Live Breaking News & Updates on ஹீப்ரு மையம்

Stay informed with the latest breaking news from ஹீப்ரு மையம் on our comprehensive webpage. Get up-to-the-minute updates on local events, politics, business, entertainment, and more. Our dedicated team of journalists delivers timely and reliable news, ensuring you're always in the know. Discover firsthand accounts, expert analysis, and exclusive interviews, all in one convenient destination. Don't miss a beat — visit our webpage for real-time breaking news in ஹீப்ரு மையம் and stay connected to the pulse of your community

Груди Джульєтти викликали в Мюнхені суперечку про сексизм | Музика й кіно, література й мистецтво з Німеччини | DW

Груди Джульєтти викликали в Мюнхені суперечку про сексизм | Музика й кіно, література й мистецтво з Німеччини | DW
dw.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from dw.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Germany , Italy , Afghanistan , Tirana , Tirane , Albania , Munich , Bayern , France , Greece , Italian , French

МИД Ирана возглавит приближенный к Корпусу стражей и «Хизбалле»

МИД Ирана возглавит приближенный к Корпусу стражей и «Хизбалле»
israelinfo.co.il - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from israelinfo.co.il Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Buenos-aires , Distrito-federal , Argentina , Baghdad , Iraq , Israel , Iran , Tehran , Tel-aviv , Muhammad-jawad-zarif , Embassy-iran , Hebrew-center

Тут був Дюрер, або Таємниці великого майстра Ренесансу | Музика й кіно, література й мистецтво з Німеччини | DW

Тут був Дюрер, або Таємниці великого майстра Ренесансу | Музика й кіно, література й мистецтво з Німеччини | DW
dw.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from dw.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Germany , Denmark , Munich , Bayern , Netherlands , Belgium , Italy , Tirana , Tirane , Albania , France , Greece

Свастика в популярном парке Коннектикута

Свастика в популярном парке Коннектикута
7kanal.co.il - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from 7kanal.co.il Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Jewish-federation-large , Hebrew-center , Agency-laura-francis , Connected-states , Late-june , ஹீப்ரு-மையம் , இணைக்கப்பட்டுள்ளது-மாநிலங்களில் , தாமதமாக-ஜூன் ,

Деньги на память. Как строительство мемориала в Бабьем Яру превратилось в проблему национального масштаба


поиск
Деньги на память. Как строительство мемориала в Бабьем Яру превратилось в проблему национального масштаба
прочтения: 10001
25.07.2021 08:15
Издание «LIGA.net» и журналистка Любовь Величко опубликовали материал, посвященный строительству мемориала в Бабьем Яру в Киеве.
"Вони всі брешуть! Все – до єдиного слова!" – повторює сивочолий чоловік, який сидить за столом власного кабінету в Києво-Могилянської академії в оточенні книжок, грамот та картин. 74-річний дисидент і громадський діяч Йосиф Зісельс дуже емоційно реагує на аргументи тих, хто не погоджується з його баченням меморіалізації пам’яті жертв Бабиного Яру.
У висловлюваннях Зісельса факти змішуються з емоціями: "Вони брешуть, а я... В мене в Україні і за кордоном дуже великий авторитет. Невже ви можете поставити в один ряд моє слово проти їхнього слова?!”
Я прийшла до Зісельса в надії краще розібратися – чому для вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру за 30 років в Україні не з'явилося ні музею, ні виставкового комплексу, ні інформаційного центру. Слухаючи палкі промови дисидента, всього за кілька хвилин після початку інтерв’ю я наче поринаю у транс. Мене охоплює гнітюче відчуття, що я – школярка, яка не зробила домашнього завдання і тепер вислуховує настанови суворого вчителя.
Але урок з історії вивчено. Під час німецької окупації у Бабиному Яру розстрілювали представників мирного населення Києва, військовополонених, радянських активістів, підпільників, членів ОУН та й взагалі всіх, хто не подобався окупаційній владі. Людей вбивали і за етнічною ознакою: євреїв – за те, що вони євреї, ромів – за те, що вони роми.
Центральною подією в історії Бабиного Яру стало масове знищення єврейського населення міста: 29-30 вересня 1941 року тут розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Ця кількість не включає дітей віком до трьох років – їх просто не вносили до списків. Щоб зекономити набої, немовлят забивали до смерті або просто закопували живцем.
Восени 2021-го в Україні відбудуться жалобні заходи з нагоди 80-ї річниці трагедії в Бабиному Яру. Над увічненням пам’яті загиблих працює кілька громадських організацій зі схожими назвами. До цієї дати планується завершити перший етап великого меморіального комплексу вартістю $100 млн. Але є ризик, що жодного комплексу знов не буде. Чому?
Це питання просто неможливо не поставити Зісельсу. Справа в тому, що за останні роки було щонайменше три великих спроби створення меморіального центру. І щоразу вони закінчувалися конфліктом. І щоразу – за участі Йосифа Зісельса.
Спроба перша. Американський проєкт
Щоб перетворити місце смерті на єврейський центр відродженої нації в 2001 році міжнародна єврейська благодійна організація Joint (American Jewish Joint Distribution Committee) вирішила вкласти $10 млн у будівництво общинно-культурного комплексу “Спадщина”. На той час для Києва це була чимала інвестиція.
Автори проєкту мали на меті “увічнити пам’ять киян, загиблих у Бабиному Яру і створити наукову базу з історії Голокосту та історії єврейського народу в контексті української культури”. Благодійники планували відновити тут общинне життя в усіх його проявах: побудувати приміщення для общинної роботи, концертний зал, театр, кафе.
Пам’ятну стелу на місці майбутнього будівництва встановили у 60-у річницю трагедії в 2001 році. Подія набула всеукраїнського значення – в ній взяли участь президент Леонід Кучма та мер Києва Олександр Омельченко. Директор відділу ЗМІ та комунікації Joint Майкл Геллер пояснює:
- Ми працювали у всьому колишньому Радянському Союзі, допомагаючи бідним євреям та розбудовуючи общинне життя більше трьох десятиліть. Єврейський громадський центр з меморіалом жертвам Бабиного Яру мав стати частиною мережі єврейських осередків у великих містах колишнього Радянського Союзу.
Цю американську організацію в Україні добре знали. Наприклад, у 90-х Joint виділяв гранти для Асоціації єврейських громадських організацій та общин України (ВААД) та Чернівецького єврейського громадсько-культурного фонду, – керівником яких був і залишається Йосиф Зісельс.
Незважаючи на це, левова частка критики на адресу проєкту пролунала саме від Зісельса. А також від керівника Українського центру з вивчення історії Голокосту Анатолія Подольського та історика Віталія Нахмановича. Зокрема, Нахманович почав публікувати критичні статті в газеті “Євреї Євразії”, в якій був головним редактором.
У 2003 році Нахманович організував Громадський комітет “Бабин Яр”, до якого увійшло 18 осіб – історики, правозахисники та колишні політвʼязні. Ці люди об'єдналися, щоб разом домогтися створення державного заповідника, побудови музею Бабиного Яру та національного меморіалу пам’яті жертв Голокосту, фашизму та тоталітаризму.
Водночас проєкт Joint активісти охрестили “божевільною ідеєю, яка народилася в мізках американських “благодійників” та виступили категорично проти його реалізації. Аргументи: проєкт не був державним, а будівництво начебто планувалося на місцях розстрілів.
- Ми виступили проти з декількох причин, – коментує Йосиф Зісельс. – По-перше, Україна заслуговує суб’єктності і сама повинна робити всі визначні проєкти. Свій український погляд на історію вже 30 років виробляється українськими істориками. По-друге, вони хотіли побудувати центр "Спадщина" на місці розстрілів. Це категорично заборонено єврейською традицією.
У розмові з LIGA.net один із керівників оргкомітету проєкту Joint згадує, що критика активістів Громадського комітету “Бабин Яр” лунала дуже гучно, але по суті будувалася на брехні. Він запевняє, що ніякого будівництва на кістках не планувалося:
- Ми зібрали засідання ради єврейських організацій – там були представники 10-12 організацій. Усі дуже хотіли побудувати меморіальний комплекс. Для реалізації цього проєкту провели міжнародний конкурс, данський проєкт тоді виграв. Дивні виступи проти реалізації цього проєкту аргументувалися тим, що на місці майбутнього комплексу начебто були захоронення і там не можна будувати общинно-освітній центр. А насправді місце під комплекс знаходилося через дорогу від місця розстрілів! Ми зробили шурфування – і отримали висновок: захоронення на місці запланованого меморіалу не було.
Не бажаючи бути частиною скандалу, Joint відкликав проєкт. Обурені таким поворотом подій члени єврейських організацій оголосили Йосифу Зісельсу вищу міру засудження в єврейській громаді – “херем”. На що Зісельс відповів просто: “Мені начхати!”
Все ж, після довгих бурхливих обговорень у 2007 році, державний історико-меморіальний заповідник "Бабин Яр" створили. Але державна концепція комплексної меморіалізації остаточно не затверджена і досі. Аж у 2019 році робоча група при Інституті історії України представила першу версію документу. Ще через два роки концепцію оновили, і зараз вона знову проходить етап громадського обговорення.
Спроба друга. Проєкт Коломойського
Чергова спроба створити меморіальний комплекс відбулася у 2011 році. Проєкт вартістю $50 млн просувала благодійна організація “Фонд пам’яті "Бабин Яр" під керівництвом глави “Європейського єврейського союзу” Ігоря Коломойського. Але розпочалося все трохи раніше. І без Коломойського.
Увагу одного з ініціаторів привернула занедбана будівля на території парку. Оскільки ця споруда вже існувала, логічно було б зробити саме її відправним пунктом майбутнього комплексу. Рабин та президент Об'єднання іудейських релігійних організацій України Яков Дов Блайх пам’ятає, як саме народилася ця ініціатива.
- До мене в синагогу прийшла людина з ідеєю на території парку біля метро Дорогожичі приватизувати триповерхову недобудову, яка стояла тут нікому не потрібна з 60-х років, – розповідає він. – Ця людина зі мною радилася: кому може бути цікаво приватизувати цю будівлю. І я познайомив свого гостя із Олександром Лойфенфельдом (на той час – член Опікунської ради Єврейської релігійної громади міста Києва та області), який згодом дійсно приватизував цю будівлю і взяв собі в партнери Вадима Рабіновича.
У 2009 році для побудови меморіального комплексу “Фонд пам’яті “Бабин Яр” орендував у міста дві земельні ділянки загальною площею 7,8 гектарів. А наступного року Рабінович запропонував відомим євреям-бізнесменам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову профінансувати проєкт, і ті погодились. Вадим Рабінович тоді розповідав подробиці та ділився планами:
- Проєкт затверджено в рамках міжнародного конкурсу: близько двох гектарів буде покрито величезним талесом (талес – молитовна хустка в іудаїзмі), а всередині нього буде музей. Поруч на чотирьох гектарах ми плануємо висадити 32 тисячі дерев, на кожному буде табличка з ім'ям людини, розстріляної у Бабиному Яру. На сьогодні точно встановлено імена саме такої кількості розстріляних в цьому місці. У центрі стоятиме величезне меморіальне дерево в пам'ять тих тисяч і тисяч людей, імена яких поки встановити не вдалося.
3 жовтня 2011 року відбулася церемонія закладання першого каменя. Як і в історії із Joint, на відкриття прийшов тодішній президент України Віктор Янукович та лідери найбільших єврейських організацій світу.
А потім на сцену вийшли громадські діячі разом з Йосифом Зісельсом. Громадський комітет “Бабин Яр” (не плутати з Фондом пам’яті "Бабин Яр") намагався заблокувати і цей проєкт. Мовляв, на ділянках, які взяв в оренду фонд, до 1937 року діяло Лукʼянівське єврейське кладовище. Йосиф Зісельс пояснив позицію активістів вже відомими аргументами і натякнув на не бездоганну репутацію ініціаторів:
- Іудаїзм забороняє будувати будь-що на кістках. Найбільший фахівець у цій сфері постановив, що власне на території Бабиного Яру не можна рити котловани або зводити великі обʼєкти, – каже Зісельс. – Я вважаю, що такі речі треба робити з чистими руками. Якщо різні негідники наближаються до цього проєкту, я мушу про це сказати.
Краєзнавець, дослідник Києва Михайло Кальницький витратив багато часу на вивчення історичних карт, свідчень та документів про місця розстрілів та поховань у Бабиному Яру. Він зауважує, що навіть якщо на історичній мапі вказані межі кладовища, то це не означає, що вся територія на 100% використовувалась під захоронення. Кальницький пояснює:
- Замість того, щоб транслювати емоційні судження, достатньо визначити межі місць поховань. Історичні плани і археологія спростовують, що там, де планувалися будівельні роботи, були поховання.
Радикально налаштованих активістів такі доводи не переконали – інформаційні атаки тривали довгий час – Коломойський здався і відмовився від цього проєкту.
Натомість у 2012 році Коломойський разом із бізнес-партнером Геннадієм Боголюбовим відкрили у Дніпропетровську найбільший у світі єврейський комплекс "Менора". Там само з’явився Музей пам'яті єврейського народу та Голокосту в Україні площею 2000 квадратних метрів.
Спроба третя. "Російський" проєкт
Чергова ідея створити меморіальний комплекс в Бабиному Яру з’явилася у 2016 році. Це наймасштабніший проєкт, загальний кошторис якого складає приблизно $100 млн.
На території Яру мають побудувати не лише музеї та інсталяції, присвячені подіям часів німецької окупації, а й Музей історії місця та Музей Куренівської трагедії. Також тут повинні з’явитися простір для молитви, освітній та науковий центр, майданчик для дискусій, бібліотека та архів, освітньо-ігровий простір для дітей та Центр реабілітації наслідків психологічної травми.
Задля реалізації проєкту створено Фонд і Міжнародний Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” (BYHMC). Почалося з того, що доволі не публічний російсько-український бізнесмен Павло Фукс за $2,7 млн придбав ділянки Яру, що належали попередньому "монументалісту" Вадиму Рабіновичу.
Далі до проєкту долучилися інші представники великого бізнесу, головним чином, з України та Росії. Це важливий момент, оскільки проєкт постійно критикують за те, що він створюється на "російські гроші".
Внесемо ясність. Станом на сьогодні 50% проєкту повинні профінансувати громадяни України: відомий боксер Володимир Кличко, бізнесмен Віктор Пінчук та вже згаданий Павло Фукс (з 2014 року оформив українське громадянство, у червні 2021-го РНБО запровадила проти нього персональні санкції і він вийшов зі складу наглядової ради проєкту). 49% припадає на підприємців з подвійним громадянством Росії та Ізраїлю, яких дійсно можна назвати російськими олігархами – Михайла Фрідмана та Германа Хана. Вони мають українське коріння: Михайло Фрідман – народився у Львові, Герман Хан – у Києві. Ще 1%, тобто $1 млн, вніс громадянин США, президент Світового єврейського конгресу Рональд Лаудер.
29 вересня 2016 року на церемонію підписання меморандуму про створення меморіального комплексу прийшов президент України – цього разу Петро Порошенко.
“Разом із громадськими діячами та філантропами ініціював створення Першого Меморіального центру жертв Голокосту “Бабин Яр”, – написав Порошенко того дня на своїй сторінці у Фейсбуці. – Закликаю українську і світову громадськість долучатися до цієї ініціативи”.
Наступного дня Йосиф Зісельс заявив в ефірі “Шустер Лайф”:
- Вчора в парку Шевченка вперше президент України заявив, що він ініціює створення меморіалу в Бабиному Яру жертвам Голокосту. І це дуже важливо. До нього ні один президент цього не сказав. І ми як громадянське суспільство зробимо усе можливе, щоб змусити його стримати своє слово.
З плином часу позиція Порошенка та Зісельса зміниться на 180 градусів. Вони почнуть критикувати проєкт. Чому? Тези ті самі: меморіальний комплекс має звести держава і не можна будувати на кістках.
До старих аргументів додався ще один. Громадські організації, які очолює Зісельс, почали розганяти в інформаційному просторі тезу про те, що проєкт створений для дискредитації України та відмивання образу російських мільярдерів Михайла Фрідмана та Германа Хана. Так у 2021 році з’явилися петиція про повернення до державного проєкту і позов до суду з метою скасування проєктної документації.
Представники BYHMC посилаються на висновки фахівців про те, що на місцях будівельних робіт немає поховань і доводять з документами у руках, що кожен об’єкт проходить державну експертизу. Показують прозору фінансову звітність. Заявляють, що вони прагнуть максимально залучити державу до проєкту. І це, до речі, правда.
- Всі донори та наглядова рада за те, щоб держава була всередині проєкту. Найближчим часом ми запропонуємо державі варіанти державно-приватного партнерства, - говорить керівник BYHMC Максим Яковер.
Втім, критики не змінюють своїх тез. А прибічники проєкту – своїх. "Дискусія" йде по колу. І так, здається, буде вічно. Ще у 2017 році у своїй колонці тодішній директор BYHMC Яна Барінова коментувала закиди активістів:
“По суті ж і раніше, і тепер мова йде про те, що деякі єврейські лідери та пов'язані з ними історики і активісти не можуть прийняти той факт, що вони не є причетними до проєкту. Адже інформаційну війну проти нашого проєкту сьогодні ведуть ті ж люди, що і раніше. І методи вони застосовують уже випробувані – перш за все, апелюючи до політичних кіл і переводячи дискусію в ідеологічну площину.”
Учасники приватного проєкту вважають, що справжня причина нападок Зісельса в тому, що свого часу вони відмовились прийняти його в проєкт на запропонованих ним умовах – можливості контролю всіх наукових, творчих та фінансових процесів.
“Зісельс хотів завести в наглядову та громадську раду, а також в менеджмент організації 50% своїх людей. Нас це не влаштувало”, – прокоментували в BYHMC.
За гроші великого бізнесу на єврейські культурні проєкти точиться запекла конкуренція. Йосиф Зісельс свого часу сам просив у російського мільярдера Михайла Фрідмана гроші на створення галицько-єврейського музею, але знов-таки отримав відмову.
- За тим проєктом, який міг відбутися у Львові – якби на нього дав гроші Фрідман, бо він сам зі Львова – не стояв би Путін, – зазначив Зісельс.
- Бачте пане Йосифе, якщо гроші для вас на музей у Львові, то пан Фрідман став львів’янином. А щойно він дав гроші на інший проєкт, то він став російським олігархом. Це все, що потрібно знати про те, що роздмухується навколо проєкту про російські гроші, – відповів заступник генерального директора Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Руслан Кавацюк.
Позиція Петра Порошенка, який сам і благословив "російські гроші", а потім став критиком проєкту, також виглядає дивною. Не під диктофон один з керівників BYHMC пояснив зміну його ставлення тим, що в 2016 році вони попросили п’ятого президента закріпити в наглядовій раді проєкту постійного представника уряду або Адміністрації президента. Натомість Порошенко запропонував кандидатуру своєї дружини. В фонді заперечили – мовляв, якщо на наступних виборах оберуть іншого президента, на цьому ґрунті проєкт може загальмуватися через політичний аспект. Але переконати Порошенка не вдалося – і він образився.
Конфлікт загострився, коли в 2020 році президент Володимир Зеленський, як і його попередники, підтримав приватний проєкт. І призначив голову Офісу президента Андрія Єрмака співголовою робочої групи з питань створення меморіалу.
Художник так бачить
Попри критику, проєкт потроху втілюється у життя. Усі факти, що стосуються трагедії, зібрано у так званий Базовий історичний наратив, підписано Меморандум про співпрацю з Міносвіти, Мінкультури та КМДА. Проведено архітектурний конкурс під патронатом ЮНЕСКО. Розпочався запис інтерв’ю з праведниками (тими українцями, які рятували євреїв) та їхніми нащадками. Зведені художні об’єкти “Місце для роздумів” та “Дзеркальне поле”.
Ключова подія останніх двох років, що примножила кількість критиків проєкту: на посаду художнього керівника було призначено російського режисера Іллю Хржановського. В нього, до речі, також знайшлося українське коріння – його матір родом з Вінничини.
За задумом Хржановського, меморіальний комплекс повинен стати унікальним витвором світового музейного мистецтва. І це не метафора. Команда Хржановського має намір розширити територію меморіалу й взагалі якісно змінити початковий проєкт.
Худрука Бабиного Яру критикують за натуралізм. Чи безпідставна ця критика? Хржановський доволі складна постать сучасного кінематографу. З одного боку, він – майстер з побудови художніх просторів. Під час зйомок артхаусного циклу "Дау" (700-годинна серія фільмів, у центрі яких біографія радянського фізика Льва Ландау) була створена найбільша знімальна локація у Європі. На місці басейну збудували макет інституту, який функціонував три роки. З іншого боку, Хржановський – це художник, який провокує. Він працює на межі етичних конвенцій. Іноді здається, що – за межею.
Його фільм "Дау" перетворився на скандал. Хржановського критикували за вкрай натуралістичні сцени сексу та насильства. Його хотіли притягнути до кримінальної відповідальності за те, що в зйомках брали участь немовлята з дитячого будинку Харкова, до голів яких прикріплювали щось схоже на електроди (на щастя, немовлята не постраждали).
Одним з акторів "Дау" став російський неонацист на прізвисько Тєсак (громадянин РФ Максим Марцинкевич, помер восени минулого року у російській в’язниці), з яким режисер підтримував не тільки робочі, але й дружні зв’язки. Хржановський публічно висловлював повагу до Тєсака, називав його “людиною переконань”. Водночас спрямованість фільму – антитоталітарна.
Можливо, якби Хржановський зі своєї командою був би лише високооплачуваним підрядником чи субпідрядником робіт, чергового скандалу не сталося б. Але засновники BYHMC зробили його обличчям проєкту.
Для значної частини українського суспільства вже сам факт призначення на таку посаду під час російської агресії російського режисера виглядає як провокація і неповага до України. А призначення діяча з таким бекграундом – взагалі важко пояснити.
- Художній керівник проєкту обраний не випадково, – коментує керівник BYHMC Максим Яковер. – З точки зору наглядової ради у нього є сума необхідних якостей: винятковий талант, відповідний досвід антитоталітарних проєктів, які відзначені великою кількістю міжнародних премій та нагород, глибоке розуміння пострадянських травм та контексту Голокосту, адже його власна сім‘я також була жертвою.
Ще однією плямою на репутації проєкту стало рішення РНБОУ про введення санкцій проти Павла Фукса у зв'язку з діяльністю фірми "Голден Деррік", яка отримувала дозволи на розвідку та видобуток нафти й газу у 2012-2013 роках поза конкурсом. Фукс зв'язок із фірмою заперечив і зібрався до суду, щоб захистити свою репутацію. Бізнесмен, як ми вже казали, вийшов із наглядової ради BYHMC, щоб "не завдавати організації додаткових юридичних і політичних ризиків".
Об'єктами нищівної критики стали не лише інвестори проєкту, а й члени громадської ради BYHMC. Наприклад, Йосиф Зісельс натякає на продажність членів ради:
- Андрій Куликов пішов до громадської ради цього проєкту. Чому? Бо російський проєкт дав йому студію "Яр" і оплачує її. Людина доходить до певного віку і починає думати про побут, про родину, про статки.
Андрій Куликов прокоментував закиди Зісельса:
- Існує медіапроєкт "ЯR", котрим я не керую, котрий мені не належить і в межах співпраці з яким я записав два відеоінтерв'ю (за цю роботу гонорару не отримав і не мав наміру отримати). Далі ця робота припинилась, тому що ті два записи представляли подібні погляди, а люди інших поглядів не погоджувались на інтерв'ю, у тому числі відмовився і пан Зісельс. Задум, проте, полягав у тому, щоби представити різні погляди на проблему.
Куликов пояснює, що до громадської ради він погодився увійти, ще не знаючи всіх подробиць того, що відбувається довкола проєкту.
- Тепер, коли з'явились вигадки щодо причин моєї участі у громадській раді, навіть якщо я бачу певні причини не брати участі в її роботі, я не готовий цю участь припинити, бо це створюватиме враження, що я поступився під тиском звинувачень, – каже він. – А поступатись під тиском брехливих звинувачень вважаю неправильним.
Інші члени громадської ради також відкидають звинувачення у тому, що їм заплатили за участь у проєкті. Президент Всеукраїнської єврейської ради Олександр Сусленський назвав такий закид “смішним” і зазначив, що сам давав гроші на проєкти Йосифа Зісельса.
- Маячня! Мені ніхто ніколи не платив, – додала генеральна директорка заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська.
Палкі дискусії навколо проєкту тривають. З кожним роком питання реалізації проєкту стає все більш заполітизованим. І це має наслідки. Коли BYHMC попросив Київраду виділити під проєкт додаткову земельну ділянку в оренду, депутати міськради від Європейської Солідарності, Голосу та кілька депутатів від Удару заблокували рішення.
Конкуруюча фірма
Крім BYHMC, над увічненням пам’яті жертв Голокосту у Києві працює ще дві організації: Національний історико-меморіальний заповідник "Бабин Яр" (далі – Заповідник) і Міжнародний меморіальний благодійний фонд "Бабин Яр" (далі – ММБФ). Заповідник будує музей з передбачуваною назвою: "Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру" (далі – Музей).
А ММБФ збирає на цей Музей гроші. Куди ці гроші йдуть – не зрозуміло. Керує ММБФ – Йосиф Зісельс.
Чому зрозуміло, куди йдуть гроші? Тому що будівництво Музею фінансує виключно держава. Втім, у липні 2020 року на сайті ММБФ з’явилася стаття, в якій усіх охочих просять пожертвувати кошти для створення проєкту цього Музею. Значені також і реквізити для благодійних внесків. Підставою для такого збору коштів ММБФ називає Меморандум про співпрацю з Мінкультом та Заповідником. Важлива цитата:
“Згідно з меморандумом, сторони взяли на себе зобов’язання сприяти розробці та впровадженню музейної концепції Меморіального музею. (...) Наразі завданням Фонду є збір коштів, необхідних для створення проєкту Музею, включно з розробкою концепції. Загальна проєктна вартість робіт (із усіма кресленнями та деталями) становить близько 300 тис. дол. Половина вищезазначеної суми буде надана державою як частина вартості проєкту реконструкції будівлі, друга половина – близько 150 тис. дол. – має бути одержана з інших джерел”.
Але у тексті Меморандуму не вказано, що сторони взяли на себе якісь зобов'язання. Натомість, тут йдеться про те, що цей документ є "декларацією про наміри, що не призводить до юридичних чи фінансових наслідків".
Отже, ні Мінкульт, ні Заповідник не мають права вимагати у благодійного фонду збирати кошти на будівництво музею. А благодійний фонд не зобов'язаний звітувати, скільки коштів він зібрав на будівництво музею і куди ці кошти витратив.
- Скільки коштів отримав чи отримує фонд, ми не можемо знати. Ми ж отримуємо фінансування тільки від держави, – наголосила директорка Заповідника Роза Тапанова, відповідаючи на запитання про те, чи передавав ММБФ кошти для Заповідника з моменту підписання Меморандуму.
Фінансових звітів фонд не публікує. А на запитання LIGA.net про причини відсутності публічної фінансової звітності, керівник організації Йосиф Зісельс відповів так:
- Грошові справи – комерційна тайна. Спонсори Фонду отримують щорічні звіти. Ми гроші не передаємо (для будівництва Музею), а оплачуємо різні роботи для українського проєкту. Це навчання музейників передовим технологіям, переклад різних документів, зокрема концепції англійською мовою, оплата роботи зарубіжних рецензентів.
На запитання, чи вдалося зібрати і передати для Заповідника $150 тисяч, Йосиф Зісельс також не відповів. Натомість чомусь запитав: “А ви увійшли в образ Мата Харі?”
Йосиф Зісельс є засновником ще чотирьох благодійних фондів – які так само не надають громадськості інформацію про те, скільки коштів було витрачено на статутну діяльність:
- У нас нема громадських фондів, які фінансуються пересічними громадянами. В нас конкретні спонсори, які отримують регулярні звіти, – прокоментував відсутність публічної фінансової звітності Зісельс.
Чи є успішною діяльність фондів та інших структур, пов’язаних з іменем Зісельса? Не завжди. Йосиф Зісельс є головою Асоціації єврейських громадських організацій та общин (ВААД України). Проаналізувавши інші проєкти будівництва або реконструкції, до яких причетний ВААД, можна побачити, що організація не завжди знаходить гроші на їхню реалізацію.
Наприклад, на реконструкцію Бейт-Кадішін (так званий “Будинок прощання”) на єврейському кладовищі у Чернівцях потрібен мільйон євро. Але цю суму ВААД (якому у 2015 році міська влада Чернівців на 49 років передала будівлю Бейт-Кадішін в користування) вже шостий рік поспіль не може знайти. В ВААД кажуть, що у 2017 році уряд Німеччини виділив на цей проєкт всього 100 тисяч євро.
ВААД об’єднує кілька сотень єврейських організацій. Чому ж така потужна структура протягом кількох років не може знайти 1 млн євро на реконструкцію єврейської святині?
Під час дискусій Зісельс часто вказує на підмочену репутацію опонентів і протиставляє їм свій авторитет. У нього, дійсно, великий авторитет. За радянських часів Зісельс обстоював права людини і страждав у таборах. Але вже у 90-х він перетворився на суперечливу постать. І ось чому.
Шестеро представників єврейських кіл пояснили редакції, що причиною небажання фінансувати проєкти ВААДу є те, що в середині 90-х президент ВААД Йосиф Зісельс опинився в центрі скандалу, пов’язаного з міжнародною шахрайською схемою, жертвами якої стали тисячі емігрантів.
Шахрайська схема
На початку 90-х майбутні емігранти з країн СНД перед від’їздом до Ізраїлю продавали усе своє майно і шукали спосіб, як перевезти готівку за кордон. Їм пропонували допомогу Комітети з питань репатріації, які діяли при ВААД в Росії та Україні. Комітети скеровували своїх відвідувачів до приватних фірм, які переказували кошти на рахунок ізраїльської компанії. Російський сходознавець, громадський діяч, співпрезидент ВААД Росії Міхаіл Членов добре пам’ятає ті часи. Він розповідає:
- ВААД мав програму, в якій було кілька, як ми тоді називали, "кошиків". Першим кошиком була, само собою зрозуміло, еміграція і свобода пересування. Я відмовився організувати комітети з репатріації, і тоді це перехопив Леонід Ройтман. Він зробив це в Росії, а Йосиф Зісельс разом з ним – в Україні та Молдові.

Moscow , Moskva , Russia , Jerusalem , Israel-general- , Israel , Chernivtsi , Chernivets-ka-oblast- , Ukraine , United-states , Roma , Lazio

Series returns in-person - The Martha's Vineyard Times

Series returns in-person - The Martha's Vineyard Times
mvtimes.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from mvtimes.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

New-york , United-states , Hebrew-center , Washington , Massachusetts , Kentucky , America , Steve-lipofsky , Michael-eric-dyson , Jake-tapper , Danielle-allen , Michael-sandel

Празници и важни дати :: 13 юли - Национален празник на Черна гора :: Политика


На този ден в България:
1952 - Българският олимпийски комитет започва да издава "Бюлетин за информация от чужбина". Първоначално бюлетинът е от една страница. През периода 1983-1988 г. излиза в книжка малък формат. От 1989 г. (с прекъсване от 1996 г. до 2000 г.) излиза като списание "Олимпийски хоризонти". От 2007 г. е само в електронен вариант с името "Олимпик БГ", който спира през 2011 г., уточни БТА.
1999 - 38-ото Народно събрание приема Закон за водите, който урежда собствеността и управлението на водите на територията на страната като общонационален неделим природен ресурс и собствеността на водностопанските системи и съоръжения. С този закон се отменя Законът за водите, през 1969 г.
2000 - Министерският съвет приема решение за административно-териториална промяна в община Видин, с което се възстановява село Новоселци в община Видин. Селото е заличено през 1987 г. и е включено в пределите на град Видин. С решението на Министерския съвет селото се отделя от град Видин, но остава на територията на общината, като ще бъде именувано със старото си име - Новоселци.
2003 - Кметът на Пловдив Иван Чомаков открива реконструираното Брезовско шосе. Ремонтът на една от най-важните входно-изходни магистрали на града е извършен на два етапа по проект, финансиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на стойност 2 882 081 лв.
2006 - Народното събрание приема Закона за кредитните институции. Според закона след присъединяването на България към ЕС (1 януари 2007) Българската народна банка ще осъществява надзор на консолидирана основа спрямо банките, банковите групи, финансовите холдинги и холдингите със смесена дейност.
2008 - По инициатива на Съюза на българските командоси в София е учредена партия "Обединение на българските патриоти".
2008 - В София се провежда национална Учредителна конференция на организацията на жените към партия "ГЕРБ" - "Жени ГЕРБ". За председател е избрана доц. Геновева Алексиева.
2012 - Десетки магистрати и представители на неправителствени организации се събират на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова на 12 юли 2012 г. Искането им е ВСС да оттегли решението си. Това е първият протест на съдии в България.
2015 - Започва работно посещение в САЩ на министъра на външните работи Даниел Митов, което продължава до 17 юли 2015 г. Визитата се осъществява шест месеца след посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в България, по време на която Даниел Митов и Джон Кери са препотвърдили стратегическото партньорство между двете страни и са договорили създаването на работни групи за стратегически диалог в ключови области като "Сигурност и отбрана", "Енергийна сигурност", "Върховенство на закона", "Образование и връзки между народите на България и САЩ".
2016 - Народното събрание приема промени в Изборния кодекс, според които пряк избор на кмет ще има в населените места с над 350 жители. Дотогава пряк избор на кмет е бил предвиден за населените места с над 400 жители. Съгласно промените секции извън дипломатическите и консулските представителства в чужбина ще могат да се образуват въз основа на не по-малко от 60 подадени заявления за гласуване, като общият брой на секциите в една държава е се ограничава до 35. Бюлетината за гласуване извън страната за избори за Европейски парламент и за президент и вицепрезидент също ще съдържа графа "Не подкрепям никого". Дотогава такава графа е предвидена само в бюлетината за гласуване извън страната за парламентарни избори.
2017 - Горски пожар в землището на с. Стара Кресна обхваща 700-750 дка черноборова гора на възраст 40-50 години. В гасенето се включват над 250 човека от различни служби и 35 машини и техника, сред които 12 специализирани автомобила на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) - Благоевград, шест - на "Пожарна безопасност и защита на населението", както и тежки верижни машини.
2018 - По време на парламентарния контрол министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заявява, че в селата Воден и Кости - огнища на чума, са унищожени съответно 1398 кози и овце, собственост на 21 фермери и 538 животни, собственост на 7 фермери. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност размерът на обезщетенията за животни се определя по пазарни цени за месеца, предхождащ възникването на болестта.
2019 - В Пловдив на посещение пристига делегация от град Тиендзин, Китай, по повод 30-годишнината от побратимяването на област Пловдив и китайския град. Начело на делегацията е Ли Хунджун, член на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и секретар на Градския комитет на Китайската комунистическа партия в град Тиендзин. Представители от делегацията имат среща с кмета на Пловдив Иван Тотев и областния управител на област Пловдив Здравко Димитров. Подписана е Декларация за сътрудничество по повод годишнината от побратимяването на област Пловдив и град Тиендзин.
2020 - Кметът на София Йорданка Фандъкова открива паметна плоча на актьорите Нейчо Попов /1924-1974/, Георги Калоянчев /1925-2012/ и Стоянка Мутафова /1922-2019/ на ул. "Люботрън" 96, където тримата актьори са живели от 1965 г. до последните си дни.
На този ден по света:
1837 - Кралица Виктория се нанася да живее в Бъкингамския дворец в Лондон и става първият монарх на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, който се настанява в двореца, построен през 1703 г. като градска къща на Дука на Бъкингам. През 1761 г. крал Джордж Трети купува къщата за съпругата си кралица Шарлот и през 1774 г. тя е наречена Къщата на кралицата. През 1837 г., когато кралица Виктория се възкачва на престола на 20 юни след смъртта на крал Уилям Четвърти, къщата официално е наречена Бъкингамски дворец. Бъкингамският дворец разполага със 775 стаи, сред които 52 спални за гости, 188 спални за работещите в двореца, 92 кабинета, 78 бани. Общата площ на двореца е 77 000 кв. м. Дворецът има своя собствена пощенска служба и полицейски участък.
1841 - Подписана е Лондонската конвенция за затварянето на черноморските протоци - Босфора и Дарданелите, за военните кораби на всички чужди държави. Подписана е от Австрия, Великобритания, Прусия, Русия, Турция и Франция. Слага край на Египетските кризи (1831-1833, 1839-1841).
1878 - В Берлин, Германия, е подписан Берлинският договор от държавите участнички в Берлинския конгрес (13 юни-13 юли 1878). Конгресът е свикан по инициатива на Великобритания и Австро-Унгария, за да ревизира Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г., който слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878). В конгреса участват представители на Руската империя, Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Османската империя. Документът променя условията на Санстефанския мирен договор. Утвърждава се независимостта на Сърбия, Черна гора и Румъния, но територията им значително е намалена. Крепостта Баязет по искане на Великобритания е върната на Османската империя, а Австро-Унгария получава правото да окупира Босна и Херцеговина. По силата на Берлинския договор България е разпокъсана на няколко части. Между р. Дунав и Стара планина е създадено васално Княжество България начело с княз, избиран пряко от народа, а на юг от Балкана - автономна област Източна Румелия. Управлението й се възлага на генерал - губернатор, назначаван от Високата порта и одобряван от Великите сили, участвали в Берлинския конгрес. Северна Добруджа е дадена на Румъния; Нишко, Пиротско и Вранско са дадени на Сърбия; Македония и Одринска Тракия остават в пределите на Османската империя.
1925 - Френските войски започват да се изтеглят от провинция Рейнланд, поставена под международен контрол в съответствие с решенията на подписания на 28 юни 1919 г. Версайски мирен договор, който официално слага край на Първата световна война (1914-1918). Договорът е подписан между Германия, САЩ и страните от Антантата (военен блок на Великобритания, Франция, Русия, Сърбия и много други държави). Съгласно условията Германия губи голяма част от териториите си, военните сили са силно ограничени. Договорът има и клауза, която гарантира правото на страните от Антантата да окупират провинция Рейнланд, ако пожелаят.
1930 - В Монтевидео, Уругвай, е открито първото световно първенство по футбол. В него участват 13 отбора, като само четири отбора са от Европа (Франция, Югославия, Румъния и Белгия). Финалът е на 30 юли 1930 г. в Монтевидео на стадион "Сентенарио" между Уругвай - Аржентина (4:2). Първият световен шампион е Уругвай.
1935 - В Москва, Русия, е подписано първото търговско споразумение между СССР и САЩ. Нотите за търговските взаимотношения между двете страни са обменени от съветския дипломат Максим Литвинов и посланика на САЩ в СССР Уилям Булит. Според документа САЩ гарантира данъчни облекчения за СССР, а в замяна СССР се задължава да увеличи вноса от САЩ на стоки за бита и промишлеността. Урегулират се и финансовите претенции между двете държави от 1917 г.
1944 - Съветската армия освобождава гр. Вилнюс от фашистка окупация по време на Втората световна война (1939-1945). Край на тригодишната окупация на града от фашистките войски, започнала на 24 юни 1941 г. Освобождаването на града е в рамките на беларуската настъпателна операция /операция "Багратион"/ на Съветската армия (23 юни-29 август 1944).
2003 - В Багдад, Ирак, е проведено първото заседание на Преходния политически съвет на Ирак - първия иракски изпълнителен орган след свалянето на режима на Саддам Хюсеин.
2006 - С церемония на турското средиземноморско пристанище Джейхан в Южна Турция официално е открит петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан, който ще транспротира каспийски петрол до световните пазари. На церемонията за откриването на петролопоровода с дължина 1774 км участват президентите на Турция, Азербайджан и Грузия Ахмет Недждет Сезер, Илхам Алиев и Михаил Саакашвили, както и министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
2007 - В Хага, Холандия, Организацията за забрана на химическите оръжия заявява, че Албания е първата държава в света, унищожила всичките си запаси от химически оръжия, в размер на 16,7 т химически продукти.
2008 - В Париж, Франция, е учредена организацията Съюз за Средиземно море (ССМ) по инициатива на президента на Франция Никола Саркози по време на среща на високо равнище на ръководителите на 43 държави - 27-те страни членки на Европейския съюз, 10 страни от района на Южното Средиземноморие - Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мавритания, Мароко, Сирия, Тунис и Турция, Палестинската автономна власт, както и Албания, Босна и Херцеговина, Монако, Хърватия и Черна гора. Сред целите на организацията са изпълнение на проекти за премахване на последствията от замърсяването на околната среда, използване на слънчевата енергия и укрепване на обществената сигурност.
2009 - Лихтенщайн и Чехия установяват дипломатически отношения. Лихтенщайн е имал дипломатически представител в Чехословакия чрез швейцарската мисия в Прага. След Втората световна война (1939-1945) Чехословакия не признава Лихтенщайн за суверенна държава и анексира имоти в Бохемия, Моравия и Силезия, които княжеското семейство на Лихтенщайн смята за свои. Споразумението за установяване на дипломатически отношения включва план за учредяване на специална комисия, която да проучи "общата история на Бохемия, Моравия, Силезия и лихтенщайнското княжество, както и отношенията между двете страни през 20 в."
2011 - Три бомбени експлозии в Мумбай, Индия, са извършени почти едновременно на три различни места в оживените търговски райони в южната част на града Опера хаус и Джавери, където има много бижутерски магазини, и край жп гарата Дадар в центъра на Мумбай. Загиват 19 души и над 100 са ранени. Тройният атентат е най-кръвопролитното терористично нападение в Мумбай от 2008 г., когато ислямисти убиват 166 души в продължилата три дни атака срещу срещу два луксозни хотела, еврейски център и железопътна гара.
2013 - На полигон край град Чита, в южната част на Сибир, започват най-големите военни учения в страната за последните двадесет години. В тях участват 160 000 войници, около 5000 танка и друга бронирана техника, както и 70 кораба от Тихоокеанския флот, и 130 летателни апарата, вкл. стратегически бомбардировачи "Ту-95".
2014 - Корейската народнодемократична република изстрелва от гр. Кесон, близо до границата с Република Корея, две модифицирани ракети с малък обсег от типа Скъд по посока на Японско море, които прелитат около 500 км. В знак на протест Япония предава дипломатическа нота на КНДР чрез дипломатическото си представителство в Пекин.
2016 - В Ню Йорк, САЩ, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обявява създаването на Глобално партньорство за прекратяване на насилието срещу деца, което обединява правителства, фондации, академични институции и частния сектор в опит да се сложи край на посегателствата, експлоатацията, трафика и насилието при въоръжени конфликти над деца. Създаден е и попечителски фонд в подкрепа на партньорството, първи дарител в който стана британското правителство, предоставило 40 млн. лири (около 54 млн. долара).
2017 - В Триест, Италия, в заключителния документ на срещата на високо равнище за Западните Балкани (12-13 юли 2017) в рамките на т. нар. Берлински процес с участието на представители на шест балкански страни - Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Македония, Албания, и представители на ЕС е постигнато споразумение за седем нови проекта за свързаност с инвестиции, възлизащи на обща стоност над 500 млн. евро. Първата среща от т. нар. Берлински процес е проведена на 28 август 2014 г. в Берлин, Германия, по инициатива на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел.
2018 - В Анкара, Турция, съд осъжда председателят на основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу да плати глоба от 95 000 лири /19 500 долара/ за "нарушаване на личните права" на президента Реджеп Тайип Ердоган по три отделни жалби, подадени от президента. Две от делата са заведени, след като през м. декември 2017 г. Кемал Кълъчдароглу обвинява близки роднини на Реджеп Тайип Ердоган, че имат милиони долари, скрити в офшорни сметки. Третото дело се отнася за случай, при който Кемал Кълъчдароглу нарече президента "диктатор" в реч пред парламентарната група на НРП през м. февруари 2018 г. През м. юни 2018 г. Кемал Кълъчдароглу губи други две дела, свързани с президента, и е осъден да плати 339 000 лири за обида на президента и негови роднини.
2019 - В Южна Япония е регистрирано земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер. Трусът е регистриран на дълбочина от 257 км, на около 346 км северно от Наха, главния град на префектура Окинава. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.
2020 - Публикуван е годишният доклад на пет агенции на Организацията на обединените нации по хранителната сигурност и изхранването в света - Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), Международния фонд за развитие на селското стопанство, Фонда на ООН за подпомагане на децата (УНИЦЕФ), Световната продоволствена програма и Световната здравна организация, според който почти всеки девети човек на планетата е страдал от хронично недохранване през 2019 година. Според доклада през 2019 година 687,8 млн. души са страдали от недохранване, което е с 10 млн. повече в сравнение с 2018 година и с 60 млн. повече спрямо 2014 година. Най-много са гладуващите в Азия - 381 милиона, a броят на недохранените в Африка (около 250 млн. през 2019 г.) нараства с най-бърз темп. Докладът на ООН установява също така, че 144 млн. деца под пет години или 21 процента от всички деца по света са недорасли за възрастта си, а над 38 млн. са с наднормено тегло.
Родени на този ден българи:
Гриша Филипов (Георги Филипов), политик и държавник /1919-1994/.
Първи заместник-председател на Държавния комитет за планиране /с ранг на министър/ (27 декември 1968-7 юли 1971). Член на ЦК на Българската комунистическа партия (БКП) (19 ноември 1966-16 ноември 1989), секретар на ЦК на БКП (6 юли 1971-2 март 1982), член на Политбюро на ЦК на БКП (3 юли 1974-16 ноември 1989). Член на Държавния съвет (8 юли 1971-17 юни 1981; 18 юни 1986-ноември1989). Депутат в 6-ото и 7-ото Народно събрание (1971-1981), в 8-ото Народно събрание (7 юни -16 юни 1981). Министър-председател на България (18 юни 1981-24 март 1986). Депутат в 9-ото (1986-1990). Носител на орден "Георги Димитров" (1979, 1989), орден "Народна република България" първа степен (1969), "13 века България" (1984). С Указ на Държавния съвет на НРБ от 5 февруари 1990 г. са му отнети почетните звания, ордените и медалите.

Montana , United-states , Vilnius , Vilniaus-apskritis , Lithuania , Tunis , S26- , Tunisia , Belarus , Buckingham-palace , Westminster , United-kingdom

Tisbury: 'Front door to the Island' - The Martha's Vineyard Times

Tisbury: 'Front door to the Island' - The Martha's Vineyard Times
mvtimes.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from mvtimes.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

New-york , United-states , Tisbury , Wiltshire , United-kingdom , Hebrew-center , Brazil , Portugal , Cottage-city , Portuguese , Brazilian , American

National Health Care Associates Introduces New Virtual Admissions Assistant

National Health Care Associates Introduces New Virtual Admissions Assistant
prnewswire.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from prnewswire.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

West-hartford , Connecticut , United-states , Thomas-bierlein , Cathy-toscano , Christina-fleming , National-health-care-associates , Hebrew-center , Google-my-business , Health-rehabilitation , Prnewswire-national-health-care-associates-inc , National-health-care

ისევ კარანტინი: ისრაელმა COVID-19-ის აფეთქების გამო შეზღუდვები გაამკაცრა

ისევ კარანტინი: ისრაელმა COVID-19-ის აფეთქების გამო შეზღუდვები გაამკაცრა
sputnik-georgia.com - get the latest breaking news, showbiz & celebrity photos, sport news & rumours, viral videos and top stories from sputnik-georgia.com Daily Mail and Mail on Sunday newspapers.

Tbilisi , Georgia-general , Georgia , Israel , Hebrew-center , Health-office , Israel-june , Tuesday-israel-new , January-february , ஜார்ஜியா-ஜநரல் , ஜார்ஜியா