата тактика Левски стига до идеята, че за успешния изход на национално-освободителната борба е необходимо центърът на революционната подготовка да се премести в България чрез изграждане на мрежа от революционни комитети.
На 11 декември 1868 г. започва първата си агитационна обиколка из България, която завършва през февруари 1869 г. Март-април 1869 г. се връща в Румъния.
Започва втората си обиколка из България на 1 май 1869 г., по време на която основава революционни комитети. На 26 август 1869 г. се връща в Румъния през Русе.
Убеждава за преместването на революционния център в България, но не среща подкрепа. В края на 1869 г. Левски участва в създаването на БРЦК в Букурещ и заедно с Любен Каравелов застава начело на революционно-демократичното му крило.
Напуска Румъния и продължава изграждането на мрежата от революционни комитети в България. В края на 1870 г. определя Ловеч за център на ВРО - "Привременно правителство в България". През 1871 г. за помощници на Левски са изпратени Димитър Общи и Ангел Кънчев. Същата година изработва програма и проектоустав на БРЦК.
На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров.
Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния.
На 26 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Съдът го осъжда на смърт чрез обесване.
На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София.
В цялата страна той
ще бъде почетен с церемонии. 
От 11.00 ч. пред бюст-паметника на Васил Левски в Борисовата градина ще се проведе тържествен ритуал по отбелязване на годишнината от рождението му. От 11.00 ч. президентът Румен Радев ще поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата в Стралджа. От 21.00 ч. на площад "Васил Левски" в Карлово ще се състои тържествената проверка (заря). 

Bulgaria , Serbia , Dobrogea , Dobrich , Zagora , 00 , Sofia , Sofiya-grad , Vasil-levski , Lovech , Bucharest

18 юли 1837 г. Ражда се Васил Левски


Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли нов стил) 1837 г. в Карлово. През 1845 г. започва образованието си в килийното училище в родния си град, а година по-късно вече учи в местното взаимно училище. Едва на 14 години остава без баща и грижите за младия Васил поема вуйчо му Василий Караиванов.
В периода 1852-1854 г. той живее в местния светогорски метох и учи църковно пеене. След като вуйчо му се премества в Стара Загора, Левски го последва и завършва II клас на старозагорското класно училище. Поради отличния успех на момчето вуйчото обещава, че един ден ще го изпрати на учение в Русия. Това така и не се случва. През 1856-1857 г. младежът учи в свещеническото училище на даскал Атанас Иванов в Стара Загора, а през следващата година приема монашески сан дякон с име Игнатий. През 1858 г. е ръкоположен за йеродякон и става църковен певец в църквата „Света Богородица“ в Карлово. Това припомня сп. „Българска история“.
През 1861 година. като следствие на икономическа криза в Османската империя и провежданата стопанска политика, потискаща българите, в революционните среди настъпва раздвижване. Стоил Попов от Калофер и Левски полагат едни от първите усилия за вдигане народа на борба. По това време българското общество е крайно неподготвено за бунт, пореди което и първият революционен опит на Дякона е неуспешен.
Вместо да се откаже от народното дело, на 3 март 1862 г. Левски напуска родния си град и се отправя към Сърбия,
за да се присъедини към Първата Българска легия,
организирана от Раковски. Според легендата по време на военни упражнения той прави „левски скок“ и така получава своя прякор. Тук Левски осъществява контакти с българската революционна интелигенция и добива първия си боен опит, сражавайки се храбро с турските части. След разтурянето на легията той се присъединява към четата на дядо Ильо войвода. През 1863 г. за кратко е в Румъния. Лятото се завръща в България. Затворен е за няколко месеца в Пловдив, заради участието в легията, но след застъпничество на видни българи е освободен. През зимата на същата 1863 г. за кратко посещава класното училище на Йоаким Груев. Любознателността е основна черта в характера на Левски, но разочарованието от празните обещания на вуйчо му го отдалечава от науката и го насочва към революционните идеи.
От 1864 г. до началото на 1867 г. в различни български селища (Войнягово, Еникьой и Конгас) Левски се занимава с учителска дейност. Той учи децата на четмо и писмо, разказва им истории за славното минало на България, пее им хайдушки песни и често изнася уроците си сред природата. Наред с даскалската си дейност той развива революционна пропаганда и подготвя местни дружини, които дават отпор на турски и черкезки разбойнически банди. През пролетта на 1867 година заминава за Румъния, където по препоръка на Раковски
е избран за байрактар в четата на Панайот Хитов.
В Белград укрепва познанствата си от Първа легия и се запознава с нови революционери, сред които Ангел Кънчев и Любен Каравелов. Скоро след организирането на легията сръбското правителство започва да се държи крайно враждебно с легионерите и в крайна сметка и Втора легия е разтурена. Поведението на тамошните власти променя революционния мироглед на Левски завинаги. Той осъзнава, че всяка помощ, осигурена от чуждо правителство, в никакъв случай не е безкористна. Досега Апостола се е съгласявал с теорията на Раковски, че бунтът трябва да бъде постигнат чрез намесата на чети, навлизащи в България от чужбина.
Опитът с четата на Панайот Хитов, нейният неуспех и първите му революционни стъпки още през 1861 г. подсказват на Левски, че погледът на революционерите трябва да се насочи към вътрешността на страната. Само изграждането на стабилна комитетска мрежа в рамките на Османската империя би могло да подготви народа за въстание. Тази стратегия, макар и първоначално трудно наложена от Апостола, е възприета от всяка една бъдеща българска революционна организация – чак до ВМРО. През февруари-март 1868 г. Дяконът трябва да отложи плановете си поради тежка операция, от която трудно се възстановява.
Укрепил здравето си, Левски заминава за Румъния заради преследванията, на които са подложени легионерите от сръбското правителство. През август 1868 г. отива в Букурещ и се свързва с „Българско общество“, което осигурява и паричните средства за първата обиколка на Апостола из България. Есента на същата 1868 г. съдбата сякаш на шега събира великаните на революционната мисъл – Васил Левски и Христо Ботев. Двамата живеят при изключително тежки условия в изоставена мелница край Букурещ и безспорно оказват влияние един на друг. Ботев е силно впечатлен от личността на Апостола.
На 11 декември 1868 г. с параход от Турну Мъгуреле
Дякона тръгва за Цариград.
Оттам започва първата си обиколка във вътрешността на страната, подпомогнат от „Българско общество“. Левски посещава Пловдив, Перущица, Карлово, Сопот, Казанлък, Сливен, Търново, Ловеч, Плевен и Никопол. Свързва се с доверени познати и проучва обществените настроения и готовността на народа за бунт. Обнадежден е от постигнатите начални резултати и на 24 февруари се завръща в Букурещ.
На 1 май 1869 г. Апостола предприема втората си обиколка. Този път се снабдява със сведения за вътрешни дейци, с пълномощно и прокламация, издадени от името на Привременното правителство в Балкана. Естествено, такова не съществува, но Левски правилно преценява, че по-лесно ще печели сърцата на хората, ако се представи от името на авторитетна организация. Създава контакти в Румъния – като този с Данаил Попов, който първоначално го препоръчва на брат си в Плевен, а по-късно служи на Апостола за връзка с емигрантските среди във Влашко. Братът на Попов запознава Левски с хора, верни на освободителната борба, в градове, близки до Плевен, и така започва изграждането на комитетската мрежа – първо в Плевен, а после и в Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, Казанлък, Пловдив, Сопот, Чирпан и други селища. По време на втората обиколка Апостола преосмисля преценката си за готовността на народа за скорошно въстание и заключва, че е нужна много по-задълбочена подготовка.
На 26 август 1869 г. Левски се завръща в Букурещ. Той има ясна представа за обстановката в България и за възможността за успех на комитетската мрежа, затова трябва да убеди емигрантската революционна интелигенция в правотата на идеите си. Първоначално среща пълно неразбиране сред революционерите, които още таят надежди,че помощта ще дойде от другаде. В края на 1869 г. Апостола, заедно с Любен Каравелов, участва в основаването на Българския революционен централен комитет-(БРЦК). Макар Каравелов да възприема някои от идеите на Левски, двамата водачи на революционното движение се разминават в основните си възгледи. За Каравелов участието на съседните балкански народи в бъдещата революция е абсолютно задължително, докато Левски смята, че това би спомогнало за бунта, но основната роля трябва да изиграе българското население.
Според Апостола, докато българите не са напълно готови за самостоятелно въстание, те не трябва да влизат в никакви съюзи със съседни народи и правителства (той много добре си спомня отношението на сърбите към легионерите в Белград). Левски осъзнава, че всякакви преговори със сръбското правителство са безсмислени, поне докато в съседната държава властва монархическият национализъм и идеята за „Стара Сърбия”, която включва български земи. Въпреки това, Левски е привърженик на идеята за общи действия на балканските народи и за балканска федерация. Но за разлика от Раковски и Каравелов, които са съгласни с идеята за държава обединяваща всички народи и балкански земи – освободени и неосвободени,
Левски желае самостоятелна българска държава.
Той иска българския народ да бъде равен на останалите балкански народи. Тук трябва да бъде споменато и отношението на Левски към Западните Великите сили – той осъзнава, че западната политика толерира Османската империя с оглед колониалните интереси на великите сили, заинтересовани от Източния въпрос.
За разлика от консервативните среди в националното движение Левски поставя отношенията с официална царска Русия на принципни основи.
Желанието на Левски за независимост на движението, за неговата чистота, без намеса на чужди агенти, независимо от кои държави са те, произтича главно от национално-патриотични му съображения. Именно поради това през 1869 година, когато се сблъсква с един руски агент, препоръчан от Одеското българско настоятелство като добър патриот, бързо го прогонва.
Разочарован от неразбирането, което среща сред емигрантите, през май 1870 година Левски се завръща в България, заема се с доизграждането на комитетската мрежа и създаването на ВРО (Вътрешна революционна организация). За столица на организацията е избран Ловеч, а комитетът там се смята и за БРЦК. По този начин през 1870-1872 година в българските революционни среди съществуват не само две основни идеологии, но и два централни комитета – Каравеловият в Букурещ и този на Левски, който действа в България. ВРО все повече добива вид на мощна революционна организация.
Апостола прозира, че за делото са нужни средства,
които могат да бъдат осигурени от презряното от него чорбаджийско съсловие. Събирането на пари според Дякона трябва да бъде доброволно, но при отказ революционният натиск е позволен.
Към края на 1871 година ВРО е единствената реална сила, способна да постави на дневен ред българския въпрос. Комитетите започват активна работа за привличане на привърженици, за събиране на средства и закупуване на оръжие. Левски не прекратява напълно връзките си с Букурещкия БРЦК – поддържа отношения най-вече чрез Данаил Попов. През 1871 г. БРЦК му изпраща двама помощници – Ангел Кънчев и печално известния Димитър Общи.
Наред с организационното укрепване и доизграждане на ВРО Левски съсредоточава внимание към изготвянето на закон, който да служи като програма и устав на организацията. Няма точни сведения кога този документ е изработен, но се предполага, че е завършен през август-септември 1871 година. Левски го нарича „Нареда до работниците за освобождението на българския народ”.
Именно в „Наредата” (първата ѝ част) Левски излага възгледите си
за бъдещото въстание. В този документ революцията се разглежда като всеобщо народно дело, в което да се включат всички обществени слоеве: богатите, които имат средства; учените, които имат знания; всички, които могат да носят оръжие. Предвижда се въстание през зимата, защото по това време мъжете са в селата и градовете, а турците ще имат затруднения при действията си. Във втората част на „Наредата” Апостолът определя организационните структури, правата и задълженията на комитетите и членовете. Централният комитет може взима решения по въпросите за избухване на въстанието, привличането на съюзници и въоръжаването. Частните комитети пък са ядрото, в което трябва да се реализира и доведе до успешен край народната революция. Интересен факт е, че при изготвянето на проекта за устав/програма, Левски дава възможност на комитетите да дават идеи, тъй като в политическата платформа на организацията ясно е казано – всички въпроси трябва да се решават чрез „висшегласие”.
От началото на 1872 г. ВРО поема курс за обединение с букурещкия БРЦК.
Естествено, тази дейност на Левски е приветствана и от 29 април до 5 май 1872 г. се провежда първото общо събрание в Букурещ. Вътрешните дейци имат предимство в квотата спрямо емигрантите – 33 на 17. На първото заседание на 29 април е избрана комисия в състав: Л. Каравелов, В. Левски, Киряк Цанков и Тодор Пеев, натоварена да изработи програмата и устава на БРЦК. Комисията приключва работата си още същия ден, тъй като очевидно документите са уточнени предварително в срещите между Левски и Каравелов. Тези срещи, състояли се в дома на Каравелов в Букурещ, непосредствено преди откриването на събранието. Проектът за структурата на БРЦК на Левски е пренебрегнат за сметка на идеите на Каравелов. Вместо два централни комитета (в Букурещ и България) както досега, се приема да съществува единен БРЦК с неизвестно местонахождение.
Левски прави отстъпки в името на единството между вътрешната организация и емигрантските дейци. Тези компромиси обаче не накърняват основите на революционно-демократическата му платформа. Идеите му за големите стратегически въпроси на революцията успяват да се наложат. Според новата програма главната цел на БРЦК е освобождението на България чрез революция: „морална и с оръжие”. Дяконът е избран за „главен апостол” на цяла България. Също така всеки член на Централния комитет (ЦК), „дето и да бъде той, може да представлява целия централен комитет, ако само той има в ръцете си “пълномощно писмо“. Такова писмо е предоставено на Левски и той получава неограничени (в рамките на организационния устав) правомощия за дейността си във вътрешността на страната.
С пълномощното писмо на 1 юли 1872 година Левски се завръща в България и продължава дейността си по организирането на комитетите. Междувременно насочва вниманието си към доставянето на оръжие. Принудителното събиране нa средства най-вече от чорбаджии, става честа практика. Той отправя искане до Каравелов да осигури чрез сръбското правителство обучение за 150-200 българи в Белградското военно училище, които в последствие да се превърнат във военните ръководители на бунта.
След събранието в Букурещ организациите в България стават все повече и повече, а хората, назначавани за помощници на Дякона, не му помагат особено. Поради тази причина той решава да раздели страната на революционни окръзи – Орханийски (Ботевградски), Търновски, Сливенски, Ловешки и други. Всеки окръжен център трябва да ръководи местните революционни комитети в окръга. За общ контрол на дейността на комитетите и за наблюдение на врага е създадена тайна полиция. Формира се и тайна поща, снабдена с пароли, кодове и псевдоними. Организирането на окръзи в цялата страна е осуетено от сътресенията, които настъпват в БРЦК през 1872 и 1873 година.
За основен виновник на случилото се счита Димитър Общи.
Наложен от ЦК за помощник на Левски, Общи е много недисциплиниран, самолюбив, дребнав, словоохотлив и като цяло неподходящ за революционна дейност. Освен всичко друго, той плете интриги срещу Апостола, стремейки се да изземе функциите му, като дори успява да настрои някои частни комитети срещу него. Левски дори пише на ЦК с молба да „обуздае“ Димитър Общи. ЦК излиза със становище, потвърждаващо ръководната функция на Левски. Дадено му е правото да предупреди за последен път Общи и ако последват нови провинения, да наложи смъртно наказание, но както събитията показват, това се оказва безрезултатно.
Дяконът по начало е съгласен обирите на държавни институции да се превърнат в практика за набиране на средства, но едва когато организацията е добре изградена и готова да се защити от ответната реакция на имперските власти. Ето защо той категорично забранява на Димитър Общи да извърши планирания обир на турската поща в прохода Арабаконак. Въпреки забраната Общи действа на своя глава и на 22 септември 1872 г. извършва нападението. Първоначално полицията приема версията, че случилото се е дело на „уволнени войници“, както докладват някои свидетели. Заради словохотливостта на няколцина от участниците обаче властта скоро разбира истинската цел на грабежа и залавя организатора Димитър Общи. Арестуваният, вместо да следва неписаните закони, решава, че трябва да покаже на света, че
обирът е политическо деяние, започвайки да разкрива имена и подробности
около организацията.
Турското правителство получава неоспорими доказателства за съществуване на територията на империята на конспиративна бунтовна организация, водена от вече издирвания Васил Левски. След като научава, че Димитър Общи издава всичко, Апостола предупреждава местните организации да вземат мерки. Междувременно ЦК излиза с неясна и неадекватна позиция по отношение на обира. Предписва първо да се нападне затворът и да се освободят задържаните, а ден по-късно настоява за преждевременно вдигане на въстанието. Левски също обмисля нападение на затвора, но преценява, че то може да има пагубни последствия за организацията. Вдигането на въстание в обстановка на повишена бдителност на правителството също е немислимо.
Все пак като привърженик на принципа на вишегласието, Левски не отрича решенията на ЦК еднолично, а заставя всеки комитет да отговори на нареждането на ЦК. Общото мнение съвпада с това нa Апостола – народът все още е крайно неподготвен за въстание. Дяконът решава, че трябва незабавно да замине за Румъния и да разубеди БРЦК относно решението за въстание, като им изложи народните настроения. В същото време той нарежда на вътрешните комитети все пак да се подготвят усилено за бунт. Мнозина другари съветват Левски да се прикрие, докато вълненията отминат. Междувременно правителството създава мрежа от шпиони, с цел да открият Апостола.
Левски заминава за Ловеч, където пристига на 25 декември 1872 година
Положението, което заварва там, е изключително тежко. Комитетът не действа адекватно, а и полицията е на крак. Къщата на председателя на комитата поп Кръстьо е под наблюдение и среща между него и Апостола е невъзможна. Левски тръгва с Никола Цветков на 26 декември за Търново.
В самара на коня на Цветков е архивът на организацията. Вечерта остават да пренощуват в Къкринското ханче, чийто съдържател е и член на комитета – Христо Цонев Латинеца. Според общоприетата версия там Левски е трябвало да се срещне с поп Кръстьо, който го предава. Според други версии вината за предателството не бива да се хвърля върху свещеника. Апостола на свободата е заловен от заптиета, обкръжили ханчето. Дяконът опитва да си пробие път чрез стрелба, но е ранен и хванат. От Къкрина е върнат в Ловеч, а после е закаран в Търново и София, където е съден.
Пред съда Левски се държи изключително твърдо
и не издава никакви подробности около организацията, като поема цялата отговорност за дейността върху себе си. Гордо и борбено защитава делото на революцията и правото на България да бъде свободна. Съдиите, сред които е и българинът Иванчо Хаджипенчович, опитват всякакви хитрини, за да накарат Апостола да проговори. Задават му объркващи и подвеждащи въпроси, опитват се да надхитрят този, който дълги години ги е надхитрявал. Като не успяват по този начин, съдиите предприемат друга тактика – изправят пред Левски редица негови бивши съратници: Дидьо Пеев, хаджи Станьо, Петко Милев, братята хаджи Иванови, Атанас Хинов и други. Всички те предават Апостола, но той не трепва. На 8 януари съдът изправя срещу Левски Димитър Общи, виновен за случващото се.
Общи също предава Апостола и разказва за делата му. Според редица мемоаристи, участници в процеса, Левски станал и заплюл предателя.
Процесът срещу Левски остава забулен в тайнственост. За него не пише нито турската, нито световната преса. Светът не знае за драмата в софийския конак, където един българин преборва цяла империя с воля и вяра в народното дело.
Осъден на смърт и на 6 февруари (18 нов стил) 1873 г. Апостола на свободата е обесен на мястото, където днес се издига неговият паметник в столицата. Смъртта му не просто предизвиква потрес и скръб сред революционните среди в България и в Румъния, но бележи началото на криза и сътресения, от които революционното движение никога няма да се възстанови напълно.
Левски оставя на поколенията около 140-150 писма и прокламации, в които излага идеите си за равноправието на хората, за човешките права и свободи, идеята за демократичното управление, за общуване между народите и съвършеното равенство между тях, идеята за законността и равенството пред законите – идеи, актуални и до днес.

Serbia , Constantinople , Istanbul , Turkey , Stara-zagora , Bulgaria , Wallachia , Romania-general- , Romania , Vasil-levski , Dobrich

България отбелязва 184 години от рождението на Васил Левски


България отбелязва 184 години от рождението на Васил Левски
публикувано на 18.07.21 в 04:23 | обновено на 18.07.21 в 09:16
Снимка: архив
България отбелязва днес 184 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата -
Карлово. 
В храма "Св. Николай" ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. В подбалканския град, който днес отбелязва своя празник, с тържествен ритуал ще бъдат издигнати знамената на България и на Карлово и ще бъде отслужен молебен. Официално ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход "По стъпките на  Апостола", изминали през последните дни различни маршрути в Стара планина, свързани с революционната дейност на великия българин. 
Вечерта в музея "Васил Левски" ще бъдат връчени наградите на отличените в националните конкурси, посветени на делото на Апостола. С воински по-чести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което на площад "Васил Левски" ще започне тържественият митинг-заря. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. 
Церемонията с начален час
По повод годишнината тази сутрин 
президентът Румен Радев ще посети църквата „Св. Димитър Солунски“ в Айтос, а след това и град Стралджа, за да поднесе цветя  пред паметника на Апостола на свободата.
По-късно през деня държавният глава ще бъде в Сливен по случай отбелязването на 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, а вечерта ще участва в тържественото отбелязване на 184 години от рождението на Апостола в Карлово.
Премиерът Стефан Янев ще участва в отбелязването на 184-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, съобщиха от правителствената пресслужба. Той ще присъства на панихидата в църквата "Св. София" в столицата.
С граждански поклонения пред паметниците в  двора на Къкринското ханче и в
Ловеч ще бъде почетена паметта и делото на Васил Левски по повод 184-тата годишнина от рождението на Апостола.
Гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски в двора на Къкринското ханче, където Апостолът е заловен, е от 10 часа. След това в салона на читалището в село Къкрина ще бъде прожектиран документалният филм "Прослава на Левски". 
От 18 часа пред паметника на Апостола в Ловеч на паметта и делото му ще бъдат почетени с гражданско поклонение. Веднага след тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност в Музей "Васил Левски" ще бъде изнесен музикално-поетичен спектакъл.
Във
Велико Търново 184-ата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъдат отбелязани с военен ритуал и с детска творческа и образователна работилница в Археологическия музей.
Децата и родителите им ще имат възможност да се докоснат до света на Васил Левски чрез негови мисли и вещи, да влязат в ролята на детективи и разкрият исторически загадки, свързани със сподвижници на Апостола в Търновския край. Малките посетители в лапидариума на Археологическия музей ще изработят семейно дърво на революционера. Всяко дете ще може да си изработи лъвче и знаме от времето на революционните борби, както и да пробва „Лъвския“ си скок.
Пред паметника на Апостола в центъра на Велико Търново от 17 часа е военният ритуал за полагане на венци и цветя на признателност, а почетният караул от НВУ „Васил Левски” ще премине в тържествен марш.
В

Lovech , Bulgaria , Balkan , Khaskovo , Sofia , Sofiya-grad , Kakrina , Vasil-levski , Dobrich , Bulgarian , Levski-gina , Stefan-yanev

Празници и важни дати :: 18 юли - Професионалният празник на пожарникарите :: Политика


18 юли, 2021
Професионалният празник на спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи. Отбелязва се от 1993 г. с решение 95 на Министерския съвет от 22 март 1993 г. като професионален празник на служителите от Гражданската отбрана на Република България. Годишнина от утвърждаването /1936/ с Указ 310 на цар Борис III на Наредба-закон за противовъздушната отбрана и химическата защита на Царство България, с която се поставя началото на дейността по защита на населението в България при природни бедствия и технологични аварии.
В България се отбелязва:
Празникът на град Карлово. Годишнина от рождението /1837/ на Васил Левски, революционер и идеолог на българската национална революция, Апостол на българската свобода. По традиция в навечерието на празника на града - на 17 юли, се връчва Наградата на Карлово на дейци от града, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града.
Празникът на град Левски. Отбелязва се с решение на Общинския съвет от 1992 г. Годишнина от рождението /1837/ на Васил Левски, революционер и идеолог на българската национална революция, Апостол на българската свобода.
По света се отбелязва:
Международният ден на Нелсън Мандела. Отбелязва се от 2010 г. по инициатива на фондацията "Нелсън Мандела", одобрена с резолюция A/RES/64/13 на Общото събрание на ООН от 10 ноември 2009 г., като признание за приноса на Мандела към културата на мира, свободата и разбирателството. Чества се на рождения ден на Нелсън Мандела (18 юли 1918), юрист и политик, президент на Република Южна Африка (10 май 1994-16 юни 1999), носител на Нобелова награда за мир за 1993 г., символ на борбата с апартейда. Всеки жител на планетата е призован на този ден да отдели по 67 минути за благотворителна дейност, за да стане светът по-добро място за живот - 67 са годините, които Нелсън Мандела е посветил на демократичните промени в родината си и по света.
На този ден в България:
1332 - Битка при крепостта Русокастро, в която цар Иван Александър нанася поражение на византийския император Андроник III Палеолог. Между България и Византия е подписан мирен договор, съгласно който византийският император се съгласява да се изтегли от завладените по-рано от него български територии между р. Тунджа и Черно море, които отново влизат в пределите на България. Победата укрепва авторитета на цар Иван Александър и принуждава Византия за дълго да се откаже от агресивни действия в пограничните райони на Тракия.
1868 - Сражение на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска на връх Бузлуджа (дн. връх Хаджи Димитър). Целта на четата, сформирана през 1868 г. от българската революционна емиграция в Румъния, е да стигне Стара планина, където да действа като привременно българско правителство и да обяви на народа: "На оръжие!". Вярвали са, че предстои всенародно въстание и трябва само да се даде знак, а ръководството на четата щяло да бъде неговият щаб. Обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е единствената, която успява да премине в България с намерението да предизвика всенародно въстание съгласно плановете на Георги Раковски, умрял на 9 октомври 1867 г. от туберкулоза. В нея се включват около 130 души като основното ядро е от участници във Втората българска легия (1867-1868). Войводи на четата са Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 6 срещу 7 юли преминават през р. Дунав на българския бряг при с. Вардим (устието на р. Янтра), Великотърновски окръг и се отправя към Стара планина. Още при дебаркирането си четата е забелязана от турски патрул, властите са известени и след нея е изпратена потеря. Открита и нападната, четата води тежки боеве. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, а Хаджи Димитър с оцелелите около 50 четници се оттеглят в Стара планина. На 18 юли на връх Бузлуджа са обградени от редовна турска войска и башибозук (над 700 души) и след жестоко сражение загива цялата чета заедно с войводата Хаджи Димитър. Два дни по-късно - на 20 юли 1868 г., българите от Крън, Енина и Шипка погребват телата на загиналите.
1878 - Шумен е освободен от османско иго по време на руско-турската освободителна война /1877-1878/. На 18 юли 1878 г. руските войски начело с ген. Сергей Белокопитов влизат в Шумен. Той подарява на църквата "Свето Вознесение" икона с изображенията на светите братя Кирил и Методий, която става символ на свободата за Шумен. Градът пада под османско иго през 1388 г.
1936 - Цар Борис III издава Указ 310, с който утвърждава Наредба-закон за противовъздушната отбрана и химическата защита на Царство България, с което се поставя началото на дейността по защита на населението в България при природни бедствия и технологични аварии.
Институцията е съществувала като Местна противовъздушна отбрана на Народна република България (1951-1962), Гражданска отбрана на Народна република България (1962-1993), Гражданска защита на Република България (1993-1999), служба "Гражданска защита на Република България" към министъра на отбраната (1999-2001), Държавна агенция "Гражданска защита" към Министерски съвет (2001-2006), Главна дирекция "Национална служба "Гражданска защита" в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (2006-2009), Главна дирекция "Гражданска защита" към Министерство на вътрешните работи /МВР/ (2009-2010). Със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет от 41-ото Народно събрание на 27 октомври 2010 г., считано от 1 януари 2011 г. към министерството се създава Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", в която се обединяват съществуващите в МВР Главна дирекция "Гражданска защита" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване".
1956 - Несебър е обявен за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение с Постановление 243 на Министерския съвет.
През 1983 г. градът е включен в Списъка за Световното и културно наследство на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). С Постановление 174 на Министерския съвет от 3 септември 1991 г. са определени границите на Националния археологически и архитектурно-градоустройствен резервант "Старинен Несебър".
1995 - Във Варна е открита ро-ро линията Варна-Поти (Грузия). Линията представлява транспортен коридор, свързващ Европа с кавказките републики и Средна Азия.
2003 - "Нова телевизия" получава индивидуален лиценз за изграждане, поддържане и използване на обществена далекосъобщителна мрежа за наземно телевизионно радиоразпръскване с национално покритие.
2012 - На паркинга пред терминал "пристигащи" на летище "Сарафово" в Бургас е взривен на автобус. Взривът избухва по време на товаренето на багажа и настаняването на пътниците, пристигнали със самолет от Тел Авив, Израел. Загиват 7 души, сред които е и една бременна жена. Ранените са около 20. Пет от жертвите са граждани на Израел. Загива и един българин - шофьорът на взривения автобус. Седмият загинал е вероятният атентатор самоубиец, чиито фалшиви американски документи са намерени на мястото на взрива.
2017 - В София в градинката до църквата "Св. Седмочисленици", полицаите излизат на протест с искания за увеличение на заплатите още през 2017 г., а не както ръководството на МВР обещава от началото на 2018 година. Протестът е пореден след състоялия се в София на 5 юли 2017 г. в Деня на Професионалния празник на служителите на МВР, протест на полицаи, пожарникари, спасители, заети във всички сфери на дейност на МВР, организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ с искания за увеличение на заплатите, нов закон за МВР, достойни условия на труд, както и адекватно предпазно облекло и униформи. На 13 юли 2017 г. 44-ото Народно събрание приема на второ четене промените в Закона за МВР, съгласно които полицаите, които са имали право на униформи за периода от 2011 до 2015 г., но не са ги получили, ще получат левовата равностойност за тях. Сумите няма да бъдат облагани с данъци и за тях няма да се изчисляват и внасят осигурителни вноски.
2018 - Народното събрание окончателно приема допълнение в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, съгласно което продажбата на имоти-частна държавна собственост и на имоти, собственост на търговски дружества с повече от 50 процента държавно участие, чиито дялове или акции са собственост на търговско дружество, ще се извършва чрез електронна платформа за продажба на имоти.
2019 - Народното събрание приема окончателно промените в Закона за концесиите, съгласно които морските плажове ще се отдават на концесия от Министерството на туризма.
2020 - Протестиращи блокират за трета поредна събота пътищата Русе-Варна и Русе-Кубрат. Причината за недоволството им е лошото състояние на второкласния път Русе-Кубрат, който не е ремонтиран основно от около 30 години.
На този ден по света:
1830 - В Монтевидео, Уругвай, е приета първата конституция на страната, след провъзгласяването на независимостта и основаването на Република Уругвай през 1828 г.
1918 - В Москва, СССР, излиза бр. 1 на в. "Вечерни новини на Московския съвет на работниците и депутатите от Червената армия". През 1920 г. приема името "Комунистически труд", през 1922 г. - "Работеща Москва". От 1939 г. приема името "Московски болшевик". От 1945 г. носи сегашното си име - в. "Московская правда".
1925 - В СССР е проведен първият полет на сферичен аеростат с научни цели, извършен от физика Александър Фридман и пилота на въздухоплавателни средства Павел Федосеенко. Двамата достигат рекордната за това време височина от 7400 м.
1925 - В Германия излиза първото издание на том първи на книгата "Моята борба" от 720 страници на идеолога на нацизма Адолф Хитлер. Адолф Хитлер е осъден на 1 април 1924 г. в Мюнхен, Германия, на 5 години затвор по обвинение в държавна измяна за участие в неуспешния опит за преврат - т.нар. "бирен бунт" (8 ноември 1923). В края на 1924 г. той е амнистиран. По време на деветмесечното си заточение Адолф Хитлер написва книгата "Моята борба", която се превръща в библия за нацистките движения. През 1939 г. тя е преведена на 11 езика с общ тираж над 5 млн. екземпляра.
1955 - Съвещание в Женева, Швейцария, на правителствените ръководители на СССР, САЩ, Великобритания и Франция по въпросите на мирното урегулиране на Германия и европейската сигурност и разоръжаване, завършило на 23 юли 1955 г. В съвещанието участват генералният секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов, президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер, министър-председателят на Великобритания Антъни Идън и президентът на Франция Рене Коти. Това е първата среща на правителствените ръководители на четирите страни след Втората световна война (1939-1945).
1955 - Първа конференция на парламентаристи от страните членки на Организацията на северноатлантическия договор (НАТО) в Париж, Франция. От м. ноември 1966 г. структурата се нарича Североатлантическа асамблея. От 1 юни 1999 г. приема името Парламентарна асамблея на НАТО.
1964 - В квартал Харлем в Ню Йорк, САЩ, избухват сблъсъци след застрелването на 15-годишен афроамериканец от бял полицай. С този инцидент се поставя началото на масови безредици срещу полицейското насилие на расова основа в страната, които обхващат щатите Ню Йорк, Филаделфия, Калифорния, Ню Джърси и Детройт, щата Мичиган. В резултат на сблъсъците между протестиращи и полиция в Харлем загива един човек, ранени са над 100 души и около 450 души са арестувани.
1968 - В Санта Клара, щата Калифорния, САЩ, американските инженери Робърт Нойс и Гордън Мур основават компанията за производство на микропроцесори и специализирани интегрални схеми "Интел".
1976 - Влиза в сила Международна конвенция за предотвратяване и наказание на престъплението апартейд, утвърдена с резолюция 3069 на Общото събрание на ООН от 30 ноември 1973 г. Ратифицирана е от Народното събрание на България на 31 май 1974 г., в сила от 18 юли 1976 г.
1980 - Последно изпълнение на сцената на Театъра на "Таганка" в Москва, Русия, на Владимир Висоцки, който изпълнява главната роля в постановката "Хамлет". Това е последната му изява в театъра преди смъртта му на 20 юли 1980 г.
1988 - Иран обявява, че приема резолюция 598 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 20 юли 1987 г., предвиждаща незабавно прекратяване на огъня по време на войната с Ирак до 20 август 1988 г. Ирак приема резолюцията на 6 август 1988 г. Войната между Иран и Ирак започва на 22 септември 1980 г. и завършва на 20 август 1988 г.
1998 - В Рим, Италия, е приета Дипломатическата конвенция на ООН за създаване на Международния наказателен съд (т.н. Римски статут), от представителите на над 120 страни. Съдът започва да функционира на 1 юли 2002 г., след като Дипломатическата конвенция е ратифицирана от 60 страни. Международният наказателен съд има юрисдикция над четири групи престъпления - геноцид, престъпления срещу човечеството, срещу законите и обичаите за водене на война. В състава на съда влизат 18 съдии със 7-годишен мандат, прокурори и следователи. Първото заседание на Международния наказателен съд се провежда на 11 март 2003 г. в Хага, Нидерландия.
2002 - Закариас Масауи, обвинен пред американски федерален съд в съучастие в атентатите от 11 септември 2001 г., се признава за виновен. Той заявява пред съда, че е член на терористичната група "Ал Каида" и сподвижник на смятания за организатор на атентатите Осама бин Ладен.
2004 - Референдум в Боливия за национализиране на газовия отрасъл протича при висока избирателна активност. Боливия притежава вторите по обем залежи от природен газ в Латинска Америка, който е главното национално богатство. 83,2 процента от боливийците гласуват за отмяна на приетия през 1997 г. закон за петролните и газови богатства, съгласно който експлоатацията, транспортът, ценообразуването и износът на природен газ се предоставят на чуждестранни компании, притежаващи концесии за тази дейност.
2007 - Индийски съд произнася общо 6 смъртни присъди за атентатите от 1993 г. във финансовата столица на Индия - Мумбай, за поставянето на няколко бомби, взривени на 12 март 1993 г. в различни райони на Мумбай. Тогава при най-кървавия терористичен атентат в Индия загиват 257 души и над 300 са ранени. Над 100 души са признати за виновни за участие в заговора, смятан за акт на отмъщение заради разрушаването през 1992 г. в Северна Индия на джамия от 16-и в. от индуистки националисти. След разрушаването на храма избухват религиозни бунтове, завършили с над 800 жертви, повечето мюсюлмани.
2013 - В болницата Акдениз в Анталия, Турция, е извършена пета трансплантация на лице. При продължила 6 часа и половина операция на 27-годишния Реджеп Серт успешно е присадено лицето на 42-годишен поляк в мозъчна смърт. Полският турист, който бил на почивка в егейския курорт Ула (окръг Мугла), е изпаднал в мозъчна смърт след инцидент в морето. През 2012 г. в Турция са извършени четири трансплантации на лице.
2016 - През първия ден от международната конференция за борба с вируса на СПИН в Дърбан, Република Южна Африка, изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк обявява, че СПИН остава първата причина за смъртност сред младежите и девойките на между 10- и 19-годишна възраст в Африка. Смъртните случаи вследствие на СПИН сред 15- и 19-годишните са се увеличили над 2 пъти от 2000 г. През 2015 г. в света ежечасно са били регистрирани 29 нови заболявания от СПИН в същата възрастова група. Най-уязвими са младите момичета. С тях са свързани 65 процента от новите заболявания от СПИН в света в тази възрастова група. В субсахарска Африка, където живеят около 70 процента от заразените със СПИН, трима от четирима новозаразени със СПИН през 2015 г. са били момичета. Изследване на УНИЦЕФ, обхванало 52 000 младежи и девойки в 16 държави, разкрива, че 68 процента от анкетираните не желаели да се подложат на тест за СПИН, защото се страхували, че резултатът може да е положителен. Новите случаи на заразяване от майка на дете, свързани с предаване на вируса ХИВ при раждането или кърменето са намалели с около 70 процента от 2000 г. През 2015 г. половината от новите заразявания сред децата на възраст от 0 до 14 години са регистрирани в 6 държави, 5 от които са в Африка - Република Южна Африка, Кения, Мозамбик, Нигерия и Танзания.
2017 - В Тбилиси, Грузия, президентите на Украйна и Грузия Петро Порошенко и Гиорги Маргвелашвили подписват декларация за стратегическо партньорство между двете страни, по-специално за взаимно поддържане на суверенитета и териториалната цялост. Подписано е и споразумение за сътрудничество в сферата образованието, предвиждащо по-специално съдействие за учещите украински език в Грузия.
2018 - В Турция е отменено окончателно извънредното положение, въведено на 20 юли 2016 г. след неуспешния опит за държавен преврат в страната на 15 юли 2016 г. По време на продължилото две години извънредно положение в Турция десетки хиляди хора са уволнени от държавна служба и от армията, докато политици и журналисти са арестувани.
2019 - В град Киото, Япония, при умишлен пожар в студио за анимация на компанията "Киото анимейшън" загиват 33 души, а 36 са ранени. Подпалвачът е Шинджи Аоба, който обвинява студиото в плагиатство. Това е най-кървавото масово убийство в Япония след предполагаемия палеж в Токио през 2001 г., когато загиват 44 души.
2020 - В една от най-големите готически църкви във Франция - катедралата "Св. св. Петър и Павел" в гр. Нант, избухва пожар, който унищожава безценни реликви, сред които старинен орган, изработен през 1620 г. от Жак Жирар и витражите от източната фасада, завършени през 1499 г. Строежът на катедралата започва през 1434 г. и продължава 457 години - до 1891 г. Пожарът унищожава реликви, оцелели през Френската революция и Втората световна война. Според представители на властите пожарът се дължи на умишлен палеж.
Родени на този ден българи:
Васил Левски (ист. име Васил Иванов Кунчев), революционер, идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение, Апостол на българската свобода /1837-1873/.
Участник в Първата българска легия (1861-1862), където заради храбростта и ловкостта му е наречен Левски. Учител във Войнягово, Карловско, и в с. Ени кьой, Тулчанско (1864-1867). През 1867 г. се прехвърля в Румъния, за да се включи в подготвяните за преминаване в България въоръжени чети. През март с.г. се включва в четата на Панайот Хитов и е избран за знаменосец. Включва се във формирането на Втората българска легия (1867-1868). Осъществява две обиколки в България - първата от 11 декември 1868 г. до 24 февруари 1869 г. и втората - от 1 май до 26 август 1869 г., по време на която изгражда първите революционни комитети в Ловеч, Плевен, Карлово, Сопот за подготовка на въоръжена борба срещу поробителите. Участва в създаването и е избран за член на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ, Румъния (1869). Изгражда Вътрешната революционна организация (ВРО) в България (27 май 1870). На Общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април-4 май 1872) е утвърден за "главен апостол на цяла България,Тракия и Македония", след което напуска Букурещ и продължава апостолската си дейност в българските земи. На 27 декември (ст. ст.) 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче (намиращо се в село Къкрина, Ловешко). От 5 до 10 януари (ст. ст.) 1873 г. е разпитван от Специална следствена комисия, която на 14 януари (ст. ст.) изготвя заключителния протокол, с който предлага да бъде осъден на смърт. На 22 януари ст. ст. със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е потвърдена. На 6 февруари ст. ст. /18 февруари н. ст. 1873 г. е обесен в покрайнините на София от турските власти. По традиция всяка година на 19 февруари се отбелязва годишнината от смъртта му, когато в цялата страна се организират тържествени чествания.
Елин Пелин (ист. име Димитър Иванов Стоянов), писател /1877-1949/.

Montana , United-states , Mugla , Turkey , Tel-aviv , Israel , Vratsa , Bulgaria , Czech-republic , Ankara , Medical-clinic , Mozambique

Отбелязваме 184 г. от рождението на Васил Левски

Отбелязваме 184 г. от рождението на Васил Левски
btvnovinite.bg - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from btvnovinite.bg Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Bulgaria , Sofia , Sofiya-grad , Vasil-levski , Dobrich , Turkey , Turkish , Bulgarian , Vasil-ivanov-kunchev , Court-it , Ivan-kunchev-ivanov , Gina-vassileva-karaivanova

184 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски


184 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски
18 Юли 2021 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Снимка: Министерство на културата
София. На 18 юли се навършват 184 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Той е роден в град Карлово в много бедно семейство, в което твърде малък на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.
Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.
Предаден е през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.
По повод годишната в цялата страна се организират редица събития и инициативи.
Сподели:
© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция "Фокус"!
СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Айтос. Нека политическите партии и лидери да следват заветите на Васил Левски. Той ни е дал много ясна посока. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещението си в град Айтос, където поднесе цветя пред паметната плоча на Васил Левски в двора на църквата „Св. Димитър Солунски“ по повод 184-ата годишнина от рождението на Апостола, съобщиха от прессекретари...
18 Юли 2021 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Агенция "Фокус"
Агенция "Фокус"
София. Левски обитава в съзнанието на своите събратя по съдба най-високо нравствено поле - полето, в което бродят немили - недраги и с изранени нозе и души водят народа си към заветното спасение апостолите на пробудата и на свободата. Това каза проф. Кирил Топалов - член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония, по време на тържественото отбелязване на 184-та година от рождението на Васил Левски в София. Това съобщиха от пресцентъра на
Столична община.
„И ако по думите на народния поет след Паисий “българският род история има и става народ, то Левски се опита да осъществи следващата цивилизационно- съзидателна крачка –да изведе този народ от хаоса на робското безвремие и да му посочи пътя към изграждане на своя държавна институционалност, отбеляза в своето слово проф. Топалов.
„По този път Левски постави и първите, най-важните указателни знаци, които вече век и половина оттогава не само че не губят своето значение, а напротив - все по-често и все по-силно ни доказват своята непреходна мъдрост. А именно: Че ако иска да бъде истински независим и уважаващ себе си народ, той трябва да се освободи, или поне да направи достоен опит да се освободи сам. Защото „Който ни освободи, той ще иска да ни зароби“. Пред олтара на тази нееднократно и трагично доказвана в българската история истина той по апостолски положи и своята саможертва. Истински независим и уважаващ себе си народ може да живее само в държава, изградена на принципите на свободната народна воля. Чистата и свята република се изгражда само с чисти и святи съвести, едно от най-задължителните проявления на които е безкористната и чиста сметка с народния имот и благо - до последния народен грош, похарчен от народните водачи по народните дела.
Още много други знаци постави Апостолът в мъченическия път на своя народ към бъдещето му. Разбира се, и на него, както и на другите великани на нашето възраждане, като че беше по-лесно да поставят знаците и първи да вградят в основите на този път своята саможертва, отколкото да убедят съотечествениците си да тръгнат по него", каза още той.
"Голямата, великанската, нечовешката им болка се пораждаше от обстоятелството, че както отделните хора, така и народите като цяло най- трудно прескачат границата между уюта на робското съществуване , когато друг мисли и поема отговорности вместо теб, и предизвикателствата на непознатата и затова често плашеща свобода. Ако се научим да разчитаме знаците на Апостола както трябва и се огледаме още по-както трябва, ще успеем и да разчетем какво ни казват онези въпросителни след последната дума в тефтерчето на Великия след последната написана дума от него дума там: "Народе ?????“, завърши словото си проф. Топалов.
В програмата участваха актьорите Василка Сугарева и Христо Чешмеджиев, мъжки камерен хор „България” с ръководител Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър. На събитието присъства зам.-кметът Генчо Керезов, общественици родолюбиви граждани.
Церемонията бе организирана от Столичната община и се проведе пред бюст-паметника на Апостола на свободата в "Борисовата градина".
18 Юли 2021 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Тервел. С военен ритуал в град Тервел, област Добрич, ще бъде открит паметник на Васил Левски, предаде кореспондентът на
Радио „Фокус” – Варна. Тържествената церемония ще започне в 20.00 часа. В нея ще участват Представителният духов оркестър на Българските военноморски сили, военнослужещи от Канцеларията на командира на ВМС и от военен флот, почетен караул от военен флот с командир на взвод, знаменосец, двама асистенти, бойно знаме, взвод от матроси, часови на паметника и венценосци.
Жулиета НИКОЛОВА
18 Юли 2021 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Празнично честване на 184 години от рождението на Васил Левски ще се проведе на 18 юли от 10.00 ч. до 12.00 ч. пред паметника на Апостола на свободата в Алеята на Възраждането в Морската градина.
Във връзка с извънредната епидемиологична обстановка и въведените от Министерството на здравеопазването противоепидемични мерки, поднасянето на венци и цветя ще се осъществява самостоятелно от институции, организации и граждани, съобщиха от Дирекция "Култура и духовно развитие" в
Община Варна .
Добрич. По повод 184 години от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски Община град Добрич и Общобългарски Комитет „Васил Левски“ – Добрич канят гражданите и гостите на града на от 10.30 ч. пред паметника на Васил Левски на Поетичен поклон пред Апостола, предаде кореспондентът на
Радио „Фокус” – Варна.
Поетите на Добрич – Петранка Божкова, Веселина Атанасова и Сашо Серафимов ще четат свои стихове. В честването ще се включат и деца от Летен център „Млад възрожденец“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“. В този ден гражданите могат да поднесат цветя на паметника на Апостола в градинката пред църквата „Св. Георги“.
Жулиета НИКОЛОВА
18 Юли 2021 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Регионален исторически музей – Велико Търново организира на 18 юли детска работилница по повод 184-та годишнина от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски. Това съобщиха за
Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на музея. Творческата и образователна инициатива ще е под надслов „Всичко се състои според нас в нашите задружни сили”. Тя ще се проведе в Лапидариума на Археологическия музей от 10.00 до 16.00 часа и е с вход – свободен за всички желаещи.
Децата, заедно със своите родители, баби и дядовци, ще имат възможност да се докоснат до света на Васил Левски чрез негови мисли и вещи и да влязат в ролята на детективи и разкрият исторически загадки, свързани със сподвижници на Апостола в Търновския край.
Малките посетители ще могат да се запознаят със семейството на Апостола, като изработят негово „семейно дърво“. Специални занимания ще има за любителите на пъзелите и лабиринтите.
Всяко дете ще има възможност да си изработи лъвче, а също така и знаме от времето на революционните борби, както и да пробва „Лъвския“ си скок.
Луиза ТРАНЧЕВА
18 Юли 2021 | 09:27 | Агенция "Фокус"

Bulgaria , Rakovski , Khaskovo , Sofia , Sofiya-grad , Belgrade , Serbia-general- , Vasil-levski , Dobrich , Bulgarian , City-charles