Live Breaking News & Updates on Chuprene

Добро утро! - Новини от Бургас


Новини от Бургас
39
Добро утро в събота 03.07.2021
Времето
Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,37ч. и ще залезе в 20.50ч. Температурата ще бъде между 20 и 27градуса. Ще има променлива облачност. Вятърът ще е умерен от северозапад със скорост 7,8 м/сек.
Късметче за деня
„Не подражавайте на другите. Намерете себе си и бъдете такива, каквито сте.“
Дейл Карнеги
Събитията на този ден
324 г. – В Битката при Адрианопол римският император Константин I Велики побеждава Лициний, който се спасява зад стените на Византион.
1608 г. – Град Квебек е основан при устието на река Сейнт Лорънс от френския изследовател Самюел дьо Шамплен.
1863 г. – Завършва Битката при Гетисбърг, част от Американската гражданска война.
1866 г. – По време на Австро-пруската война се състои битката при Кьонегрец с участие общо на 436 000 войници и 1700 оръдия; австрийските и саксонските войски претърпяват загуба и са принудени да сключат Пражкия мир.
1877 г. – Руско-турска освободителна война: Българското опълчение преминава река Дунав.
1890 г. – Айдахо става 43-тия щат на САЩ.
1894 г. – Започва учредителният конгрес на Българската работническа социалдемократическа партия.
1895 г. – Бившият министър-председател на България Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София и 3 дни по-късно умира от раните си.
1908 г. – С бунт в гарнизона в Ресен избухва Младотурската революция; дадена е амнистия на 1500 българи – политически затворници.
1912 г. – Провежда се за пръв път Оперният фестивал в Савонлина във Финландия, огранизиран от Айно Акте.
1915 г. – В Турция са пуснати в обращение първите банкноти.
1940 г. – Втора световна война: Започва Операция Катапулт, в която британската флота, идваща от Гибралтар, напада Френската атлантическа флота, разположена в Мерс ел-Кебир.
1944 г. – Втората световна война: Англо-американската авиация бомбардира Русе и село Чупрене.
1956 г. – Народна република България установява дипломатически отношения с Етиопия.
1957 г. – Създаден е Български автомобилен турингклуб, преименуван по-късно на Съюз на българските автомобилисти.
1962 г. – След продължителна колониална война френският президент Шарл дьо Гол провъзгласява независимостта на Алжир от Франция.
1985 г. – Състои се премиерата на филма Завръщане в бъдещето в САЩ.
1988 г. – Самолет Еърбъс на иранските авиолинии катастрофира над Персийския залив, загиват 290 души.
1991 г. – Адигея влиза в състава на Руската федерация.
2000 г. – Правителството на Иван Костов постига споразумение с Международния валутен фонд, което дава възможност за повишаване на доходите, намаляване на данъците и замразяване цените на отоплението.
2006 г. – При катастрофа в метрото на Валенсия (Испания) загиват 41 души.
Рожден ден
1423 г. – Луи XI, крал на Франция († 1483 г.)
1883 г. – Франц Кафка, чешки и австрийски писател († 1924 г.)
1924 г. – Славчо Чернишев, български писател († 2000 г.)
1925 г. – Асен Попов, български скулптор († 2008 г.)
1928 г. – Гюнтер Бруно Фукс, немски поет, белетрист и график († 1977 г.)
1929 г. – Петър Дюлгеров, български политик († 2003 г.)
1932 г. – Стефан Гецов, български актьор († 1996 г.)
1933 г. – Александър Фол, български историк († 2006 г.)
1934 г. – Стефан Абаджиев, български футболист
1935 г. – Харисън Шмит, американски астронавт
1937 г. – Невена Симеонова, българска актриса († 2013 г.)
1942 г. – Радосвет Коларов, български литературовед
1945 г. – Стефан Воронов, български естраден изпълнител († 1974 г.)
1948 г. – Йордан Костурков, български писател и преводач
1949 г. – Емилия Масларова, български политик
1952 г. – Лора Браниган, американска певица и актриса от ирландски произход
1961 г. – Албена Бакрачева, български учен и преводач
1962 г. – Том Круз, американски актьор
1962 г. – Хънтър Тайло, американска актриса
1964 г. – Теодор Лулчев, български дизайнер
1968 г. – Елин Рахнев, български писател
1969 г. – Гедеон Буркхард, немски актьор
1971 г. – Джулиан Асанж, австралийски програмист и журналист, основател на Wikileaks
1977 г. – Деян Божков, български шахматист
1978 г. – Петя Янчулова, българска волейболистка
1981 г. – Ангел Игов, български писател и журналист
1986 г. – Оскар Устари, аржентински футболист
1987 г. – Себастиан Фетел, немски автомобилен състезател
1988 г. – Владимир Зомбори, български актьор
1991 г. – Анастасия Павлюченкова, руска тенисистка
Празник
03 Юли / Имен ден: Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар
Десислава – значение, произход и имен ден
Старинно име от XV-XVI век, женска форма на прабългарското име Десислав. 
Означава „да намира слава“, „да постигне слава“. деспина (господарка) – слава. От старобълг. десити -„намирам постигам“. Празнува на 3 юли заедно с Асен, Ася, Румен, Румяна, Чавдар, Крум.
Денят на Всички български светии е уникален празник. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.
Освен тези светии, които са отбелязани в църковния календар, на българската земя са просияли много светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне от преди покръстването на българите и след това до ново време.
 
Овен
Пoстарайте се да не командвате и да не преправяте онова, което са направили другите хора. Възможни са проблеми в бизнеса заради колективните финансови средства или заради някакво наследство. В любовта избягвайте излишната импулсивност и ината.
Телец
Ако искате добре да прекарате времето си, отрано се погрижете за малките технически въпроси, иначе Ващият отдих ще бъде помрачен от досадни пречки.
На резултатите от Вашето творчество (особено техническо и интелектуално) през този ден пряко ще влияе компетентността в отделните практически области. Вашите деца през това време могат да Ви изумят с придирчивост, непослушание и капризи.
Който и да проявява претенции към Вас, отначало се опитайте внимателно да се ориентирате в ставащото. Помнете, че за чуждото недоволство навярно има конкретни причини.
Близнаци
Днес е благоприятен ден за запознанства. Помислете с какъв човек би Ви се искало днес да прекарате деня, и смело вървете там, където такива се въдят в изобилие. Умните се срещат в библиотеката, веселите – в дискотеките, а общителните – на купоните. Само помнете, че от всяко правило има изключения.
Рак
Двойнственият Ви характер през този ден ще Ви подведе – у Вас ще бушуват страсти, които ще започнат да диктуват своите условия. Здравият разум ще бъде този, който ще ги поукроти.
Постарайте се по- бързо да си го върнете – участието му при взимането на решения, отнасящи се до вътрешносемейния живот е просто необходимо. Съветът на звездите е, да се постараете да не допускате нервност в семейните си отношения, а се постарайте и повече да почивате.
Лъв
Привлекателният външен вид днес придобива ново значение. Ще Ви привлича всичко, което изглежда добре. Обкръжете се с красота – това значително ще понижи нивото на стреса. Поставете на видно място букет цветя или запалени ароматизирани свещи. На външния си вид обърнете особено внимание.
Нов елемент от облеклото Ви днес ще преивлече към Вас голямо внимание, само трябва да се убедите, че това внимание е позитивен тласък. Придайте на своя външен вид малко професионален блясък.
Дева
Това е един много подходящ ден за контакти с далечни партньори, независимо дали са от друг град, или от чужбина. Ще успявате да отстоявате своите интереси при този диалог от разстояние, а отстъпките, които ще направите, няма да противоречат на Вашите интереси. При личните срещи ще Ви бъде доста по-трудно да защитавате своите позиции.
Напълно вероятно е ново романтично увлечение, тъй като съвсем няма да бъде трудно представител на противоположния пол да Ви завърти главата. Ако сте любител(ка) на силните усещания, ще бъдете удовлетворени: очакват Ви множество приключения.
Везни
Използвайте деня, за да направите нужните обобщения, и да доведете до край всички отдавна започнати неща. Не си заслужава да се захващате с нещо ново, особено ако нямате надежден помощник.
Проблема е в това, че днес ще Ви е особено трудно да оцените обема на работата и, надценявайки своите сили, ще се ангажирате с неща, с които след това трудно ще можете да се справите.
С промените от лично естество също не трябва да бързате: последствията им ще са не съвсем такива, каквито очаквате. Накратко: това не е онзи ден, в който трябва да проявите решителност и инициатива, и затова по-добре стойте в сянка.
Скорпион
Днес на Вашия любим човек ще бъде интересно да си изясни причините за Вашето поведение. Дори и да няма някакви особени причини, а и поведението Ви да не се отличава особено от обичайното Ви, звездите препоръчват, да измислите нещо, защото в противен случай ще Ви заподозрат в неискреност.
Стрелец
Днес ще трябва да проявите чудеса от издръжливост и упоритост.Те ще са Ви повече от нужни при общуването с Вашия любим човек, макар че през този ден дадената задача съвсем няма да може да бъде наречена лека. Ако се справите с нея, можете смело да си подарите медал. Макар и шоколаден.
Козирог
За Вас започва период на сериозно личностно израстване и самодисциплина. Всичко лошо, което сте имали в живота си, отива в небитието. Това е най-подходящото време да се избавите от всичко, което Ви безпокои, и няма никакъв смисъл да отлагате каквото и да било за после.
Подобряване на здравето, увеличаване на банковата сметка, по-активен социален живот – всичко това е възможно, ако направите в тази посока няколко крачки. А Вие съвсем точно знаете, какво трябва да направите! Днес няма никакви шансове за неуспех!
Водолей
За грешките, допуснати през този ден, ще се налага скъпо да заплатите. С интерес Ви наблюдават влиятелни хора, подкрепата на които вероятно би помогнала да се издигнете в службата.
Така че не е зле да положите усилия, за да се покажете откъм най-добрата си страна, а и да им направите добро впечатление.
Възможно е да имате проблени в личните отношения: уморени сте и емоционално, и физически, а близките Ви не разбират това, и очакват от Вас оптимизъм и жизнерадостност.
Риби
Когато сте принудени неочаквано да вземете решение, обхваща Ви страх от носенето на отговорност. Няма нищо страшно в това, под натиск да кажете на обкръжаващите , което по Ваше мнение биха искали да чуят, защото после може да се премислите.
Най-добрата тактика за този ден е, да осъзнаете, че макар и да имате някаква власт над собствения си живот, нещата не се въртят около Вас.
И не винаги последната дума е Ваша… Раздразнителните познати са част от живота и затова ако някой показва характер, не се дразнете.
Вместо това превключете вниманието си на изграждане на нови отношения и поддържане отчасти на вече съществуващите. Това всъщност засяга не само Вашия личен живот, но и работата. Всички не са задължени да Ви обичат!
И чесно казано, използвайки всичката си енергия, за да направите другите щастливи, оставяте малко, за да ощастливите себе си, а това вече не е добро…
Източник: https://lamqta.com/
Какво да прочетем
Книга втора от „Загадките на Енола Холмс“
Случаят с двуликата лейди Сесили
Автор: Нанси Спрингър
 Помните Енола Холмс, нали? Тийнейджърка, по-малката сестра на Шерлок Холмс и със склонност да се забърква в неприятности! Когато Енола открива невероятни рисунки, направени с въглен, е уверена, че авторът им е сродната ? душа. Но въпросният автор – младата лейди Сесили е изчезнала без следа. И какво остава на видния нов детектив, освен да се спусне по следите из нощните улици на Лондон? Но, за да спаси лейди Сесили от коварния злодей, Енола рискува да разкрие повече, отколкото ти се иска.
Виц
За природолюбители – Как да разпознаем мечка:
– Ако се катерите по дърво, а мечката се изкачи след вас, това е черна мечка.
– Ако разтресе дървото, то тя е кафява мечка.
– Ако бягате и не можете да намерите дърво, то тя е бяла мечка.
– Ако се качите на дърво, а мечката вече е там, значи това е коала.
А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!
ТАГОВЕ

Australia , Albena , Dobrich , Bulgaria , United-states , United-kingdom , Valencia , Carabobo , Venezuela , Austria , Russia , Chuprene

ЧЕЗ Разпределение България АД - Планирани прекъсвания за 05.07.2021 г.


ЧЕЗ Разпределение България АД - Планирани прекъсвания за 05.07.2021 г.
3 Юли 2021 | 07:58 | Агенция Фокус
Снимка: ЧЕЗ
София. „ЧЕЗ Разпределение България“ АД извършва планирани прекъсвания на електрозахранването за поддръжка и развитие на мрежата и безопасна работа на екипите, като изпълнява задълженията си предварително да уведомява клиентите си за тях. Информация за времето и продължителността на предстоящите планирани прекъсвания можете да видите тук.
По-долу са изброени населените места/райони, в части от които предстоят планирани дейности за развитие на електроразпределителната мрежа. Те са съпроводени с временни изключвания на електрозахранването. Информация дали конкретен адрес попада в обсега на планираните прекъсвания и продължителността им може да се намери тук.
област БЛАГОЕВГРАД Част от населено място в интервала между
община БАНСКО
ГОСТУН 05.07.2021 08:31 05.07.2021 16:30
ДОБРИНИЩЕ 05.07.2021 08:31 05.07.2021 16:30
МЕСТА 05.07.2021 08:31 05.07.2021 09:30
ОБИДИМ 05.07.2021 08:31 05.07.2021 16:30
ФИЛИПОВО, ОБЩ. БАНСКО 05.07.2021 08:31 05.07.2021 09:30
община БЕЛИЦА
КРАИЩЕ, ОБЩ. БЕЛИЦА 05.07.2021 08:30 05.07.2021 16:30
община БЛАГОЕВГРАД
БЪЛГАРЧЕВО 05.07.2021 09:16 05.07.2021 16:00
ПОКРОВНИК 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:00
община ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
община ГЪРМЕН
РИБНОВО 05.07.2021 09:00 05.07.2021 14:30
ХВОСТЯНЕ 05.07.2021 09:00 05.07.2021 16:30
община ПЕТРИЧ
ПЕТРИЧ, ОБЩ. ПЕТРИЧ 05.07.2021 08:30 05.07.2021 16:30
ЯВОРНИЦА 05.07.2021 08:30 05.07.2021 16:30
община РАЗЛОГ
община САНДАНСКИ
община СИМИТЛИ
СИМИТЛИ 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:00
община ЯКОРУДА
област ВИДИН Част от населено място в интервала между
община БРЕГОВО
община РУЖИНЦИ
РУЖИНЦИ 05.07.2021 08:31 05.07.2021 16:00
община ЧУПРЕНЕ
област ВРАЦА Част от населено място в интервала между
община МЕЗДРА
ЦАРЕВЕЦ, ОБЩ. МЕЗДРА 05.07.2021 09:00 05.07.2021 16:00
община РОМАН
област КЮСТЕНДИЛ Част от населено място в интервала между
община БОБОШЕВО
СЛАТИНО, ОБЩ. БОБОШЕВО 05.07.2021 09:00 05.07.2021 10:00
община ДУПНИЦА
община КЮСТЕНДИЛ
община РИЛА
СМОЧЕВО 05.07.2021 09:00 05.07.2021 10:00
област ЛОВЕЧ Част от населено място в интервала между
община ЛОВЕЧ
ДОЙРЕНЦИ 05.07.2021 08:30 05.07.2021 12:00
ЙОГЛАВ 05.07.2021 08:30 05.07.2021 09:30
ЛОВЕЧ 05.07.2021 08:30 05.07.2021 16:30
ПРЕСЯКА 05.07.2021 08:30 05.07.2021 09:30
СЛАВЯНИ 05.07.2021 09:00 05.07.2021 16:00
СМОЧАН 05.07.2021 08:30 05.07.2021 09:30
УМАРЕВЦИ 05.07.2021 08:30 05.07.2021 09:30
община ЛУКОВИТ
община ТРОЯН
ТРОЯН, ОБЩ. ТРОЯН 05.07.2021 10:00 05.07.2021 16:00
област МОНТАНА Част от населено място в интервала между
община ВЪЛЧЕДРЪМ
ИГНАТОВО 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:00
община ЛОМ
община МОНТАНА
област ПЕРНИК Част от населено място в интервала между
община БРЕЗНИК
община ПЕРНИК
община РАДОМИР
община ТРЪН
област ПЛЕВЕН Част от населено място в интервала между
община БЕЛЕНЕ
община ГУЛЯНЦИ
ГИГЕН 05.07.2021 08:31 05.07.2021 15:00
ГУЛЯНЦИ 05.07.2021 08:31 05.07.2021 15:00
ИСКЪР, ОБЩ. ГУЛЯНЦИ 05.07.2021 08:31 05.07.2021 15:00
община ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ
ТРЪСТЕНИК, ОБЩ. ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ 05.07.2021 09:00 05.07.2021 15:30
община ДОЛНИ ДЪБНИК
община ИСКЪР
община КНЕЖА
КНЕЖА 05.07.2021 08:46 05.07.2021 16:30
община ЛЕВСКИ
община НИКОПОЛ
НИКОПОЛ 05.07.2021 09:31 05.07.2021 14:16
община ПЛЕВЕН
ДИСЕВИЦА 05.07.2021 09:00 05.07.2021 15:00
ПЛЕВЕН 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:16
ТЪРНЕНЕ 05.07.2021 09:00 05.07.2021 15:00
община ПОРДИМ
КАТЕРИЦА 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:00
община ЧЕРВЕН БРЯГ
област СОФИЙСКА Част от населено място в интервала между
община БОЖУРИЩЕ
ПОЖАРЕВО, ОБЩ. БОЖУРИЩЕ 05.07.2021 09:30 05.07.2021 15:30
община БОТЕВГРАД
КРАЕВО 05.07.2021 09:01 05.07.2021 17:16
СКРАВЕНА 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:30
община ГОРНА МАЛИНА
БАЙЛОВО 05.07.2021 10:31 05.07.2021 15:30
БЕЛОПОПЦИ 05.07.2021 10:31 05.07.2021 15:30
ГАЙТАНЕВО 05.07.2021 10:31 05.07.2021 15:30
ГОРНА МАЛИНА 05.07.2021 10:31 05.07.2021 15:30
община ДОЛНА БАНЯ
община ЕЛИН ПЕЛИН
община ИХТИМАН
ВАКАРЕЛ 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:16
ИХТИМАН 05.07.2021 09:46 05.07.2021 16:16
СТАМБОЛОВО, ОБЩ. ИХТИМАН 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:00
община КОСТЕНЕЦ
КОСТЕНЕЦ, ОБЩ. КОСТЕНЕЦ 05.07.2021 14:00 05.07.2021 15:00
община КОСТИНБРОД
община САМОКОВ
БЕЛЧИН 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:00
ГОВЕДАРЦИ 05.07.2021 08:31 05.07.2021 16:30
ГУЦАЛ 05.07.2021 14:00 05.07.2021 15:00
ДРАГУШИНОВО 05.07.2021 14:00 05.07.2021 15:00
МАДЖАРЕ 05.07.2021 08:31 05.07.2021 16:30
МАЛА ЦЪРКВА 05.07.2021 08:31 05.07.2021 16:30
МАРИЦА 05.07.2021 14:00 05.07.2021 15:00
НОВО СЕЛО, ОБЩ. САМОКОВ 05.07.2021 14:00 05.07.2021 15:00
ПОПОВЯНЕ 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:00
РАДУИЛ 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:16
САМОКОВ 05.07.2021 09:01 05.07.2021 16:00
ШИПОЧАНЕ 05.07.2021 14:00 05.07.2021 15:00
ШИРОКИ ДОЛ 05.07.2021 08:16 05.07.2021 16:00
община СЛИВНИЦА
област СОФИЯ-ГРАД Част от населено място в интервала между
община ВИТОША
община МЛАДОСТ
ЖК.МЛАДОСТ 3 05.07.2021 12:01 05.07.2021 16:30
община НАДЕЖДА
община ОВЧА КУПЕЛ
община ПАНЧАРЕВО
община ПОДУЯНЕ
община СЕРДИКА
община СЛАТИНА
КВ. РЕДУТА 05.07.2021 09:00 05.07.2021 10:00
община СТОЛИЧНА
СОФИЯ 05.07.2021 09:30 05.07.2021 16:30
При непредвидими и независещи от Дружеството обстоятелства е възможно отпадане на някои планирани дейности за определени населени места.

Belchin , Sofiya , Bulgaria , Montana , United-states , Kostenets , Nikopol , Pleven , Kostinbrod , Pozharevo , Lovech , Skravena

Денят 3 юли в българската история


Денят 3 юли в българската история
3 Юли 2021 | 07:45 | Агенция Фокус
Снимка: pixabay.com
На 3 юли 2000 г. правителството на Иван Костов постига споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), което трябва да даде възможност за повишаване на доходите, намаляване на данъците и замразяване цените на отоплението. На тази дата през 1877 г. българското Опълчение преминава р. Дунав в хода на Руско - турската освободителна война (1877 - 1878).
На 3 юли 1895 г. в центъра на София е извършено покушение срещу министър-председателя Стефан Стамболов. Два дни по-късно той умира.
На 3 юли са родени: тракологът проф. Александър Фол, актьорът Стефан Гецов, писателят Славчо Чернишев, военният деец Петър Груев.
На 3 юли умират: писателят Андрей Гуляшки, писателят и преводач Цветан Стоянов.
2000 г.
Правителството на Иван Костов постига споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), което трябва да даде възможност за повишаване на доходите, намаляване на данъците и замразяване цените на отоплението.
Международния валутен фонд (МВФ) е международна агенция, основана на конференцията в Бретън Уудс през 1945, със седалище във Вашингтон и с над 150 държави членки. Фондът осигурява валутни запаси, злато и специални права на тираж за стабилизиране на националните валутни курсове.
Иван Костов е роден на 23 декември 1949 г. в София. Завършва средно образование в 18-то СПУ Кирил и Методий (СОУ Уилям Гладстон ) в София през 1967 г. Учи за летец в Селскостопанската авиация в гр. Кременчук, Украйна, 1974 г. Завършва специалност Политическа икономия в УНСС и Математическо моделиране на икономическите процеси в СУ Св. Климент Охридски . Заема длъжността началник Планов отдел в Завода за преработка на хартия - София, 1979 г. В периода 1982- 1992 г. е старши асистент по политическа икономия в Техническия университет в София. От 1984 г. е доктор на икономическите науки, а от 1992 г. - доцент. Член е на Съвета на икономическите експерти на СДС от 1990 г. Избиран е за депутат в VІІ Великото народно събрание, в ХХVІ, в ХХVІІ и в ХХVІІІ Народно събрание от Парламентарна група на СДС. Председател е на Комисията по икономическа политика в VІІ ВНС. Иван Костов заема длъжността министър на финансите в коалиционното правителство на Димитър Попов в периода декември 1990 г. – октомври 1991 г. Същата длъжност – министър на финансите, заема и в правителството на СДС от ноември 1991 г. до декември 1992 г. Заместник-председател е на парламентарната група на СДС в ХХVІІ Народно събрание (1993-1994 г.). Председател е на СДС от декември 1994 г. От 1997 г. до юни 2001 година е министър-председател на България. След загубата на ОДС на парламентарните избори през юни 2001 година напуска председателския пост в СДС. Член е на Националния изпълнителен съвет на СДС до 12 март 2002 г. От 2001 г. е народен представител от ОДС в ХХХІХ Народно събрание. От 2004 г. е председател на партията Демократи за силна България . Депутат е в XL Народно събрание.
1975 г.
Народното събрание утвърждава Людмила Живкова за член на кабинета и председател на Комитета за изкуство и култура (КИК). На 1 юли същата година седмият пленум на Комитета я избира за председател на мястото на Павел Матев.
1973 г.
От 3 до 4 юли в София се провежда III конгрес на Съюза на архитектите в България.
Съюзът на архитектите в България (САБ) е доброволна творческо-професионална организация на архитекти, независимо от дейността им.
САБ е продължител на творческите традиции и приемник на Българското техническо дружество (основано през 1885 г.) и правоприемник на Българското инженерно-архитектно дружество (основано 1893 г.), на Дружеството на българските архитекти (основано 1926 г.), на Съюза на българските инженери и архитекти (основан 1937 г.) и на Научно-техническия съюз (за периода от основаването му 1949 г. до 1965 г.) – по отношение дейността на Дружество “Архитектура”.
САБ представлява своите членове и защитава техните творческо-професионални интереси пред държавни, общински и международни институции, юридически и физически лица.
1970 г.
В периода 25 юни - 3 юли в София се провеждат българо-гръцки разговори и са подписани документи за свързване на енергийните системи на двете страни, за използване на водите на реките, протичащи през териториите на двете страни, и за туризма.
1957 г.
Създава се Българският автомобилен турингклуб (по-късно - Съюз на българските автомобилисти).
Съюзът на българските автомобилисти е доброволна обществена организация с нестопанска цел на любители на автомобилизма, автотуризма, автомобилния спорт и картинга. Участва в разработването на нормативни актове и др. документи, свързани с автомобилизма, организира обучението и квалификацията на водачите на моторни превозни средства и др. От 1966 г. оказва и пътнотехническа помощ.
1944 г.
1941 г.
На 2 и 3 юли са извършени масови арести на комунисти: до юли 1942 г. са арестувани около 1600 души.
1932 г.
В периода 26 юни - 3 юли в Белград се провежда турнира за ІІ Балканска купа по футбол. България побеждава последователно Румъния (2:0), Югославия (3:2) и Гърция (2:1) и печели първо място.
1929 г.
От 3 до 6 юли се провежда анкета на социалистическите депутати Кръстьо Пастухов, Григор Чешмеджиев, Сотир Янев и Димитър Нейков за положението по сръбско-българската граница. Изложението им от 18 юли до Социалистическия работнически интернационал настоява за международна анкета по станалите инциденти.
1929 г.
Със закон е дадена концесия на Bulgarian Development Company Limited за производство и износ на бекон и продукти от свинско месо (свинската концесия).
1905 г.
1904 г.
От 3 до 6 юли в София е проведен учредителен конгрес на Съюза на свещеническите братства под председателството на митрополит Максим Скопски.
1895 г.
В центъра на София е извършено покушение срещу Стефан Стамболов. Два дни по-късно той умира от раните си. Съпругата му Поликсения не позволява на княз Фердинанд да присъства на погребението.
Стефан Стамболов е роден на 31 януари 1854 г. във Велико Търново. Образованието си започва в родния си град, по-късно учи в Одеската семинария (1870-1872 г.). Израства в обкръжението на революционери като Христо Иванов-Книговезеца, Отец Матей Преображенски, Христо Караминков – Бунето и участвува в почти всички прояви на борбата за политическа независимост през 70-те години на ХІХ в. – член е на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ и в Гюргево, изпълнява важна роля в подготовката на Старозагорското (1875 г.) и на Априлското въстание (1876 г.). След 1880 г. става подпредседател, а и председател на Народното събрание. В периода 1888-1894 г. е министър-председател. Допринася за Съединението на Княжество България и Южна Румелия. Участва е контрапреврата през 1886 г. Стефан Стамболов провежда ярко изразена националистична политика, способства за укрепване на дипломацията, на икономиката и на държавническата мощ на България. Влиза в конфликт с царска Русия и княз Фердинанд.
1894 г.
В периода 3 – 7 юли се провежда първият конгрес на Българската работническа социалдемократическа партия (БРСДП), който се явява и учредителен. На него се сливат Българската социалдемократическа партия и Българския социалдемократически съюз. Разединени, двете партии и особено БСДС стигат до заключението, че не могат да постигнат желаното от тях влияние в обществено-политическия живот на страната. Поради това именно съюзистите са тези, които първи повдигат въпроса за обединение с партистите (привържениците за БСДП). Първоначално Димитър Благоев (на снимката) и неговите последователи не са склонни да приемат направеното им предложение за обединение на двете партии. Впоследствие обаче се съгласяват с него и на 10 февруари 1894 г. е подписано съглашение между БСДП и БСДС за сливането им в една обща партия, наречена БРСДП. По-късно Димитър Благоев преценява направената в тази насока стъпка като голяма грешка, тъй като бившите съюзисти отдалечават още повече своите разбирания от схващанията на партистите, които строго се придържат към учението на К. Маркс и Фр. Енглес и техните ученици - лидерите на Втория интернационал К. Кауцки, В. Плеханов, Авг. Бебел, Жул Гед и др.
Между двете бивши течения изникват остри разногласия по редица въпроси от организационно и идейно естество - за мястото и ролята на демократическия централизъм, за мястото и ролята на печата и особено много - за социалната среда на партията и чии интереси ще защитава тя. Превес получават привържениците на бившите партисти. От 1897 г. Димитър Благоев започва издаването на теоретичния орган на партията - сп. Ново време , а неговите най-близки съратници участват в редактирането на печатните органи на БРСДП - в. Социалист (1894 г.-1897 г.) и в. Народ (1897 г.-1898 г.). От есента на 1897 г. започва да излиза в. Работнически вестник . От 1898 г. този вестник става и печатен орган на партията.
Привържениците на съюзистите след ранната смърт на Сл. Балабанов се групират около Я. Сакъзов. Той и някои от неговите съмишленици, като Е. Дабев, К. Бозвелиев и др., участват години, както в централното ръководство на БРСДП, така и в нейните печатни издания. Въпреки това в противовес на партийния устав Я. Сакъзов предприема издаването на ново списание, наречено Общо дело . Всички опити за помирение между двете течения в края на XIX и началото на ХХ в. остават напразни и през лятото на 1903 г. се стига до разцепление в редовете на БРСДП. Образуват се две самостоятелни политически организации, които носят едно и също име - БРСДП, които се определят като тесни и широки .
1882 г.
С княжески указ е разформирована жандармерията и вместо нея е създаден драгунски корпус начело с подполковник Лонгвенов, организиран в 9 драгунски окръжия, съществувал до септември 1883 г.
1877 г.
В хода на Руско-турската война (1877 - 1878) Българското опълчение преминава река Дунав. Българското опълчение е самостоятелна българска доброволческа войска, която взима участие на страната на руската армия. Инициатор за нейното създаване е руският генерал Р. А. Фадеев, който намира подкрепа от Българското централно благотворително общество и славянските благотворителни комитети в Русия. Те закупуват със свои средства 12 оръдия и голям брой пушки и патрони, и ги предоставят на българските опълченци. Началото на Българското опълчение се поставя на 13 ноември 1876 г. в Кишинев (Молдова). В него са привлечени главно български доброволци, които взимат участие в националноосвободителната борба и в Сръбско-турската война (1876). Според плана на руското командване, от октомври 1876 г., първоначалното предназначение на Българското опълчение е да служи като Пеши конвой на главнокомандващия княз Николай Николаевич . Най-напред са създадени три дружини. Записването на доброволци не престава и до обявяването на войната. На 17 април 1877 г. Пешият конвой е реорганизиран в Българското опълчение и за негов командир е определен руският ген. Н. Столетов. Под ръководството на руски офицери на служба в руската армия, българските опълченци трябва да преминат и известна военна подготовка. На 6 май 1877 г. жителите на гр. Самара им подаряват бойно знаме, което е връчено на 3. опълченска дружина. От Кишинев военната подготовка на опълченците продължава в Плоещ. Българското опълчение е включено в състава на Предния отряд, командван от ген. Й. В. Гурко. Участва в боевете при Велико Търново, Стара Загора и Шипка.
Българските опълченци проявяват голям героизъм при отбраната на Шипченския проход (9 – 11 август 1877 г.). Въпреки многократно превишаващата ги османска войска заедно с руските войници те не допускат армията на Сюлейман паша да премине Балкана и да се прехвърли в Северна България. В края на декември същата година взимат участие и в боевете при Шипка и Шейново, където е разбита армията на Вейсел паша. След подписването на Санстефанския договор (1878) Българското опълчение е отделено от състава на руската армия и става основа за изграждането на новата българска войска.
На тази дата са родени:
1933 г.
Роден е проф. Александър Фол (1933 - 2006). Той е историк-траколог, филолог, доктор на науките. Бил е министър на просветата в периода 1980 - 1986 г. Основател и пръв директор на Института по тракология при БАН. Основател на Националната гимназия за древни езици и култури в София през 1977. От 1980 г. е председател на Международния комитет по тракология към Международната асоциация за проучвания на Европейския югоизток и главен секретар (от 1988 г.) на Международния съвет за индоевропейски и траколожки изследвания. Автор е на: “Политическа история на траките”, “Тракийски орфизъм”, “Тракийска култура”, “Казано и премълчано” и др.
Умира на 1 март 2006 г. в София.
1932 г.
Роден е Стефан Гецов – български драматичен и филмов актьор. От 1955 г. е в Националния драматичен театър. Негови роли в театъра са: Отело (“Отело” от У. Шекспир), Дмитрий (“Братя Карамазови” по Ф. М. Достоевски), Македонски (“Хъшове” от И. Вазов), Големанов (“Големанов” от С. Л. Костов); роли в киното: Иван Шишман от едноименния филм, Г. Димитров в “Наковалня или чук”. Умира на 10 октомври 1996 г. в София.
1924 г.
Роден е Славчо Чернишев – български писател. Учи славянска филология и философия в Софийски университет “Св. Климент Охридски” в периода 1945 г. – 1951 г. Работи като коректор и технически уредник в издателство “Наркоиздат” (1945 г.), уредник на сп. “Жената днес” и в-к “Стожер” (1946 г.). Драматург на радиотеатъра при Радио София, член е на сценаристката комисия и завеждащ редактор “Реклама и пропаганда” при Българска кинематография (1957 г. – 1950 г.). Редактор е във в-к “Литературен фронт” за периода 1952 г. – 1953 г., завежда литературен отдел във в-к “Народна култура” (1953 г.). От 1954 г. живее в Созопол. Член е на Съюза на българските писатели. Публикува за пръв път стихотворение през 1941 г. в сп. “Българска реч”. Автор е на съчиненията: “Земя и небе” (1952 г.), “Поема за летеца” (1954 г.), “Зад синия далечен океан” (1955 г.), “Неспокойно сърце” (1955 г.), “Вятърната мелница” (1957 г.), “Морето” (1957 г.), “Капитан Леванти” (1960 г.), “Созополски разкази” (1963 г.), “Стихове” (1965 г.), “Ветрове, пясъци и звезди” (1966 г.), “Стихотворения” (1966 г.), “Отвъд хоризонта” (1968 г.), “Корабни дневници” (1972 г.), “Лунните острови” (1980 г.) и др. Умира на 30 юни 2000 г. в София.
1855 г.
Роден е Петър Димитров Груев - военен деец, генерал-лейтенант. Започва образованието си в Южнославянския пансион на Т. Минков в гр. Николаев, след което постъпва във Военно училище в Санкт Петербург. Участва в Руско-турската освободителна война 1877 г.-1878 г., след което завършва артилерийска академия в Русия. Постъпва на служба в българската армия и като офицер участва в Сръбско-българската война през 1885 г. Отличава се в сраженията при Сливница и Пирот. След войната е назначен за началник на Военното училище в София. Взема ръководно участие при детронирането на княз Александър I Батенберг от българския престол (9 август 1886 г.), след което е обявен за главнокомандващ българските войски. Поради неуспеха на преврата е принуден да емигрира в Румъния, откъдето продължава борбата си срещу Регентството (1886 г.-1887 г.) и първия стамболовистки режим (1887 г.-1894 г.). По-късно постъпва на служба в руската армия, в която впоследствие получава генералски чин. След Октомврийската революция (1917 г.) работи в различни учреждения и предприятия в гр. Тула. Умира на 9 февруари 1942 г.
На тази дата умират:
1995 г.
Умира писателят Андрей Гуляшки (1914 - 1995). Той е роден на 7 май 1914 г. в с. Раковица, Видинско. След 9 септември 1944 г. е редактор в редица издания: главен редактор е на сп. Пламък (1956 – 1966), директор е на Народния театър, главен редактор на сп. Съвременник (1972 – 1973), секретар на Съюза на българските писатели (1956 - 1962), заместник-председател на Съюза на българските писатели. През последните години от живота си твори в Сопот. Белетристичното му творчество е обвързано с философска проблематика. Автор е на съчиненията: Дон Кихот от Селвеция (1936), Жени (1938), Смъртна присъда (1940), МТ станция (1950), Село Ведрово (1952), Златното руно (1958), Приключенията на Авакум Захов (1962), Седемте дни на нашия живот (1964), Малка нощна музика (1965), Романтична повест (1970), Скитник броди по света (1982), Краят на Лалелия (1987) и др.
1971 г.
Умира Цветан Савов Стоянов - български преводач, критик, писател. Той е роден на 28 януари 1930 г. в София. Завършва гимназия в София през 1947 г. и школата по журналистика през 1954 г. През 1970 г. защитава дисертация на тема “Идеи и мотиви на отчуждението в западната литература от средата на ХVIII в. до средата на ХIХ в.”. Член е на Съюза на българските писатели. Превежда и издава произведенията на Шели, Гамзатов, Байрон, Дикинсън, Суифт, Стайнбек, Колдуел, Брейн, Харпър, Шекспир, Б. Шоу и др. Завършва и право в Софийски университет “Св. Климент Охридски” през 1952 г. В периода 1953 г. – 1955 г. работи в Българската телеграфна агенция (БТА). За една година (1955 г. - 1956 г.) е литературен сътрудник във в-к “Земеделско знаме”. В периода 1961 г.-1963 г. е редактор в отдел “Критика” на сп. “Септември”, а след това във в-к “Литературен фронт” (1967 г.-1969 г.). От 1969 г. е научен сътрудник в Института за съвременни социални теории. Автор е на съчиненията: “Ние и Арчи. Екскурзоводска история” (1961 г.), “Над твоя дом спокойствие” (1967 г.), “Нишките, които се прекъсват” (1967 г.), “Мъдростта на древните митове” (1968), “Изключителната биография на Буди Будев. Роман” (1969 г.), “Броселиандовата гора” (1973 г.), “Идеи и мотиви на отчуждението в западната литература” (1973 г., в 3 т.), “Геният и неговият наставник” (1978 г.), “Невидимият салон” (1978 г., в 2 т.), “Отчуждението” (1988 г.), “Избрано и непубликувано” (1994 г.).
За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:
Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;

Kremenchuk , Poltavs-ka-oblast , Ukraine , Stara-zagora , Bulgaria , Macedonia , Stefan-stambolov , Veliko-turnovo , Moldova , Giurgiu , Romania , Washington

3 юли, историята в снимки


3 юли, историята в снимки
Сподели:
1608 г. - Град Квебек е основан при устието на река Свети Лаврентий от френския изследовател Самюел Шамплен.
 
 
 
1866 г. - По време на Австро-пруската война се състои битката при Кьонегрец с участие общо на на 436 000 войници и 1 700 оръдия; австрийските и саксонските войски претърпяват загуба и са принудени да сключат Пражкия мир.
 
 
 
 
 
1895 г. - Бившият министър-председател на България Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София и два дни по-късно умира от раните си.
 
 
1908 г. - С бунт в гарнизона в Ресен избухва Младотурската революция; дадена е амнистия на 1 500 българи - политически затворници.
 

United-states , Paris , France-general- , France , United-kingdom , Iran , Algeria , Valencia , Carabobo , Venezuela , Eritrea , Stefan-stambolov

ЧЕЗ Разпределение България АД - Планирани прекъсвания за 02.07.2021 г.


ЧЕЗ Разпределение България АД - Планирани прекъсвания за 02.07.2021 г.
2 Юли 2021 | 07:37 | Агенция Фокус
Снимка: ЧЕЗ
София. „ЧЕЗ Разпределение България“ АД извършва планирани прекъсвания на електрозахранването за поддръжка и развитие на мрежата и безопасна работа на екипите, като изпълнява задълженията си предварително да уведомява клиентите си за тях. Информация за времето и продължителността на предстоящите планирани прекъсвания можете да видите тук
По-долу са изброени населените места/райони, в части от които предстоят планирани дейности за развитие на електроразпределителната мрежа. Те са съпроводени с временни изключвания на електрозахранването. Информация дали конкретен адрес попада в обсега на планираните прекъсвания и продължителността им може да се намери тук.
област БЛАГОЕВГРАД Част от населено място в интервала между
община БАНСКО
ГОСТУН 02.07.2021 08:31 02.07.2021 16:30
ДОБРИНИЩЕ 02.07.2021 08:31 02.07.2021 16:30
МЕСТА 02.07.2021 15:00 02.07.2021 16:30
ОБИДИМ 02.07.2021 08:31 02.07.2021 16:30
ФИЛИПОВО, ОБЩ. БАНСКО 02.07.2021 15:00 02.07.2021 16:30
община БЛАГОЕВГРАД
община ГЪРМЕН
ДЕБРЕН 02.07.2021 09:00 02.07.2021 16:30
ЛЕЩЕН 02.07.2021 09:00 02.07.2021 14:30
ХВОСТЯНЕ 02.07.2021 09:00 02.07.2021 16:30
община ПЕТРИЧ
ЯВОРНИЦА 02.07.2021 14:00 02.07.2021 16:00
община РАЗЛОГ
община САНДАНСКИ
община СИМИТЛИ
СИМИТЛИ 02.07.2021 09:00 02.07.2021 16:30
община ХАДЖИДИМОВО
област ВИДИН Част от населено място в интервала между
община ЧУПРЕНЕ
област ВРАЦА Част от населено място в интервала между
община МЕЗДРА
ЛЮТИДОЛ 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
МЕЗДРА 02.07.2021 14:01 02.07.2021 16:00
СТАРО СЕЛО, ОБЩ. МЕЗДРА 02.07.2021 14:01 02.07.2021 16:00
ТИПЧЕНИЦА 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
ЦАРЕВЕЦ, ОБЩ. МЕЗДРА 02.07.2021 14:01 02.07.2021 16:00
община РОМАН
СИНЬО БЪРДО 02.07.2021 14:01 02.07.2021 16:00
СТРУПЕЦ, ОБЩ. РОМАН 02.07.2021 10:01 02.07.2021 16:00
ХУБАВЕНЕ 02.07.2021 10:01 02.07.2021 16:00
община ХАЙРЕДИН
област КЮСТЕНДИЛ Част от населено място в интервала между
община ДУПНИЦА
община КЮСТЕНДИЛ
СОВОЛЯНО 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:30
област ЛОВЕЧ Част от населено място в интервала между
община ЛЕТНИЦА
община ЛОВЕЧ
община ЛУКОВИТ
ЛУКОВИТ 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:30
община ТЕТЕВЕН
ГАЛАТА 02.07.2021 08:46 02.07.2021 17:00
ГЛОГОВО 02.07.2021 08:46 02.07.2021 17:00
ГЛОЖЕНЕ, ОБЩ. ТЕТЕВЕН 02.07.2021 08:46 02.07.2021 17:00
ГРАДЕЖНИЦА 02.07.2021 08:46 02.07.2021 17:00
МАЛКА ЖЕЛЯЗНА 02.07.2021 08:46 02.07.2021 17:00
ТЕТЕВЕН 02.07.2021 08:46 02.07.2021 17:00
община ТРОЯН
ГОЛЯМА ЖЕЛЯЗНА 02.07.2021 10:00 02.07.2021 16:00
ГОРНО ТРАПЕ 02.07.2021 09:00 02.07.2021 15:00
ТРОЯН, ОБЩ. ТРОЯН 02.07.2021 09:00 02.07.2021 16:00
община ЯБЛАНИЦА
област МОНТАНА Част от населено място в интервала между
община БРУСАРЦИ
КРИВА БАРА, ОБЩ. БРУСАРЦИ 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:00
община ВЪЛЧЕДРЪМ
ИГНАТОВО 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:00
община ГЕОРГИ ДАМЯНОВО
КАМЕННА РИКСА 02.07.2021 08:46 02.07.2021 16:00
ЧЕМИШ 02.07.2021 09:00 02.07.2021 16:00
община ЛОМ
община МОНТАНА
община ЧИПРОВЦИ
ГОРНА КОВАЧИЦА 02.07.2021 08:30 02.07.2021 16:30
ГОРНА ЛУКА 02.07.2021 08:30 02.07.2021 16:30
ЖЕЛЕЗНА 02.07.2021 08:30 02.07.2021 16:30
МИТРОВЦИ 02.07.2021 08:30 02.07.2021 16:30
ПРЕВАЛА 02.07.2021 08:30 02.07.2021 16:30
ЧЕЛЮСТНИЦА 02.07.2021 08:30 02.07.2021 16:30
ЧИПРОВЦИ 02.07.2021 08:30 02.07.2021 16:30
област ПЕРНИК Част от населено място в интервала между
община ПЕРНИК
ПЕРНИК 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:00
община РАДОМИР
КОШАРИТЕ 02.07.2021 09:00 02.07.2021 16:30
област ПЛЕВЕН Част от населено място в интервала между
община БЕЛЕНЕ
община ГУЛЯНЦИ
ГИГЕН 02.07.2021 08:46 02.07.2021 15:00
община ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ
ГОСТИЛЯ 02.07.2021 08:30 02.07.2021 17:16
община ИСКЪР
община КНЕЖА
ЕНИЦА 02.07.2021 08:30 02.07.2021 15:00
КНЕЖА 02.07.2021 08:30 02.07.2021 17:16
община ЛЕВСКИ
ТРЪНЧОВИЦА 02.07.2021 10:01 02.07.2021 15:00
ЧЕРВЕНА 02.07.2021 10:01 02.07.2021 15:00
община ПЛЕВЕН
НИКОЛАЕВО, ОБЩ. ПЛЕВЕН 02.07.2021 09:00 02.07.2021 16:00
ОПАНЕЦ, ОБЩ. ПЛЕВЕН 02.07.2021 09:00 02.07.2021 12:00
ПЛЕВЕН 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:16
община ПОРДИМ
КАМЕНЕЦ, ОБЩ. ПОРДИМ 02.07.2021 10:01 02.07.2021 15:00
община ЧЕРВЕН БРЯГ
ГОРНИК 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
РЕСЕЛЕЦ 02.07.2021 08:01 02.07.2021 16:30
СУХАЧЕ 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
ЧЕРВЕН БРЯГ 02.07.2021 08:30 02.07.2021 16:16
област СОФИЙСКА Част от населено място в интервала между
община БОЖУРИЩЕ
ПОЖАРЕВО, ОБЩ. БОЖУРИЩЕ 02.07.2021 09:30 02.07.2021 15:30
ПРОЛЕША 02.07.2021 09:31 02.07.2021 16:15
ХЕРАКОВО 02.07.2021 09:31 02.07.2021 16:15
община БОТЕВГРАД
БОТЕВГРАД 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:30
ВРАЧЕШ 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:16
ГУРКОВО, ОБЩ. БОТЕВГРАД 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
ЕЛОВ ДОЛ 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
КРАЕВО 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
ЛИПНИЦА, ОБЩ. БОТЕВГРАД 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
ЛИТАКОВО 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:30
НОВАЧЕНЕ, ОБЩ. БОТЕВГРАД 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
РАДОТИНА 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
РАШКОВО 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
СКРАВЕНА 02.07.2021 09:00 02.07.2021 16:30
ТРУДОВЕЦ 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:30
община ЕТРОПОЛЕ
община ИХТИМАН
ВЕНКОВЕЦ 02.07.2021 14:01 02.07.2021 16:16
ВЕРИНСКО 02.07.2021 14:01 02.07.2021 16:16
ЖИВКОВО, ОБЩ. ИХТИМАН 02.07.2021 13:46 02.07.2021 16:16
ИХТИМАН 02.07.2021 13:46 02.07.2021 16:16
МИРОВО, ОБЩ. ИХТИМАН 02.07.2021 13:46 02.07.2021 16:16
ПОЛЯНЦИ 02.07.2021 14:01 02.07.2021 16:16
СТАМБОЛОВО, ОБЩ. ИХТИМАН 02.07.2021 13:46 02.07.2021 16:16
ЧЕРНЬОВО 02.07.2021 14:01 02.07.2021 16:16
община КОСТЕНЕЦ
община КОСТИНБРОД
община САМОКОВ
ГОРНИ ОКОЛ 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:16
ДОЛНИ ОКОЛ 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:00
ДРАГУШИНОВО 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:00
ЗЛОКУЧЕНЕ, ОБЩ. САМОКОВ 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:00
ПОПОВЯНЕ 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:00
САМОКОВ 02.07.2021 08:46 02.07.2021 16:16
ШИПОЧАНЕ 02.07.2021 09:30 02.07.2021 16:00
ШИРОКИ ДОЛ 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:00
община СВОГЕ
ОСЕНОВЛАГ 02.07.2021 15:30 02.07.2021 16:30
община СЛИВНИЦА
област СОФИЯ-ГРАД Част от населено място в интервала между
община ВИТОША
КВ. ПАВЛОВО 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:16
община ИЗГРЕВ
община ОБОРИЩЕ
община ОВЧА КУПЕЛ
община ПАНЧАРЕВО
ПАНЧАРЕВО 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:00
община ПОДУЯНЕ
ЖК.ХАДЖИ ДИМИТЪР 02.07.2021 09:00 02.07.2021 12:00
община СЕРДИКА
община СЛАТИНА
община СРЕДЕЦ
ЦЕНТЪР - СОФИЯ ОБЩ.СРЕДЕЦ 02.07.2021 09:01 02.07.2021 16:30
При непредвидими и независещи от Дружеството обстоятелства е възможно отпадане на някои планирани дейности за определени населени места.

Belchin , Sofiya , Bulgaria , Montana , United-states , Sandanski , Blagoevgrad , Kostinbrod , Oborishte , Pazardzhit , Gurkovo , Stara-zagora

ЧЕЗ Разпределение България АД - Планирани прекъсвания за 30.06.2021


ЧЕЗ Разпределение България АД - Планирани прекъсвания за 30.06.2021
30 Юни 2021 | 07:22 | Агенция Фокус
Снимка: ЧЕЗ
София. „ЧЕЗ Разпределение България“ АД извършва планирани прекъсвания на електрозахранването за поддръжка и развитие на мрежата и безопасна работа на екипите, като изпълнява задълженията си предварително да уведомява клиентите си за тях. Информация за времето и продължителността на предстоящите планирани прекъсвания можете да видите тук
По-долу са изброени населените места/райони, в части от които предстоят планирани дейности за развитие на електроразпределителната мрежа. Те са съпроводени с временни изключвания на електрозахранването. Информация дали конкретен адрес попада в обсега на планираните прекъсвания и продължителността им може да се намери тук.
област БЛАГОЕВГРАД Част от населено място в интервала между
община БАНСКО
ГОСТУН 30.06.2021 08:31 30.06.2021 16:30
ДОБРИНИЩЕ 30.06.2021 08:31 30.06.2021 16:30
ОБИДИМ 30.06.2021 08:31 30.06.2021 16:30
община БЛАГОЕВГРАД
БЛАГОЕВГРАД 30.06.2021 14:30 30.06.2021 16:30
БЪЛГАРЧЕВО 30.06.2021 09:16 30.06.2021 16:00
община ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
община ГЪРМЕН
община КРЕСНА
община ПЕТРИЧ
община РАЗЛОГ
община САНДАНСКИ
община СИМИТЛИ
КРУПНИК 30.06.2021 09:31 30.06.2021 16:30
ПОЛЕТО 30.06.2021 09:31 30.06.2021 16:30
СИМИТЛИ 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:30
ЧЕРНИЧЕ 30.06.2021 09:31 30.06.2021 16:30
област ВИДИН Част от населено място в интервала между
община БЕЛОГРАДЧИК
община ВИДИН
община ДИМОВО
община ЧУПРЕНЕ
област ВРАЦА Част от населено място в интервала между
община БОРОВАН
община БЯЛА СЛАТИНА
община КОЗЛОДУЙ
община МЕЗДРА
община РОМАН
община ХАЙРЕДИН
област КЮСТЕНДИЛ Част от населено място в интервала между
община БОБОВ ДОЛ
ГОЛЕМО СЕЛО 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
ГОЛЯМ ВЪРБОВНИК 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
ДОЛИСТОВО 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
ЛОКВАТА 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
МАЛИ ВЪРБОВНИК 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
МАЛО СЕЛО 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
МЛАМОЛОВО 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
ПАНИЧАРЕВО 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
ШАТРОВО 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
община БОБОШЕВО
община ДУПНИЦА
ДЖЕРМАН 30.06.2021 09:00 30.06.2021 16:00
ДУПНИЦА 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
ПАЛАТОВО 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
община КОЧЕРИНОВО
КОЧЕРИНОВО 30.06.2021 08:46 30.06.2021 16:30
ПОРОМИНОВО 30.06.2021 08:46 30.06.2021 16:30
СТОБ 30.06.2021 08:46 30.06.2021 16:30
община КЮСТЕНДИЛ
КЮСТЕНДИЛ 30.06.2021 13:30 30.06.2021 16:30
община НЕВЕСТИНО
ПАСТУХ 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
община РИЛА
област ЛОВЕЧ Част от населено място в интервала между
община ЛЕТНИЦА
ЛЕТНИЦА, ОБЩ. ЛЕТНИЦА 30.06.2021 09:01 30.06.2021 15:00
община ЛОВЕЧ
ДОЙРЕНЦИ 30.06.2021 08:46 30.06.2021 16:00
КЪКРИНА 30.06.2021 09:00 30.06.2021 16:00
ЛОВЕЧ 30.06.2021 08:30 30.06.2021 16:30
община ЛУКОВИТ
ДЕРМАНЦИ 30.06.2021 09:01 30.06.2021 15:30
ЛУКОВИТ 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:30
община ТРОЯН
ГОЛЯМА ЖЕЛЯЗНА 30.06.2021 10:00 30.06.2021 16:00
ГОРНО ТРАПЕ 30.06.2021 09:00 30.06.2021 15:00
ТРОЯН, ОБЩ. ТРОЯН 30.06.2021 09:00 30.06.2021 16:00
община УГЪРЧИН
ЛЕСИДРЕН 30.06.2021 09:30 30.06.2021 14:00
община ЯБЛАНИЦА
област МОНТАНА Част от населено място в интервала между
община БРУСАРЦИ
община ЛОМ
ТРАЙКОВО 30.06.2021 09:00 30.06.2021 16:00
община ЧИПРОВЦИ
община ЯКИМОВО
ДЪЛГОДЕЛЦИ 30.06.2021 08:46 30.06.2021 16:00
област ПЕРНИК Част от населено място в интервала между
община БРЕЗНИК
община ЗЕМЕН
община КОВАЧЕВЦИ
община ПЕРНИК
община РАДОМИР
област ПЛЕВЕН Част от населено място в интервала между
община ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ
ТРЪСТЕНИК, ОБЩ. ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ 30.06.2021 09:00 30.06.2021 15:30
община ДОЛНИ ДЪБНИК
община ИСКЪР
община КНЕЖА
община ЛЕВСКИ
община ПЛЕВЕН
ОПАНЕЦ, ОБЩ. ПЛЕВЕН 30.06.2021 08:46 30.06.2021 16:15
ПЛЕВЕН 30.06.2021 08:46 30.06.2021 16:15
община ПОРДИМ
община ЧЕРВЕН БРЯГ
ГОРНИК 30.06.2021 08:16 30.06.2021 16:30
РЕСЕЛЕЦ 30.06.2021 08:16 30.06.2021 16:30
СУХАЧЕ 30.06.2021 08:16 30.06.2021 16:30
ЧЕРВЕН БРЯГ 30.06.2021 08:30 30.06.2021 16:16
област СОФИЙСКА Част от населено място в интервала между
община БОЖУРИЩЕ
община БОТЕВГРАД
ЛИТАКОВО 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:16
СКРАВЕНА 30.06.2021 09:00 30.06.2021 16:30
ТРУДОВЕЦ 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:30
община ГОРНА МАЛИНА
БАЙЛОВО 30.06.2021 08:46 30.06.2021 10:00
БЕЛОПОПЦИ 30.06.2021 08:46 30.06.2021 10:00
ГОРНА МАЛИНА 30.06.2021 08:46 30.06.2021 16:00
община ЕЛИН ПЕЛИН
община ЕТРОПОЛЕ
община КОСТИНБРОД
община САМОКОВ
ГОРНИ ОКОЛ 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:16
ДРАГУШИНОВО 30.06.2021 09:30 30.06.2021 16:00
ЗЛОКУЧЕНЕ, ОБЩ. САМОКОВ 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
ПОПОВЯНЕ 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
РЕЛЬОВО 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
САМОКОВ 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:16
ШИПОЧАНЕ 30.06.2021 09:30 30.06.2021 16:00
община СВОГЕ
ЦЕРОВО, ОБЩ. СВОГЕ 30.06.2021 10:31 30.06.2021 14:30
община СЛИВНИЦА
ИЗВОР, ОБЩ. СЛИВНИЦА 30.06.2021 09:30 30.06.2021 16:00
област СОФИЯ-ГРАД Част от населено място в интервала между
община ВИТОША
община КРАСНА ПОЛЯНА
община КРАСНО СЕЛО
КРАСНО СЕЛО ЦЕНТЪР 30.06.2021 08:30 30.06.2021 16:00
община КРЕМИКОВЦИ
община ЛЮЛИН
община НОВИ ИСКЪР
община ОВЧА КУПЕЛ
КВ. ОВЧА КУПЕЛ 30.06.2021 09:16 30.06.2021 16:30
община ПАНЧАРЕВО
ДОЛНИ ПАСАРЕЛ 30.06.2021 09:00 30.06.2021 16:30
ЛОЗЕН, ОБЩ. СТОЛИЧНА 30.06.2021 09:01 30.06.2021 16:00
община СРЕДЕЦ
ЦЕНТЪР - СОФИЯ ОБЩ.СРЕДЕЦ 30.06.2021 09:00 30.06.2021 16:30
При непредвидими и независещи от Дружеството обстоятелства е възможно отпадане на някои планирани дейности за определени населени места.

Svoge , Sofiya , Bulgaria , Belchin , Montana , United-states , Nevestino , Kurdzhali , Krushuna , Lovech , Kostinbrod , Skravena

Възрастен мъж с COVID-19 от Видин почина - Болести

Възрастен мъж с COVID-19 от Видин почина - Болести
novini.bg - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from novini.bg Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Montana , United-states , Belogradchik , Vidin , Bulgaria , Chuprene , World-petka , மஂட்யாந , ஒன்றுபட்டது-மாநிலங்களில் , பல்கேரியா ,

Мартин Димитров пред ФАКТИ: Задължително е разследване след Чехия и споменаването на връзка с България

Мартин Димитров пред ФАКТИ: Задължително е разследване след Чехия и споменаването на връзка с България
fakti.bg - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from fakti.bg Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Sopot , Lovech , Bulgaria , Midzhur , Bulgaria-general , Chuprene , Vidin , Konstantinovo , Varna , Kostenets , Sofiya , Haskovo

24 нови случая на COVID-19 във Видинско - Болести

24 нови случая на COVID-19 във Видинско - Болести
novini.bg - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from novini.bg Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Montana , United-states , Vidin , Bulgaria , Ruzhintsi , Belogradchik , Chuprene , Dimovo , Smolyan , Vidin-diseases , மஂட்யாந

ЧЕЗ уведомява за възможни временни прекъсвания на електрозахранването на територията на област Видин в периода 19 – 23 април

ЧЕЗ уведомява за възможни временни прекъсвания на електрозахранването на територията на област Видин в периода 19 – 23 април
focus-news.net - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from focus-news.net Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Montana , United-states , Rakovski , Khaskovo , Bulgaria , Albena , Dobrich , Timok , Bulgaria-general , Stefan-karadza , Varna , Vasil-levski