vimarsana.com

Card image cap


На този ден в България:
1896 - Завършва окончателното сглобяване на Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул, Турция. През 1849 г. българите в турската столица получават разрешение да имат свой храм. За целта княз Стефан Богориди подарява дворно място с една постройка, използвана като пералня, в квартал "Фенер" на Златния рог. В тази къща временно е устроен параклис, който е осветен на 9 октомври 1849 г. През 1859 г. е взето решение да се построи нов и по-просторен параклис. На 25 октомври 1859 г. е положен основният камък в двора на старата църква. Години наред основите на храма стоят напукани и изоставени. По-късно параклисът, посветен на първомъченик и архидякон свети Стефан в чест на дарителя Стефан Богориди, е разширен, обкован външно с дъски. Така получава името си "Дървената църква". През март 1889 г. от Министерство на външните работи и изповеданията на България е назначена комисия по построяването на храма. Основният камък на новата църква е положен от екзарх Йосиф I на 27 април 1892 г. на брега на Златния рог. Изградени са нови основи от гранит, облицован с мрамор. Понеже мястото е насип, по идея на архитекта Ховсеп Азнавур конструкцията на църквата е изградена от сглобяеми железни плоскости, които можело да бъдат пренесени. Те били изработени във фирмата на Рудолф фон Ваагнер във Виена, Австрия. Окончателното сглобяване на църквата, която е наричана още "Желязната църква", завършва на 14 юли 1896 г. От дървената църква е запазен само напредстолния камък от олтара. Тържественото освещаване на новата църква "Св. Стефан", наричана още "Желязната църква" е извършено на 8 септември 1898 г. от екзарх Йосиф I, в деня на църковния празник Рождество на Пресвета Богородица (8 септември), припомня БТА.
1921 - В бр. 81 на "Държавен вестник" е обнародван първият Закон за рекламата в България.
1951 - Премиерно представление на Родопския народен театър (дн. Родопски драматичен театър "Николай Хайтов") в Смолян - пиесата "Сватба" от Мария Симова. Датата е приета за официално откриване на театъра.
Театърът е сформиран с предписание 11682 от 5 април 1951 г. на Комитета за наука, изкуство и култура към Околийския народен съвет в Смолян като полупрофесионален среднородопски театър. На първото заседание на Художествения съвет на 13 април 1951 г. театърът е наречен Родопски народен театър. Негов пръв директор е Райчо Гаврилов. Първият щатен професионален режисьор на театъра е Димитър Пунев, а първият драматург Ц Михаил Величков, които са назначени през 1952 г. С Указ 14 на президента от 23 януари 2006 г. театърът се преименува на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". С Постановление 152 на Министерския съвет от 28 юли 2010 г. театърът се влива в Драматичния театър "Николай О. Масалитинов" в Пловдив като сцена "Николай Хайтов", която е закрита от 1 февруари 2013 г. със заповед на министъра на културата. С Постановление 45 на Министерския съвет от 6 март 2014 г. отново се създава Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян като държавен културен институт.
1952 - Във Велико Търново е основан професионален окръжен театър на базата на съществуващите любителски театри във Велико Търново, Горна Оряховица и Трявна. Първата му премиера е на 18 септември 1952 г. с пиесата "Любов" от Орлин Василев. На 1 януари 1956 г. театърът става държавен. През 1972 г. се преименува в Драматично-музикален театър. С ПМС/27 юли 2000 г. се преименува в Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов".
1992 - Учреден е Българският хелзинкски комитет като неправителствена организация. Регистриран е на 22 юли 1993 г. От 22 февруари 1993 г. е член на Международната хелзинкска федерация по правата на човека със седалище във Виена, Австрия.
1999 - 38-ото Народно събрание приема решение, с което на висшето училище Национална спортна академия се дава името "Васил Левски".
2004 - В София в Националния дворец на културата за първи път е връчена националната литературна награда "Георги Джагаров", учредена от Съюза на българските писатели. Отличието е статуетка от Веселин Шошков и парична премия от 1000 лв. Първи носител е поетът Михаил Белчев. Наградата е учредена на 13 юли 2004 г. с решение на Управителния съвет на Съюза на българските писатели. Връчва се всяка година обикновено на 14 юли - в деня на рождението на Георги Джагаров, за цялостно творчество - поезия и драматургия - двете области, в които той е творял.
2005 - "Телеком Аустрия" обявява приключването на сделката за придобиването на "МобилТел" АД, първия мобилен оператор в България. Австрийската групировка придобива 100 процента от мобилния оператор за сумата от 1,6 млрд. евро. "МобилТел" е лидерът на пазара на телекомуникационни услуги в България с над 3,2 млн. абонати и един от най-успешните в Европа.
2016 - Народното събрание приема Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители. Съгласно закона потребителят има право по всяко време да погаси изцяло или частично задълженията си по договора за кредит. В този случай той има право на намаляване на общите разходи по кредита с лихвата и всички други разходи за оставащата част от срока на договора. Кредиторът не може да отказва предсрочното погасяване и няма право на обезщетение или неустойка, когато задължението е погасено след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му.
2017 - Сергей Гапликов, ръководител на Република Коми и Григорий Саришвили, постоянен представител на Република Коми при президента на Русия, са на официално посещение в област Пловдив по покана на Областния управител на област Пловдив - Здравко Димитров. Визитата е съпътствана и с работна среща с български граждани, работили в северната руска република в дърводобивната промишленост.
2018 - Ден на отворени врата в Народното събрание по повод 27 години от приемането на Конституцията на България на 12 юли 1991 г. от VII Велико народно събрание.
2019 - В Ловеч в кв. "Вароша" е открит Културно-образователен център и музейна експозиция "Д-р Васил Радославов", създаден по повод 165-годишнина от рождението и 90-годишнина от смъртта на политика Васил Радославов /1854-1929/, роден в Ловеч. Културно-образователният център е съвместен проект на фондациите "Стефан Нойков" и "Shapdiz", сред чиито учредители са и някои от правнуците на Васил Радославов.
2020 - Окръженният съд в Пазарджик осъжда Прокуратурата на Република България за продължило повече от десет години дело срещу бивш кмет. Прокуртурата трябва да заплати на В. Н. сумата от 100 000 лв. за причинени му неимуществени вреди. В периода от 20 юни 2003 г. до 15 януари 2014 г. срещу В. Н. са поддържани обвинения в извършване на тежки умишлени престъпления по служба в качеството му на кмет на Белово. За това време в Пазарджишкия окръжен съд са образувани общо шест наказателни дела от общ характер. Три пъти делото е прекратявано и връщано на Окръжната прокуратура в Пазарджик за отстраняване на съществени нарушения, три пъти делото е връщано от Апелативния съд в Пловдив за ново разглеждане от друг състав на съда. След постъпили отводи на всички съдии, делото е изпратено за разглеждане от Окръжния съд в Пловдив, присъдата отново е отменена и върната на Окръжната прокуратура в Пазарджик за доразследване. След внасянето на обвинителния акт срещу В.Н. за осми път Окръжният съд в Пазарджик изпраща делото на Върховния касационен съд за определяне на компетентен съд. Окръжният съд в Благоевград прекратява наказателното производство и го връща на Окръжния съд в Пазарджик за доразследване. Следственото дело е прекратено през 2013 г. поради това, че престъпленията не са извършени от В.Н. и деянията не са престъпление.
На този ден по света:
1420 - Хусистката армия начело с Ян Жижка разгромява изпратената от папа Мартин Пети стохилядна армия на кръстоносците в битката на Витков хълм (дн. Жижков хълм) край Прага. Кръстоносният поход започва на 5 март 1420 г. начело с флорентинския кондотиер Филипо Спано. Целта на похода е разгром на "хусистската ерес" - движение на привържениците за реформиране на католическата църква, обединило в първите десетилетия на 15 в. по-голямата част от населението на Чехия. Основател на това движение е чешкият реформатор и свещеник Ян Хус, който е изключен от църквата и е изгорен на кладата.
1789 - В Париж, Франция, въстаници превземат Бастилията. Начало на Френската революция (1789-1794). Бастилията е крепост, построена в периода 1370-1382 г., а от 15-и в. - държавен затвор. Участието на Франция в Американската война за независимост довежда до икономическа криза, която принуждава крал Луи XV да увеличи данъците. Високите данъци, желанието на проспериращата френска буржоазия да участва активно в политическия живот на страната, нарастващото недоволство сред селяните от феодалната система в страната в комбинация с лошата реколта от 1788 г. са причините за избухването на Френската революция. През 1790 г. Бастилията е напълно разрушена.
1795 - "Марсилезата" официално е обявена за национален химн на Франция. Химнът е написан на 24 април 1792 г. за една нощ от военния инженер Клод-Жозеф Руже дьо Лил. Първоначално е наречен "Бойна песен на Рейнската армия" и е представен от автора му на 25 април 1792 г. Изпят е от марсилски революционен батальон при влизането му в Париж на 10 август 1792 г. по време на Френската революция (1789-1794), откъдето носи и името си. Обявен е за химн от Конвента на 14 юли 1795 г., официално е утвърден със закон на 14 февруари 1879 г.
1865 - Първо изкачване на в. Матерхорн (4478 м) в Алпите, Швейцария, от британския писател, илюстратор и изследовател Едуард Уимпър като член на англо-френска експедиция.
1867 - В Редхил, Великобритания, шведският инженер и предприемач Алфред Нобел прави първата демонстрация на динамита, патентован на 7 май 1867 г. под номер 1345.
1889 - В Париж, Франция, е основан Вторият интернационал. Вторият интернационал е обединение на социалистически и работнически партии. Първият и учредителен конгрес на Втория интернационал се провежда от 14 до 21 юли 1889 г. В учредяването участват 393 делегати от 20 страни. Той продължава работата на разпуснатия Първи интернационал (1864-1876). Сред решенията на интернационала са обявяването на 1 май за Ден на труда и на международната работническа солидарност (1889) и 8 март за Международен ден на жената (1910). Поставя начало на международната кампания за 8 часов работен ден. Вторият интернационал се разпуска по време на Първата световна война през 1916 г., тъй като различните национални партии не поддържат единен фронт срещу войната.
1946 - В Ню Йорк, САЩ, е публикувана книгата на американския педиатър Бенджамин Спок "Грижи за бебето и детето", която до 2011 г. е преведена на 39 езика и от нея са продадени над 50 млн. екземпляра.
1958 - Военен преврат в Ирак, организиран от ген. Абдел Карим Касем. Премахната е монархията и е провъзгласена република. Убити са кралят на Ирак Фейсал, кралица Нафиза и регентът Абд Ул Илах.
1959 - В Куинси, щата Масачузетс, САЩ, е пуснат на вода първият американски атомен крайцер - "Лонг бийч" с дължина 219 м и водоизместимост 14 000 т. Оборудван с два атомни реактора, крайцерът развива скорост от 30 възела. Въведен е в експлоатация на 9 септември 1961 г. Участва във войната във Виетнам (4 август 1964-27 януари 1973) и войната в Персийския залив (1990-1991). Крайцерът е изведен е от експлоатация на 1 май 1995 г.
2000 - В Маями, щата Флорида, петте най-големи тютюневи компании в САЩ, сред които "Филип Морис" и "Рейнълдс", са осъдени да платят обезщетения в размер на 145 млрд. долара на близо половин милион жители на щата Флорида, подали колективен иск срещу тютюневия отрасъл. Размерът на глобата е безпрецедентен в историята на съдебната практика. Компаниите са признати за виновни за това, че произвежданите от тях тютюневи изделия са довели до сърдечни заболявания, рак на белите дробове и още 18 други болести.
2003 - Европа е обхваната от гореща вълна. Във Великобритания температурата достига 100 градуса по Фаренхайт /37 градуса по Целзий/ за първи път, откакто се регистрират температурните стойности. Горещините достигат на север до Финландия, където в югоизточния град Ути е измерена температура 29,8 градуса по Целзий. Според метеоролозите средните температури там за този годишен период не надвишават 19 градуса.
2007 - Президентът на Русия Владимир Путин подписва указ за прекратяване на прилагането на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) от страна на Русия. Тази стъпка се предприема "във връзка с изключителните обстоятелства, засягащи безопасността на Русия и изискващи предприемане на неотложни мерки". Договорът е подписан през 1990 г., влиза в сила от 1992 г. и определя таван за обикновените въоръжени сили и въоръженията на подписалите гжо страни.
2009 - В Страсбург, Франция, Йежи Бузек, кандидат на Европейската народна партия, е избран за председател на Европейския парламент с 555 гласа. Той е 13-ият по ред избран председател на Европейския парламент и първият представител на страна от бившите социалистически страни, приети за членове на Европейския съюз на 1 май 2004 г. Заема поста до 17 януари 2012 г.
2013 - В Гвинея представители на мюсюлманското племе гуерзе линчуват тийнейджър от християнското племе конианке, когото обвиняват в кражба. Впоследствие избухват сблъсъци, които обхващат района близо до границата с Кот д'Ивоар. След три дни на сблъсъци, властите изпращат войски в югозападната част на страната, за да овладеят насилието. Загиват най-малко 54 души, близо 80 са ранени, а около 50 - арестувани.
2014 - В Йорк, Великобритания, Генералният синод на Англиканската църква гласува да бъде разрешено жени да бъдат посвещавани в сан епископ. Общо 351 членове на трите камари на синода одобряват мярката, подкрепена и от Кентърберийския архиепископ Джъстин Уелби.
2015 - След 18 дни преговори в централата на ООН във Виена, Австрия, представители на Иран и страните от т. нар. шесторка (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания, и Германия) постигат историческо споразумение за иранската ядрена програма в замяна на премахване на международните санкции срещу Иран. Приет е съвместен цялостен план за действие, който ще прекрати действието си 10 години след деня, в който Съветът за сигурност приеме резолюция, утвърждаваща условията на цялостното споразумение с Иран.
2016 - Според доклад на Обединената програма на ООН за борба срещу ХИВ и СПИН, публикуван в Женева, Швеийцария, в глобален аспект новите случаи на заразяване с ХИВ-инфекции са се снижили с 40 на сто след 1997 г. През последните 5 години ежегодно се заразяват 1,9 млн. души, т. е. намаляването е било преустановено. В някои региони броят на заразените се е увеличил. В частност ръстът в Източна Европа възлиза на 57 процента в периода 2010-2015 г. В Карибския басейн увеличението е 9 процента, в Близкия Изток и Северна Африка - 4 процента. В Северна Америка, а също така в Западна и Централна Европа намаляването на случаите е било минимално.
2017 - В Турция правителството уволнява над 7000 полицаи, държавни служители и преподаватели в навечерието на годишнината от опита за преврат на 15 юли 2016 г. Новата вълна уволнения засяга общо 7348 души, сред които 2303 полицаи, вкл. висши офицери, както и 302 преподаватели в университети в цялата страна. Уволнени са и стотици служители в министерствата на правосъдието и външните работи. Над 50 000 души са арестувани, а 150 000, вкл. държавни служители, военни, полицаи и учители - отстранени от работа след осуетения опит за военен преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган на 15 юли 2016 г.
2018 - В Япония най-малко 6 души са починали и 1536 са били хоспитализирани заради топлинен удар. В някои райони на страната са регистрирани температури от 39 градуса по Целзий. През 2017 г. заради силните горещини между м. май и м. септември 2017 г. умират 48 души, а десетки хиляди постъпват в болници. Подобни температури в страната са регистрирани и през м. юли 2014 г., когато в 213 населени места са измерени над 35 градуса по Целзий.
2019 - Парламентът на Куба приема единодушно нов изборен закон по време на първата от двете си годишни сесии. Законът влиза в сила веднага и с него се променя системата на управление на страната. Връща се постът на министър-председателя и се въвеждат постовете президент и вицепрезидент. Комунистическата партия остава единствена и незаменима. На заседанието по приемането на закона присъстват държавният глава, председателят на Държавния съвет на Куба Мигел Диас-Канел, както и Раул Кастро. Новият изборен закон произтича от приемането на 10 април 2019 г. на новата конституция на Куба, която признава пазарната икономика, но настоява за неотменимия характер на социализма. Съгласно новия изборен закон Държавният съвет ще бъде ръководен от председателя на парламента.
2020 - В САЩ за първи път от 17 години е изпълнена смъртна присъда, издадена на федерално равнище, след като по-рано същия ден Върховният съд на САЩ отменя решение на федерален апелативен съд в окръг Колумбия, което забранява изпълнението на смъртни присъди на федерално равнище. Даниъл Луис Лий, бял супремасист, признат за виновен по обвинения в убийството на тричленно семейство през 90-те години на 20 в., е екзекутиран със смъртоносна инжекция в щата Индиана.
Родени на този ден българи:
Васил Кънчов, етнограф и историк /1862-1902/.
Преподавател в Българската мъжка гимназия в Солун, Гърция (1888-1891) и неин директор (1892-1893). Директор на българско училище в Сяр, Гърция (1891-1892). Главен екзархийски инспектор на българските училища в Македония и Тракия (1893-1897). През 1897 г. се завръща в София. Секретар на Историко-филологическия клон на Българското книжовно дружество (1900-1901). Член на Прогресивно-либералната партия. Депутат в 10-ото и 11-ото Обикновено народно събрание (1899-1901), подпредседател на 11-ото Обикновено народно събрание (1901). Министър на народното просвещение (21 декември 1901-24 януари 1902). Бил е редактор на сп. "Книжици за прочит" и сп. "Библиотека". Автор е на "Положението на българите в Македония" (1895), "Отечествена география" (1895), "Орохидрография на Македония" (1911) и др. Убит в кабинета си в министерството от уволнен учител.
доц. Петър Динев, музиковед и композитор /1889-1980/.
Учител по музика (1923-1924), лектор по църковна музика в Държавна музикална академия (1925-1936), учител в Духовната семинария и преподавател в Духовната академия (1926-1946). Инспектор по музика и подначалник на културно-просветното отделение на Св. Синод (1944-1951). Автор на теоретични статии и студии, посветени на българската църковна музика: "Сходство между народните и църковни мелодии" (1955), "Рилската църковнопевческа школа в началото на ХIХ век и нейните представители" (1957), "Народнопесенни елементи в българския църковен напев" (1959) и др. Превежда духовномузикалните съчинения на Йоан Кукузел от източен на западен нотопис (1938).

Related Keywords

Montana ,United States ,Transvaal ,Niedersachsen ,Germany ,Brazil ,Czech Republic ,Avramov ,Sliven ,Bulgaria ,Belovo ,Varna ,Veselin ,Massachusetts ,Finland ,Helsinki ,Eteläuomen Läi ,Poland ,Spain ,Moscow ,Moskva ,Russia ,Japan ,Athens Academy ,Georgia ,Telecom ,Cesar ,Colombia ,Atlanta ,Macedonia ,Maritza ,Magdalena ,Brussels ,Bruxelles Capitale ,Belgium ,Budapest ,Hungary ,Iraq ,Salt Lake City ,Utah ,Sydney ,New South Wales ,Australia ,Sweden ,France ,Turkey ,New Chapel ,Pembrokeshire ,United Kingdom ,Istanbul ,Bojana ,Vasil Levski ,Dobrich ,Straldzha ,Yambol ,China ,Austria ,Ukraine ,Sofia ,Sofiya Grad ,India ,Rhodope ,Perifereia Anatolikis Makedonias Kai Thrakis ,Greece ,Woodchurch ,Kent ,Italy ,Botev ,Plovdiv ,Vienna ,Wien ,South Korea ,Switzerland ,Palermo ,Sicilia , ,Armenia ,Iran ,Lovech ,Florida ,Vietnam ,Republic Of ,South Africa ,Athens ,Attikír ,Estonia ,Pleven ,Pazardzhik ,Pazardzhit ,Geneva ,Genè ,Romania ,Venezuela ,Berlin ,Italian ,Australian ,America ,Swedish ,Turkish ,Armenian ,Greek ,Korea ,Bulgarian ,French ,Brazilian ,Serbian ,Romanian ,Austrian ,Japanese ,Polish ,Venezuelan ,Russian ,Finnish ,Czech ,Spanish ,Ukrainian ,Soviet ,German ,Georgian ,Jean Baptiste Dumas ,Fannyi Alexander ,Richard Mcdonald ,Maxim Kanunnikov ,Mirandai Rodriguez ,Vladimir Putin ,Justin Welby ,Tayyip Erdogan ,Alexander Nevski ,Charles Darwin ,Johannes Paulus Kruger ,Stefan Bogoridi ,Ingmar Bergman ,Michael Belchev ,Stefan Noykov ,Khalil Mutlu ,Arnold Schoenberg ,Jack London ,Ji Raul Castro ,Vladimir Georgiev ,King Louis ,Stefan Ivanov ,Tsvetelina Kirilova ,Daniel Lewis Lee ,Philippe Morris ,Gerald Ford ,Vasil Radoslavov ,I Mala Asia ,W Michael Velichkov ,Oryahovitsai Tryavna ,Plovdiv Zdravko Dimitrov ,Vtkov Hill ,Cyrili Methodius ,A Virgin Mary ,Alfred Nobel ,Michael Lalov ,Giuseppe Pascal Ventura ,George Djagarov ,Emil Bart ,George Bakalov ,Clement Ohrid ,Francisco Miranda ,Cyril Ampov ,Metro Goldwyn Meyer ,Johannes Peter Muller ,Jari Mantilla ,Florence Filippo ,Nikolay Hajtov ,Peter Dinev ,Atanas Temelkov ,Nadine Gordimer ,Abdel Karim Kassem ,George Popov ,Raycho Gavrilov ,Philippe Koutev ,Peter Kushlev ,Maria Simova ,Lino Ventura ,Constantine Kisimov ,Vladimir Iliev ,Dimitar Atanasov ,George Dimitrov ,Irving Stone ,Bulgarian Church ,C Decreea Ministers Council ,Rectora University ,Firsti Congress ,Councila Bulgaria ,Iron Church ,Academya Sciencesa Soviet Union ,Membera National Councila Fatherland Front ,Artistic Council ,Appeals Court ,Central Committeea Bulgarian Workers ,Fa Bulgarian School ,Synoda Church ,Corresponding Membera French Academya Sciences ,A State Councila Cube Miguel ,Board Court ,High Cassation Court ,European Parliament ,Academya Sciences ,French Academy ,Law State Council ,Pope Martin Fifth Armya Crusaders ,Kiev State University ,Ukrainian Church ,Bulgarian Army ,Reara Bulgarian Army ,Second International ,Deana Facultya Sofia University ,Us Helsinki Committee As ,First International ,National Folklore ,Nationala France ,Management Councila Bulgarian Federation ,Bulgarian Armyi Deputy ,Banana Republic ,High School ,Sa International Committee ,Belgium Academya Sciences ,A Italy Federation ,Athens Academya Sciences ,Presidiuma National Councila Fatherland Front ,Bulgarian Academya Sciences ,Second International Be ,Mcdonald ,High Courta United States ,Management Council ,National Assembly ,National Palace ,National Republic Bulgaria ,Spiritual Academy ,A Generally National Assembly ,A Brancha Bulgarian Literary ,Finland Academya Sciences ,International Federation ,La Academy ,Second International Be Place ,A State Councila Bulgaria ,Foundera School ,Loan Office ,Centeri Museum ,School National Sports Academy Be ,A International ,European Union ,Vienna University ,European National ,Catholic Church ,District Court ,Parliamenta Cube ,Mp Council ,A Single Center ,Da International Federation ,A Sofia University ,July The Day ,Prince Stefan Bogoridi ,Gold Horn ,Later Chapel ,Through March ,New Church ,Exarch Joseph ,From Wood Church ,Virgin Mary ,State Journal ,District As Rodope Theater ,Ministers Council ,Dramatic Theater ,District As State ,Best Sofia ,Top Oryahovitsa ,Orly Vasilev ,From February ,Republic Stacks ,District Manager ,North Russian Republic ,Best National Assembly ,Republic Bulgaria ,Pope Martin Fifth Army ,Workers Solidarity ,Sets Start ,First World ,Military Coup ,Iraq Faisal ,Regent Abd Street ,State Massachusetts ,Long Beach ,August January ,Persian Bay ,State Florida ,Russia Vladimir Putin ,Cats Coast ,General Synod ,Usan Bishop ,Archbishop Justin Welby ,East Europe ,Nearby East ,North Africa ,Central Europe ,President Recep Tayyip Erdogan ,Prime Minister ,State Chapter ,State Council ,Cube Miguel ,Raul Castro ,New Constitution ,Under New ,High Court ,Federal Appeals Court ,District Colombia ,State India ,Her Director ,Bulgarian School ,Chief Bishopric ,Bulgarian Literary ,Generally National Assembly ,Minister Of National ,December January ,City Straldzha ,Literary Front ,July December ,National Council ,Fatherland Front ,April June ,Bulgarian Telegraph ,There Merit ,Creative Secretary ,Drive Johnny ,From May ,Bulgarian Federation ,Deputy Head ,Deputy Director ,September June ,Chief Secretary ,January June ,Vladimir Painter ,World Championship ,Winter Universiade ,Republic Korea ,First Minister ,Minister Of Agriculture ,Emperor Napoleon Third ,December September ,European Expressionism ,Vincent Van Gog ,William Inn ,Bear Yogi ,Winter Light ,Local Time ,Autumn Sonata ,Second World ,Les Miserables ,One Hundred ,Italian Sports ,Italy Federation ,Box Goth ,Soviet Union ,Pcelata Yeast ,Lady Carnival ,Capture Light ,Gold Nightingale ,December July ,June December ,General Secretary ,October December ,Howard Web ,From Olympic ,Three Times Olympic ,Sebastian Francisco De Miranda ,Latin America ,April July ,Alfred Croup ,Frederick Croup ,Sex Kruger ,Republic South Africa ,Alphonse Fly ,Bulgarian Social ,Central Committee ,Bulgarian Workers Social ,New Road ,Estate Publishing ,Bulgarian Academy ,World Petka ,Lit Sedmochislenitsi ,Lit Alexander Nevski ,Lit Alexander ,Much Less ,November July ,Sofia University ,Dominican Republic ,July August ,August ,Single Center ,Managing Editor ,Short Bulgarian ,International Committee ,Southeast Europe ,Balkan Peninsula ,Mala Asia Thracian ,Available New ,Corresponding Member ,Finland Academy ,Belgium Academy ,Per Person ,May July ,மஂட்யாந ,ஒன்றுபட்டது மாநிலங்களில் ,டிரான்ஸ்வால் ,நீேதேர்சாச்சேன் ,ஜெர்மனி ,பிரேசில் ,செக் குடியரசு ,பல்கேரியா ,வர்ணா ,மாசசூசெட்ஸ் ,பின்லாந்து ,ஹெல்சின்கி ,போல்யாஂட் ,ஸ்பெயின் ,மாஸ்கோ ,மோசிக்குவா ,ரஷ்யா ,ஜப்பான் ,ஏதென்ஸ் கலைக்கழகம் ,ஜார்ஜியா ,தொலை தொடர்பு ,சிஇஎஸ்ஏஆர் ,கொலம்பியா ,அட்லாண்டா ,மாசிடோனியா ,மரிட்ஸா ,ம்யாக்டேலீந ,பிரஸ்ஸல்ஸ் ,ப்ரூக்ஸெல்ஸ் தலைநகரம் ,பெல்ஜியம் ,புடாபெஸ்ட் ,பசி ,இராக் ,உப்பு ஏரி நகரம் ,உட்டா ,சிட்னி ,புதியது தெற்கு வேல்ஸ் ,ஆஸ்திரேலியா ,ஸ்வீடந் ,பிரான்ஸ் ,வான்கோழி ,புதியது தேவாலயம் ,பெம்பிரோக்ஷைர் ,ஒன்றுபட்டது கிஂக்டம் ,இஸ்தான்புல் ,போஜனா ,சீனா ,ஆஸ்ட்ரியா ,உக்ரைன் ,சோபியா ,சோஃபியா கிரத் ,இந்தியா ,கிரீஸ் ,கேண்ட் ,இத்தாலி ,போடேவ் ,வியன்னா ,வீந் ,தெற்கு கொரியா ,சுவிட்சர்லாந்து ,பலேர்மோ ,சிசிலியா ,ஆர்மீனியா ,இரண் ,புளோரிடா ,வியட்நாம் ,குடியரசு ஆஃப் ,ஏதென்ஸ் ,எஸ்டோனியா ,ஜிநீவ ,ரோமானியா ,வெநெஸ்வேலா ,பெர்லின் ,இத்தாலிய ,ஆஸ்திரேலிய ,அமெரிக்கா ,ஸ்விட்ச் ,துருக்கிய ,ஆர்மீனியன் ,கிரேக்கம் ,கொரியா ,பல்கேரியன் ,பிரஞ்சு ,பிரேசிலியன் ,சேர்பியன் ,ரோமானியன் ,ஜப்பானிய ,போலீஷ ,வெநெஸ்வேலந் ,ரஷ்ய ,பின்னிஷ் ,செக் ,ஸ்பானிஷ் ,உக்ரேனிய ,சோவியத் ,ஜெர்மன் ,ஜார்ஜியன் ,ரிச்சர்ட் மக்டொநல்ட் ,விளாடிமிர் புட்டின் ,ஜஸ்டின் வெல்பி ,சார்லஸ் டார்வின் ,இஂக்மர் பெர்க்மேன் ,அர்னால்ட் ஸ்கொன்பெர்க் ,பலா லண்டன் ,கிங் லூயிஸ் ,ஸ்டீபன் இவெநாவ் ,டேனியல் லெவிஸ் லீ ,ஜெரால்ட் ஃபோர்ட் ,ஆல்ஃபிரட் நோபல் ,பிரான்சிஸ்கோ மிராண்டா ,மெட்ரோ கோல்ட்வின் மேயர் ,அப்தெல் கரீம் காஸ்ஸெம் ,ஜார்ஜ் போபவ் ,லினோ வென்ச்சுரா ,ஜார்ஜ் திமிற்ரோவ் ,இவிஂக் ஸ்டோந் ,பல்கேரியன் தேவாலயம் ,இரும்பு தேவாலயம் ,கலை சபை ,முறையீடுகள் நீதிமன்றம் ,பலகை நீதிமன்றம் ,ஐரோப்பிய பாராளுமன்றம் ,பிரஞ்சு கலைக்கழகம் ,கியெவ் நிலை பல்கலைக்கழகம் ,உக்ரேனிய தேவாலயம் ,பல்கேரியன் இராணுவம் ,இரண்டாவது சர்வதேச ,முதல் சர்வதேச ,தேசிய நாட்டுப்புறவியல் ,வாழை குடியரசு ,உயர் பள்ளி ,மக்டொநல்ட் ,மேலாண்மை சபை ,தேசிய சட்டசபை ,தேசிய அரண்மனை ,சர்வதேச கூட்டமைப்பு ,கடன் அலுவலகம் ,ஐரோப்பிய தொழிற்சங்கம் ,வியன்னா பல்கலைக்கழகம் ,ஐரோப்பிய தேசிய ,கத்தோலிக் தேவாலயம் ,மாவட்டம் நீதிமன்றம் ,தங்கம் கொம்பு ,மூலம் அணிவகுப்பு ,கன்னி மேரி ,நிலை இதழ் ,அமைச்சர்கள் சபை ,வியத்தகு திரையரங்கம் ,இருந்து பிப்ரவரி ,மாவட்டம் மேலாளர் ,தொழிலாளர்கள் ஒற்றுமை ,முதல் உலகம் ,இராணுவம் சதி ,நீண்டது கடற்கரை ,ஆகஸ்ட் ஜனவரி ,பெர்சியன் வளைகுடா ,நிலை புளோரிடா ,ரஷ்யா விளாடிமிர் புட்டின் ,ஜநரல் சினோட் ,பேராயர் ஜஸ்டின் வெல்பி ,கிழக்கு யூரோப் ,மைய யூரோப் ,ப்ரைம் அமைச்சர் ,நிலை அத்தியாயம் ,நிலை சபை ,ரால் காஸ்ட்ரோ ,புதியது அரசியலமைப்பு ,கீழ் புதியது ,உயர் நீதிமன்றம் ,கூட்டாட்சியின் முறையீடுகள் நீதிமன்றம் ,பல்கேரியன் பள்ளி ,பல்கேரியன் இலக்கிய ,டிசம்பர் ஜனவரி ,ஜூலை டிசம்பர் ,தேசிய சபை ,தந்தை நாடு முன் ,ஏப்ரல் ஜூன் ,பல்கேரியன் தந்தி ,இருந்து இருக்கலாம் ,பல்கேரியன் கூட்டமைப்பு ,துணை தலை ,துணை இயக்குனர் ,செப்டம்பர் ஜூன் ,தலைமை செயலாளர் ,ஜனவரி ஜூன் ,உலகம் சாம்பியன்ஷிப் ,குடியரசு கொரியா ,முதல் அமைச்சர் ,டிசம்பர் செப்டம்பர் ,ஐரோப்பிய வெளிப்பாடுவாதம் ,வின்சென்ட் வேன் கோக் ,வில்லியம் சத்திரம் ,குளிர்காலம் ஒளி ,உள்ளூர் நேரம் ,இலையுதிர் காலம் சொனாட்டா ,இரண்டாவது உலகம் ,லேஸ் பரிதாபங்கள் ,ஒன்று நூறு ,இத்தாலிய விளையாட்டு ,சோவியத் தொழிற்சங்கம் ,ஜூன் டிசம்பர் ,ஜநரல் செயலாளர் ,அக்டோபர் டிசம்பர் ,ஹோவர்ட் வலை ,இருந்து ஒலிம்பிக் ,லத்தீன் அமெரிக்கா ,ஏப்ரல் ஜூலை ,பல்கேரியன் சமூக ,மைய குழு ,புதியது சாலை ,நிலை வெளியீடு ,பல்கேரியன் கலைக்கழகம் ,அதிகம் குறைவாக ,நவம்பர் ஜூலை ,சோபியா பல்கலைக்கழகம் ,டொமினிகன் குடியரசு ,ஜூலை ஆகஸ்ட் ,ஆகஸ்ட் ,ஒற்றை மையம் ,நிர்வகித்தல் ஆசிரியர் ,சர்வதேச குழு ,தென்கிழக்கு யூரோப் ,பால்கன் தீபகற்பம் ,பின்லாந்து கலைக்கழகம் ,ஒன்றுக்கு நபர் ,இருக்கலாம் ஜூலை ,

© 2024 Vimarsana

vimarsana.com © 2020. All Rights Reserved.