Live Breaking News & Updates on Turkey director

Stay informed with the latest breaking news from Turkey director on our comprehensive webpage. Get up-to-the-minute updates on local events, politics, business, entertainment, and more. Our dedicated team of journalists delivers timely and reliable news, ensuring you're always in the know. Discover firsthand accounts, expert analysis, and exclusive interviews, all in one convenient destination. Don't miss a beat — visit our webpage for real-time breaking news in Turkey director and stay connected to the pulse of your community

Рекордни горещини и опустошителни пожари на Балканите


Рекордни горещини и опустошителни пожари на Балканите
4 Август 2021 | 10:00 | 0
Снимка: АФП
Всичко по-важно по темата за горещата вълна, която преминава през Балканите, както и бушуващите пожари на полуострова, може да прочетете в лентата по-долу:
„Слободен печат“ (РСМ): В Северна Македония влезе в сила пълна забрана за движение на територията на горите
В Северна Македония влезе в сила пълна забрана за движение на територията на горите, съобщава електронното издание на вестник „Слободен печат“, като се позовава на изявление от правителствената пресслужба.
Правителството в Скопие призовава всички граждани да не се движат през горските територии в страната, с цел защита на личната безопасност и предотвратяване на по-нататъшно разпространение на пожари.
Пожарите в Турция: 152 са потушени, 11 все още са активни
В Турция са потушени 152 пожара, а усилията за гасенето на още 11 продължават, каза министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли, съобщава информационната агенция Anadolu Agency.
В борбата с огнените стихии са задействани 16 самолета, девет дронове, 51 хеликоптера, строителна техника и 5200 души. Пожарите засегнаха 2219 фермери в общо пет провинции, 18 области и 78 села.
Според министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, поради пожарите до момента са евакуирани 16 603 граждани от 3219 домакинства от 28 населени места.
Най-малко осем души са загиналите при пожарите в Турция, избухнали в сряда (28 юли) в 38 провинции.
ANA-MPA (Гърция): Пожарът на Кос е поставен под контрол, на Евия разпоредиха евакуация
Пожарът, който застраши гористите райони на остров Кос и древния район Асклипион, е овладян, каза заместник-кметът на острова Стаматис Кабуракис пред гръцката държавна агенция ANA-MPA.
Отбелязва се, че противопожарните сили на острова са действали в сътрудничество с общинските власти и с доброволци. Хеликоптер от остров Родос също се е включил в борбата с потушаването на огъня.
Междувременно на две населени места в северозападната част на остров Евия беше наредено да се евакуират, след като избухна пожар. Огънят бушува опасно близо до град Лимни Евиас и летни лагери в района. Противопожарни сили от други места в Евия и от съседни префектури са се насочили към района, където преобладават силни ветрове и много високи температури.
Движението към митническото учреждение на ГКПП „Евзони“ в Северна Гърция беше възстановено след пожар, беше съобщено късно вечерта във вторник. Пожарът избухна в района между градовете Евзони и Идомени, на границата със Северна Македония.
Движението по националната магистрала Атина-Евзонес и по старата национална магистрала между Солун и Евзонес е нормално.
Greek Reporter (Гърция): Температурата в Гърция достигна рекордните за страната 46,3 градуса по Целзий
В гръцкия град Макраоми в региона Фтиоида в централната част на страната бе измерена рекордна за страната температура, предава Greek Reporter. Метеорологичната станция на Националната обсерватория в Атина (NOA) е отчела в понеделник 46,3 градуса по Целзий, поясняват от редакцията. Освен за Гърция, стойността е била най-високата за Европа през този ден.
Поради високите температури Гърция е засегната от серия опустошителни пожари, включително и северната част на столицата Атина, където пламъците в близките горски райони наложиха евакуация на хиляди, живеещи в предградията. Огънят все още не е поставен под контрол.
„Независен“ (РСМ): И Словения се включи в потушаването на пожарите в Северна Македония
Словения предоставя на Северна Македония всички свои противопожарни съоръжения, за да помогне на югозападната ни съседка в борбата срещу пожарите. Това обяви министърът на отбраната Радмила Шекеринска в социалната мрежа „Фейсбук“ след разговор със словенския си колега Матей Томин, съобщава електронното издание на вестник „Независен“.
Шекеринска обяви, че комуникацията между институциите на Северна Македония и Словения вече е започнала. Освен това тя благодари на съюзниците от НАТО за оказаната на страната помощ в борбата срещу огнената стихия.
По-рано президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обяви тревога за целия състав на армията за справяне с природни бедствия, за да приведе, в координирани действия с всички институции, целия състав на военните на разположение за гасене на пожари на територията на страната. Пендаровски съобщи също, че е провел телефонен разговор с българския президент Румен Радев, по време на който е договорено България да изпрати пожарни екипи в страната възможно най -скоро.
Kathimerini: Пожарът в Атина продължава да бушува и в сряда сутринта
Повече от 500 пожарникари прекараха нощта в борба с огромен пожар в северните покрайнини на Атина, докато той разрушаваше къщи и се разпространява от първоначалната си точка на възпламеняване във Варибоби до други населени места в района, съобщава електронното издание на Kathimerini.
След като преминаха през Тракомакеонес, Адамес и Олимпийското село във вторник вечерта, пламъците достигнаха покрайнините на Крайонери в ранните часове на сряда и сега се насочват към Татой, парк и историческо място на лятната резиденция на бившето кралско семейство, малко на север от Кифисия.
Пет самолета за изхвърляне на вода и девет вертолета се включиха в битката на разсъмване, докато армията, полицията, общинските служители и десетки доброволци също бяха мобилизирани.
„Унищоженията са неизчислими“, каза кметът на Ахарнес Спирос Вретос пред телевизия Skai в сряда сутринта, говорейки за общинския район, към който принадлежи Варибоби.
Той каза, че огънят е бил овладян във Варибоби, зелено предградие със стотици ваканционни къщи, детски летен лагер, центрове за езда, таверни и кафенета.
„Навсякъде има пепел, ужасно е. Десетки хектари борова гора са изгорели, десетки къщи са напълно унищожени“, добави той, като каза, че общинските власти ще започнат да правят преглед на разрушенията днес.
„Локално“ (РСМ): След потушаването на пожара: ГКПП „Богородица“ е отворен, движението е нормализирано
След потушаването на пожара, ГКПП „Богородица“ на границата с Гърция е бил отворен в късните вечерни часове на вторник, а към настоящия момент движението е нормализирано и спокойно, трафикът не е интензивен, съобщава македонското електронно издание „Локално“.
На другите гранични пунктове, от македонската страна, вече няма закъснения за влизане и излизане от страната.
Компетентните органи препоръчват да водачите да шофират със съобразена скорост и при спазване на зададената пътна сигнализация, особено по пътищата през долините и дефилетата, където има възможност за свлачища. Това се отнася особено за участъците Катланово-Велес, Маврово-Дебър-Струга, Виница-Берово и Кочани-Делчево.
Kathimerini (Гърция): Пожар в северната част на Атина наложи евакуация на хиляди живущи в предградията
Заместник-министърът на гражданската защита на Гърция Никос Хардалиас заяви, че пожар, започнал в северната част на Атина по-рано през деня, продължава да гори на три фронта в жилищните предградия Варибоби, Адамес и Тракомедонес, като добави, че комбинацията от изключително високи температури, силни ветровете и ниските нива на влажност правят задачата за овладяване на пламъците много по-трудна, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Говорейки по време на телевизионен брифинг от Центъра за управление на кризи на пожарната служба в предградието Халандри, Хардалиас описа горския пожар, който избухна в ранния следобед в гъсто растителна част на Варибоби като „опасен“ и „екстремен метеорологичен феномен“.
Той също така обяви, че хотели в гръцката столица осигуряват стаи за хиляди евакуирани от продължаващия пожар, който вече унищожи неопределен към момента брой къщи и извади от строя част от електрическата мрежа. Отворена е гореща линия за насочване на хората към хотелите, предлагащи подслон, допълни Хардалиас.
Органите за гражданска защита вече евакуираха хиляди жители от Варибоби, Тракомакедонес и Адамес и в 20:00 часа наредиха пълна евакуацията на района, известен като Олимпийското село, след ролята му в игрите в Атина през 2004 г.
Хардалиас каза, че 315 души са били откарани на безопасно място от пожарникарите или полицията по време на евакуацията, след като са срещнали трудности.
Хората в предградията на Ахарнес, Ликовриси, Като Кифисия и Метаморфоси също се съветват да затворят прозорците си и да запушат комините си, за да се предотврати навлизането на дим и пепел в домовете им.
„Опсервер.мк“ (РСМ): Пожар край ГКПП „Богородица“ затвори границата с Гърция, огънят вече е овладян
Пожарът, който избухна в следобедните часове на деня в граничната зона между Милци и граничния пункт „Богородица“, е локализиран и овладян, съобщава македонската електронна медия „Опсервер.мк“.
Заради огъня в сградата на ГКПП бе изключено електричеството и пунктът бе затворен за движение с цел осигуряване на безопасността на пътниците и място за действие на пожарникарите, след като пламъците се приближиха до близко разположените казино и бензиностанция.
Движението на ГКПП „Богородица“ все още е прекъснато и ще се нормализира, след като екипите проверят дали е безопасно съоръжението да бъде свързано към електрическата мрежа. Поради затварянето на ГКПП „Богородица“, превозните средства се пренасочват към граничния пункт „Дойран“.
„Нова Македония“ (РСМ): Заев очаква помощ от България за справяне с пожара в Кочани
Пожарът в Кочани е локализиран благодарение на професионализма на пожарникарите, помощта, идваща от цялата страна и солидарността на гражданите, заяви премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев на официалната си страница в социалната мрежа „Фейсбук“, като добави, че безопасността на гражданите е на първо място и че досега няма регистрирани лица с изгаряния, съобщава вестник „Нова Македония“.
„Благодаря на гражданите, които помагат, и на представителите на медиите, които докладват своевременно, точно и отговорно“, написа Заев.
Той също така обяви, че се очаква помощ от България и Сърбия, след като той и президентът Стево Пендаровски са разговаряли по телефона със сръбския президент Александър Вучич и българския премиер Стефан Янев, съответно и с президента Румен Радев.
„Очакваме помощ от съседите. Президентът Стево Пендаровски разговаря с българския президент Радев, а аз се чух със сръбския президент Вучич и българския премиер Янев. Внимателно следим ситуацията, няма паника, ситуацията е под контрол, повечето пожари са локализирани“, написа още македонският премиер.
Kathimerini: Горещата вълна в Югоизточна Европа затруднява хората и природата
Гореща вълна в Югоизточна Европа подхранва смъртоносните пожари в Турция и заплашва националната електропреносна мрежа в Гърция, докато правителствата се борят, за да осигурят необходимите ресурси за справяне с извънредното положение, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Температурите достигнаха 45C във вътрешните райони на Гърция и близките страни и се очаква да останат високи през по -голямата част от седмицата.
Борбата със смъртоносни пожари по бреговата ивица на Турция продължава за шести ден, а Анкара разшири призива за международна помощ, като й бяха обещани противопожарни самолети от Европейския съюз. Пожарите са причинили смъртта на осем души през последните дни.
В Гърция на работниците със здравословни проблеми беше разрешено да си вземат отпуск, докато електроцентралите, работещи с въглища, предвидени за пенсиониране, бяха върнати в експлоатация, за да поддържат националната мрежа, която се намира под натиск поради широкото използване на климатици.
Дан Мичъл, професор по наука за климата в Университета в Бристол, каза, че горещата вълна в Югоизточна Европа „изобщо не е неочаквана и много вероятно се засилва поради предизвиканите от човека промени в климата“.
„Броят на екстремните горещи вълни по света се увеличава от година на година, като най -горещите 10 най -горещи години са били от 2005 г.насам “, каза Мичъл пред Associated Press.
„Тази година видяхме редица значими събития, включително особено драматична топлинна вълна в Западна Канада и САЩ, която беше екстремна дори за сегашните нива на изменение на климата“, каза Мичъл. "Тези събития винаги са се случвали, но сега това става на фона на по-горещ климат, така че са още по-смъртоносни."
Докато горещото време се насочи на юг, Италия и Хърватия преживяха бури, както и горски пожари в различни региони на страната.
Малко торнадо в Истрия, на северното адриатическо крайбрежие на Хърватия, събори дървета, които унищожиха няколко коли, часове преди да избухне голям пожар пред близкия курорт Трогир, заплашвайки домовете и местното електрозахранване.
Около 30 души бяха лекувани за вдишване на дим в италианския крайбрежен град Пескара, след като пламъци обхванаха близката борова гора.
„Тази борова гора беше природен резерват и е напълно унищожена. Екологичните щети са неизмерими. Това е сърцето на града, неговият зелен дроб и днес той е разрушен “, каза кметът на Пескара Карло Маси.
Кипър, възстановявайки се след голям пожар миналия месец, поддържа патрулиращи самолети, които пускаха вода, за да реагират на пожарите още при избухването им.
„Ако не реагирате веднага с масивен отговор на всяко огнище, нещата могат бързо да се затруднят“, каза началникът на горската служба в Кипър Хараламбос Александру пред държавни медии. "Условията са подобни на война."
ANA-MPA (Гърция): В Гърция затварят археологическите обекти на открито заради горещата вълна
Археологическите обекти на открито в Гърция ще останат затворени между 12:00 и 17:00 часа от вторник до четвъртък (3-5 август) поради високите температури, очаквани тази седмица, съобщи в понеделник Министерството на културата и спорта, предава държавната информационна агенция на южната ни съседка ANA-MPA.
До края на седмицата през страната ще преминава гореща вълна с рекордно високи температури, а министерството заяви, че спирането на работата на обектите е наложено с оглед безопасността на посетителите.
„Анадолска агенция“: В Турция продължава борбата срещу горските пожари
Турският министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли обяви, че 125 от 132 горски пожара в страната са под контрол, цитира думите му “Анадолската агенция“.
Усилията за гасене на останалите пожари са в ход, каза той пред репортери в противопожарният координационен център в окръг Милас в югозападната провинция Мугла.
Общо 16 самолета, девет дрона, 51 хеликоптера, един безпилотен хеликоптер, 850 цистерни за вода и 150 строителни машини са използвани за гасене на пожарите, каза министърът, като добави, че в засегнатите райони дежурят над 5000 души.
Най-малко осем души са загубили живота си при горските пожари, които започнаха на 28 юли и бяха раздухани от силния вятър.
Турският директор по комуникациите Фехретин Алтун помоли хората да не се поддават на дезинформация относно пожарите в социалните медии. „Моля, нека разчитаме на изявленията на официалните власти“, каза той и добави, че Турция е силна и ще компенсира всички загуби.

Athens , Attikír , Greece , Serbia , Mugla , Turkey , Dojran , Opstina-star-dojran , Macedonia , Croatia , Slovenia

[올림픽] 터키 여자배구 감독 "김연경의 한국은, 늘 예상보다 강하다"

[올림픽] 터키 여자배구 감독 "김연경의 한국은, 늘 예상보다 강하다"
news1.kr - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from news1.kr Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Japan , Tokyo , South-korea , Turkey , Republic-of-korea , Kim-yeon-koung , Olympics , Turkey-director , Kim-yeon-koung-south-korea , Tokyo-olympics , Tokyo-olympics-turkey

터키 여자배구 감독 "김연경 중심 한국은 늘 예상보다 강하다"

터키 여자배구 감독 "김연경 중심 한국은 늘 예상보다 강하다"
mt.co.kr - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from mt.co.kr Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Japan , Tokyo , South-korea , Turkey , Republic-of-korea , Kim-yeon-koung , Center-south-korea , Turkey-director , Tokyo-olympics-republic , Tokyo-olympics , Turkey-south-korea

[강산 기자의 여기는 도쿄] '공격하랴 후배들 독려하랴…' 종횡무진 김연경의 위엄, 다시 한번 4강 신화 썼다! : 스포츠동아

[강산 기자의 여기는 도쿄] '공격하랴 후배들 독려하랴…' 종횡무진 김연경의 위엄, 다시 한번 4강 신화 썼다! : 스포츠동아
donga.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from donga.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Tokyo , Japan , Shanghai , China , South-korea , Turkey , Korea , Kim-yeon-koung , Young , Olympics , Sports-donga

Горещини и пожари на Балканите

Горещини и пожари на Балканите
focus-news.net - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from focus-news.net Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Serbia , Mugla , Turkey , Dojran , Opstina-star-dojran , Macedonia , Croatia , Italy , Pescara , Abruzzo , Bulgaria

Горещини и пожари на Балканите

Горещини и пожари на Балканите
focus-news.net - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from focus-news.net Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Serbia , Mugla , Turkey , Dojran , Opstina-star-dojran , Macedonia , Croatia , Italy , Pescara , Abruzzo , Bulgaria

Пожары в Турции: подробности о произошедшем

Пожары в Турции: подробности о произошедшем
comandir.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from comandir.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Turkey , Russia , China , Mediterranean-sea , Oceans-general- , Oceans , United-states , India , Washington , American , Twitter

Эрдоган признался, что спецслужбы Турции похитили гражданина Киргизии

Эрдоган признался, что спецслужбы Турции похитили гражданина Киргизии
regnum.ru - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from regnum.ru Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Kyrgyzstan , Bishkek , Turkey , Turkish , Asia-orhan , Committee-national-security-kyrgyzstan-rustam-mps , Turkish-national , Turkey-director , President-turkey-recep-erdogan , Turkey-general-director , Central-asia-orhan , Territory-republic

Mülteciler de borç çıkmazında - YENİ ASYA


Mülteciler de borç çıkmazında
30 Haziran 2021, Çarşamba 23:45
Koronavirüs pandemisi döneminde kapanan iş yerleri sebebiyle Türkiye’deki birçok Suriyeli hayatlarını sürdürebilmek için büyük miktarlarda borçlanmış durumda.
Koronavirüs pandemisi, Türkiye’de yaşayan milyonlarca Suriyeli mültecinin yoksulluk düzeyini daha da arttırdı. Kızılay ile Uluslararası Kızılhaç Federasyonu ve Kızılay Birliği’nin araştırmasına göre, Türkiye’deki birçok Suriyeli hayatlarını sürdürebilmek için büyük miktarlarda borçlandı.
Yaklaşık 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’deki mültecilerin çoğunluğunu Suriye’deki iç savaştan kaçanlar oluşturuyor. Çoğunun yasal çalışma izni yok ancak genelde inşaat, tarım ve konaklama sektörlerinde kayıt dışı olarak çalışıyorlar. Uluslararası Kızılhaç Federasyonu (IFRC) Türkiye Direktörü Jonathan Brass, pandemi döneminde devreye sokulan kısıtlamalar sebebiyle mültecilerin çoğunlukla çalıştığı sektörlerin kapandığına dikkat çekiyor. Amerika’nın Sesi’ne (VOA) konuşan Brass, “Bunun sonucunda, insanların su, sağlık hizmeti, elektrik gibi temel ihtiyaçlarını karşılama imkânları tamamen kısıtlandı. Bu sebeple de mültecilerin borçlanma miktarı önemli oranda arttı” dedi.

Turkey , Syria , United-states , Syrian , America , International-red-cross-federation , Crescent-the-union , Turkey-director , வான்கோழி , சிரியா , ஒன்றுபட்டது-மாநிலங்களில்

Çocuk işçilerin sayısı 20 yıldır ilk kez artışa geçti

Çocuk işçilerin sayısı 20 yıldır ilk kez artışa geçti
sputniknews.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from sputniknews.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Turkey , International-work-organization , International-work-organization-s , Child-crafting , Global-estimates , Next-the-road , Hasan-iii , Turkey-director , வான்கோழி , சர்வதேச-வேலை-ஆர்கநைஸேஶந் , உலகளாவிய-மதிப்பீடுகள்