Празници и важни дати :: 18 юли - Професионалният празник на пожарникарите :: Политика : vimarsana.com

Празници и важни дати :: 18 юли - Професионалният празник на пожарникарите :: Политика


18 юли, 2021
Професионалният празник на спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи. Отбелязва се от 1993 г. с решение 95 на Министерския съвет от 22 март 1993 г. като професионален празник на служителите от Гражданската отбрана на Република България. Годишнина от утвърждаването /1936/ с Указ 310 на цар Борис III на Наредба-закон за противовъздушната отбрана и химическата защита на Царство България, с която се поставя началото на дейността по защита на населението в България при природни бедствия и технологични аварии.
В България се отбелязва:
Празникът на град Карлово. Годишнина от рождението /1837/ на Васил Левски, революционер и идеолог на българската национална революция, Апостол на българската свобода. По традиция в навечерието на празника на града - на 17 юли, се връчва Наградата на Карлово на дейци от града, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града.
Празникът на град Левски. Отбелязва се с решение на Общинския съвет от 1992 г. Годишнина от рождението /1837/ на Васил Левски, революционер и идеолог на българската национална революция, Апостол на българската свобода.
По света се отбелязва:
Международният ден на Нелсън Мандела. Отбелязва се от 2010 г. по инициатива на фондацията "Нелсън Мандела", одобрена с резолюция A/RES/64/13 на Общото събрание на ООН от 10 ноември 2009 г., като признание за приноса на Мандела към културата на мира, свободата и разбирателството. Чества се на рождения ден на Нелсън Мандела (18 юли 1918), юрист и политик, президент на Република Южна Африка (10 май 1994-16 юни 1999), носител на Нобелова награда за мир за 1993 г., символ на борбата с апартейда. Всеки жител на планетата е призован на този ден да отдели по 67 минути за благотворителна дейност, за да стане светът по-добро място за живот - 67 са годините, които Нелсън Мандела е посветил на демократичните промени в родината си и по света.
На този ден в България:
1332 - Битка при крепостта Русокастро, в която цар Иван Александър нанася поражение на византийския император Андроник III Палеолог. Между България и Византия е подписан мирен договор, съгласно който византийският император се съгласява да се изтегли от завладените по-рано от него български територии между р. Тунджа и Черно море, които отново влизат в пределите на България. Победата укрепва авторитета на цар Иван Александър и принуждава Византия за дълго да се откаже от агресивни действия в пограничните райони на Тракия.
1868 - Сражение на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска на връх Бузлуджа (дн. връх Хаджи Димитър). Целта на четата, сформирана през 1868 г. от българската революционна емиграция в Румъния, е да стигне Стара планина, където да действа като привременно българско правителство и да обяви на народа: "На оръжие!". Вярвали са, че предстои всенародно въстание и трябва само да се даде знак, а ръководството на четата щяло да бъде неговият щаб. Обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е единствената, която успява да премине в България с намерението да предизвика всенародно въстание съгласно плановете на Георги Раковски, умрял на 9 октомври 1867 г. от туберкулоза. В нея се включват около 130 души като основното ядро е от участници във Втората българска легия (1867-1868). Войводи на четата са Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 6 срещу 7 юли преминават през р. Дунав на българския бряг при с. Вардим (устието на р. Янтра), Великотърновски окръг и се отправя към Стара планина. Още при дебаркирането си четата е забелязана от турски патрул, властите са известени и след нея е изпратена потеря. Открита и нападната, четата води тежки боеве. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, а Хаджи Димитър с оцелелите около 50 четници се оттеглят в Стара планина. На 18 юли на връх Бузлуджа са обградени от редовна турска войска и башибозук (над 700 души) и след жестоко сражение загива цялата чета заедно с войводата Хаджи Димитър. Два дни по-късно - на 20 юли 1868 г., българите от Крън, Енина и Шипка погребват телата на загиналите.
1878 - Шумен е освободен от османско иго по време на руско-турската освободителна война /1877-1878/. На 18 юли 1878 г. руските войски начело с ген. Сергей Белокопитов влизат в Шумен. Той подарява на църквата "Свето Вознесение" икона с изображенията на светите братя Кирил и Методий, която става символ на свободата за Шумен. Градът пада под османско иго през 1388 г.
1936 - Цар Борис III издава Указ 310, с който утвърждава Наредба-закон за противовъздушната отбрана и химическата защита на Царство България, с което се поставя началото на дейността по защита на населението в България при природни бедствия и технологични аварии.
Институцията е съществувала като Местна противовъздушна отбрана на Народна република България (1951-1962), Гражданска отбрана на Народна република България (1962-1993), Гражданска защита на Република България (1993-1999), служба "Гражданска защита на Република България" към министъра на отбраната (1999-2001), Държавна агенция "Гражданска защита" към Министерски съвет (2001-2006), Главна дирекция "Национална служба "Гражданска защита" в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (2006-2009), Главна дирекция "Гражданска защита" към Министерство на вътрешните работи /МВР/ (2009-2010). Със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет от 41-ото Народно събрание на 27 октомври 2010 г., считано от 1 януари 2011 г. към министерството се създава Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", в която се обединяват съществуващите в МВР Главна дирекция "Гражданска защита" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване".
1956 - Несебър е обявен за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение с Постановление 243 на Министерския съвет.
През 1983 г. градът е включен в Списъка за Световното и културно наследство на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). С Постановление 174 на Министерския съвет от 3 септември 1991 г. са определени границите на Националния археологически и архитектурно-градоустройствен резервант "Старинен Несебър".
1995 - Във Варна е открита ро-ро линията Варна-Поти (Грузия). Линията представлява транспортен коридор, свързващ Европа с кавказките републики и Средна Азия.
2003 - "Нова телевизия" получава индивидуален лиценз за изграждане, поддържане и използване на обществена далекосъобщителна мрежа за наземно телевизионно радиоразпръскване с национално покритие.
2012 - На паркинга пред терминал "пристигащи" на летище "Сарафово" в Бургас е взривен на автобус. Взривът избухва по време на товаренето на багажа и настаняването на пътниците, пристигнали със самолет от Тел Авив, Израел. Загиват 7 души, сред които е и една бременна жена. Ранените са около 20. Пет от жертвите са граждани на Израел. Загива и един българин - шофьорът на взривения автобус. Седмият загинал е вероятният атентатор самоубиец, чиито фалшиви американски документи са намерени на мястото на взрива.
2017 - В София в градинката до църквата "Св. Седмочисленици", полицаите излизат на протест с искания за увеличение на заплатите още през 2017 г., а не както ръководството на МВР обещава от началото на 2018 година. Протестът е пореден след състоялия се в София на 5 юли 2017 г. в Деня на Професионалния празник на служителите на МВР, протест на полицаи, пожарникари, спасители, заети във всички сфери на дейност на МВР, организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ с искания за увеличение на заплатите, нов закон за МВР, достойни условия на труд, както и адекватно предпазно облекло и униформи. На 13 юли 2017 г. 44-ото Народно събрание приема на второ четене промените в Закона за МВР, съгласно които полицаите, които са имали право на униформи за периода от 2011 до 2015 г., но не са ги получили, ще получат левовата равностойност за тях. Сумите няма да бъдат облагани с данъци и за тях няма да се изчисляват и внасят осигурителни вноски.
2018 - Народното събрание окончателно приема допълнение в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, съгласно което продажбата на имоти-частна държавна собственост и на имоти, собственост на търговски дружества с повече от 50 процента държавно участие, чиито дялове или акции са собственост на търговско дружество, ще се извършва чрез електронна платформа за продажба на имоти.
2019 - Народното събрание приема окончателно промените в Закона за концесиите, съгласно които морските плажове ще се отдават на концесия от Министерството на туризма.
2020 - Протестиращи блокират за трета поредна събота пътищата Русе-Варна и Русе-Кубрат. Причината за недоволството им е лошото състояние на второкласния път Русе-Кубрат, който не е ремонтиран основно от около 30 години.
На този ден по света:
1830 - В Монтевидео, Уругвай, е приета първата конституция на страната, след провъзгласяването на независимостта и основаването на Република Уругвай през 1828 г.
1918 - В Москва, СССР, излиза бр. 1 на в. "Вечерни новини на Московския съвет на работниците и депутатите от Червената армия". През 1920 г. приема името "Комунистически труд", през 1922 г. - "Работеща Москва". От 1939 г. приема името "Московски болшевик". От 1945 г. носи сегашното си име - в. "Московская правда".
1925 - В СССР е проведен първият полет на сферичен аеростат с научни цели, извършен от физика Александър Фридман и пилота на въздухоплавателни средства Павел Федосеенко. Двамата достигат рекордната за това време височина от 7400 м.
1925 - В Германия излиза първото издание на том първи на книгата "Моята борба" от 720 страници на идеолога на нацизма Адолф Хитлер. Адолф Хитлер е осъден на 1 април 1924 г. в Мюнхен, Германия, на 5 години затвор по обвинение в държавна измяна за участие в неуспешния опит за преврат - т.нар. "бирен бунт" (8 ноември 1923). В края на 1924 г. той е амнистиран. По време на деветмесечното си заточение Адолф Хитлер написва книгата "Моята борба", която се превръща в библия за нацистките движения. През 1939 г. тя е преведена на 11 езика с общ тираж над 5 млн. екземпляра.
1955 - Съвещание в Женева, Швейцария, на правителствените ръководители на СССР, САЩ, Великобритания и Франция по въпросите на мирното урегулиране на Германия и европейската сигурност и разоръжаване, завършило на 23 юли 1955 г. В съвещанието участват генералният секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов, президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер, министър-председателят на Великобритания Антъни Идън и президентът на Франция Рене Коти. Това е първата среща на правителствените ръководители на четирите страни след Втората световна война (1939-1945).
1955 - Първа конференция на парламентаристи от страните членки на Организацията на северноатлантическия договор (НАТО) в Париж, Франция. От м. ноември 1966 г. структурата се нарича Североатлантическа асамблея. От 1 юни 1999 г. приема името Парламентарна асамблея на НАТО.
1964 - В квартал Харлем в Ню Йорк, САЩ, избухват сблъсъци след застрелването на 15-годишен афроамериканец от бял полицай. С този инцидент се поставя началото на масови безредици срещу полицейското насилие на расова основа в страната, които обхващат щатите Ню Йорк, Филаделфия, Калифорния, Ню Джърси и Детройт, щата Мичиган. В резултат на сблъсъците между протестиращи и полиция в Харлем загива един човек, ранени са над 100 души и около 450 души са арестувани.
1968 - В Санта Клара, щата Калифорния, САЩ, американските инженери Робърт Нойс и Гордън Мур основават компанията за производство на микропроцесори и специализирани интегрални схеми "Интел".
1976 - Влиза в сила Международна конвенция за предотвратяване и наказание на престъплението апартейд, утвърдена с резолюция 3069 на Общото събрание на ООН от 30 ноември 1973 г. Ратифицирана е от Народното събрание на България на 31 май 1974 г., в сила от 18 юли 1976 г.
1980 - Последно изпълнение на сцената на Театъра на "Таганка" в Москва, Русия, на Владимир Висоцки, който изпълнява главната роля в постановката "Хамлет". Това е последната му изява в театъра преди смъртта му на 20 юли 1980 г.
1988 - Иран обявява, че приема резолюция 598 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 20 юли 1987 г., предвиждаща незабавно прекратяване на огъня по време на войната с Ирак до 20 август 1988 г. Ирак приема резолюцията на 6 август 1988 г. Войната между Иран и Ирак започва на 22 септември 1980 г. и завършва на 20 август 1988 г.
1998 - В Рим, Италия, е приета Дипломатическата конвенция на ООН за създаване на Международния наказателен съд (т.н. Римски статут), от представителите на над 120 страни. Съдът започва да функционира на 1 юли 2002 г., след като Дипломатическата конвенция е ратифицирана от 60 страни. Международният наказателен съд има юрисдикция над четири групи престъпления - геноцид, престъпления срещу човечеството, срещу законите и обичаите за водене на война. В състава на съда влизат 18 съдии със 7-годишен мандат, прокурори и следователи. Първото заседание на Международния наказателен съд се провежда на 11 март 2003 г. в Хага, Нидерландия.
2002 - Закариас Масауи, обвинен пред американски федерален съд в съучастие в атентатите от 11 септември 2001 г., се признава за виновен. Той заявява пред съда, че е член на терористичната група "Ал Каида" и сподвижник на смятания за организатор на атентатите Осама бин Ладен.
2004 - Референдум в Боливия за национализиране на газовия отрасъл протича при висока избирателна активност. Боливия притежава вторите по обем залежи от природен газ в Латинска Америка, който е главното национално богатство. 83,2 процента от боливийците гласуват за отмяна на приетия през 1997 г. закон за петролните и газови богатства, съгласно който експлоатацията, транспортът, ценообразуването и износът на природен газ се предоставят на чуждестранни компании, притежаващи концесии за тази дейност.
2007 - Индийски съд произнася общо 6 смъртни присъди за атентатите от 1993 г. във финансовата столица на Индия - Мумбай, за поставянето на няколко бомби, взривени на 12 март 1993 г. в различни райони на Мумбай. Тогава при най-кървавия терористичен атентат в Индия загиват 257 души и над 300 са ранени. Над 100 души са признати за виновни за участие в заговора, смятан за акт на отмъщение заради разрушаването през 1992 г. в Северна Индия на джамия от 16-и в. от индуистки националисти. След разрушаването на храма избухват религиозни бунтове, завършили с над 800 жертви, повечето мюсюлмани.
2013 - В болницата Акдениз в Анталия, Турция, е извършена пета трансплантация на лице. При продължила 6 часа и половина операция на 27-годишния Реджеп Серт успешно е присадено лицето на 42-годишен поляк в мозъчна смърт. Полският турист, който бил на почивка в егейския курорт Ула (окръг Мугла), е изпаднал в мозъчна смърт след инцидент в морето. През 2012 г. в Турция са извършени четири трансплантации на лице.
2016 - През първия ден от международната конференция за борба с вируса на СПИН в Дърбан, Република Южна Африка, изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк обявява, че СПИН остава първата причина за смъртност сред младежите и девойките на между 10- и 19-годишна възраст в Африка. Смъртните случаи вследствие на СПИН сред 15- и 19-годишните са се увеличили над 2 пъти от 2000 г. През 2015 г. в света ежечасно са били регистрирани 29 нови заболявания от СПИН в същата възрастова група. Най-уязвими са младите момичета. С тях са свързани 65 процента от новите заболявания от СПИН в света в тази възрастова група. В субсахарска Африка, където живеят около 70 процента от заразените със СПИН, трима от четирима новозаразени със СПИН през 2015 г. са били момичета. Изследване на УНИЦЕФ, обхванало 52 000 младежи и девойки в 16 държави, разкрива, че 68 процента от анкетираните не желаели да се подложат на тест за СПИН, защото се страхували, че резултатът може да е положителен. Новите случаи на заразяване от майка на дете, свързани с предаване на вируса ХИВ при раждането или кърменето са намалели с около 70 процента от 2000 г. През 2015 г. половината от новите заразявания сред децата на възраст от 0 до 14 години са регистрирани в 6 държави, 5 от които са в Африка - Република Южна Африка, Кения, Мозамбик, Нигерия и Танзания.
2017 - В Тбилиси, Грузия, президентите на Украйна и Грузия Петро Порошенко и Гиорги Маргвелашвили подписват декларация за стратегическо партньорство между двете страни, по-специално за взаимно поддържане на суверенитета и териториалната цялост. Подписано е и споразумение за сътрудничество в сферата образованието, предвиждащо по-специално съдействие за учещите украински език в Грузия.
2018 - В Турция е отменено окончателно извънредното положение, въведено на 20 юли 2016 г. след неуспешния опит за държавен преврат в страната на 15 юли 2016 г. По време на продължилото две години извънредно положение в Турция десетки хиляди хора са уволнени от държавна служба и от армията, докато политици и журналисти са арестувани.
2019 - В град Киото, Япония, при умишлен пожар в студио за анимация на компанията "Киото анимейшън" загиват 33 души, а 36 са ранени. Подпалвачът е Шинджи Аоба, който обвинява студиото в плагиатство. Това е най-кървавото масово убийство в Япония след предполагаемия палеж в Токио през 2001 г., когато загиват 44 души.
2020 - В една от най-големите готически църкви във Франция - катедралата "Св. св. Петър и Павел" в гр. Нант, избухва пожар, който унищожава безценни реликви, сред които старинен орган, изработен през 1620 г. от Жак Жирар и витражите от източната фасада, завършени през 1499 г. Строежът на катедралата започва през 1434 г. и продължава 457 години - до 1891 г. Пожарът унищожава реликви, оцелели през Френската революция и Втората световна война. Според представители на властите пожарът се дължи на умишлен палеж.
Родени на този ден българи:
Васил Левски (ист. име Васил Иванов Кунчев), революционер, идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение, Апостол на българската свобода /1837-1873/.
Участник в Първата българска легия (1861-1862), където заради храбростта и ловкостта му е наречен Левски. Учител във Войнягово, Карловско, и в с. Ени кьой, Тулчанско (1864-1867). През 1867 г. се прехвърля в Румъния, за да се включи в подготвяните за преминаване в България въоръжени чети. През март с.г. се включва в четата на Панайот Хитов и е избран за знаменосец. Включва се във формирането на Втората българска легия (1867-1868). Осъществява две обиколки в България - първата от 11 декември 1868 г. до 24 февруари 1869 г. и втората - от 1 май до 26 август 1869 г., по време на която изгражда първите революционни комитети в Ловеч, Плевен, Карлово, Сопот за подготовка на въоръжена борба срещу поробителите. Участва в създаването и е избран за член на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ, Румъния (1869). Изгражда Вътрешната революционна организация (ВРО) в България (27 май 1870). На Общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април-4 май 1872) е утвърден за "главен апостол на цяла България,Тракия и Македония", след което напуска Букурещ и продължава апостолската си дейност в българските земи. На 27 декември (ст. ст.) 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче (намиращо се в село Къкрина, Ловешко). От 5 до 10 януари (ст. ст.) 1873 г. е разпитван от Специална следствена комисия, която на 14 януари (ст. ст.) изготвя заключителния протокол, с който предлага да бъде осъден на смърт. На 22 януари ст. ст. със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е потвърдена. На 6 февруари ст. ст. /18 февруари н. ст. 1873 г. е обесен в покрайнините на София от турските власти. По традиция всяка година на 19 февруари се отбелязва годишнината от смъртта му, когато в цялата страна се организират тържествени чествания.
Елин Пелин (ист. име Димитър Иванов Стоянов), писател /1877-1949/.

Related Keywords

Montana , United States , Mugla , Turkey , Tel Aviv , Israel , Vratsa , Bulgaria , Czech Republic , Ankara , Medical Clinic , Mozambique , Plovdiv , Enina , Khaskovo , Mexico , Netherlands , Sarafovo , Burgas , Durban , Kwazulu Natal , South Africa , Varna , Uruguay , Zagreb , Grad , Croatia , Poland , Spain , Levski , Pernik , Norway , Moscow , Moskva , Russia , Tokyo , Japan , Milan , Lombardia , Italy , Haskovo , Kiev , Ukraine General , Ukraine , Washington , Bolivia , Uppsala , Uppsala Lan , Sweden , Macedonia , Philadelphia , Pennsylvania , Bratislava , Bratislavsky Kraj , Slovak Republic , Stanford University , California , Zurich , Züsz , Switzerland , Kyoto , Michigan , Aleko Konstantinov , Pazardzhit , London , City Of , United Kingdom , Budapest , Hungary , Iraq , Montreal , Quebec , Canada , Chile , Sopot , Lovech , France , Istanbul , Paris , France General , Stefan Karadza , Stara Zagora , Vasil Levski , Dobrich , Nessebar , Juarez , Méco , Kakrina , Belgrade , Serbia General , , Dresden , Sachsen , Germany , Tolbuhin , Sofia , Sofiya Grad , Mumbai , Maharashtra , India , Nigeria , Rhodope , Perifereia Anatolikis Makedonias Kai Thrakis , Greece , Vanga , Amurskaya Oblast , Vienna , Wien , Austria , Panama , Yantra , Gabrovo , Anthony Lake , Georgia , Byzantium , New York , Munich , Bayern , Iran , Paisiy , Veliko Turnovo , Baylovo , Sofiya , Zagora , Perifereia Stereas Elladas , Kenya , Pleven , Skopje , Macedonia General , Detroit , Geneva , Genè , Antalya , Bucharest , Bucuresti , Romania , Leningrad , Sankt Peterburg , Berlin , Warsaw , L67 , Italian , America , Turkish , Mexican , Bulgarian , French , Swiss , Chilean , Japanese , American , Polish , Panamanian , Russian , Czech , Spanish , Bolivians , Ukrainian , Soviet , Dutch , German , Dimitar Nikolov Assen , Emil Popov , Lubomir Yordanov , George Rakovski , Burton Richter , Ivan Vazov , King Ivan Alexander , Anthony Eden , Adolf Hitler , Krystju Lafazanov , Dimitari Stefan Karadza , Abdul Azis , Adolf Ogi , A Angel Stanev , Dragan Prokopiev , John Glenn , Slavcho Petrov Bochev , Michael Angelov , Dmitry Shostakovich , Roald Hoffman , Nelson Mandela , Alex Rocco , Cyrili Methodius , Emperor Palaeologus , King Boris , Georges Bizet , Georgei Panayot Volov , Vladimir Gadjev , Alexander Friedman , Nikita Khrushchev , Dimitar Panov , Alessandro Federico , A Atanas Burov , Zlatyu Boyadzhiev , C Santa Clara , George Bradistilov , Ivan Kondov , A King Boris , A Elijah Beshkov , Roberti Gordon Moore , Nikolay Binev , States Dwight Eisenhower , Peteri Paul , Nikolay Hajtov , Vladimir Vysotsky , Dragan Prokopiev Vasilev , Dimitar Panov Ivanov , Johanni Robert , Vasil Ivanov Kunchev , Tsvyatko Barchovski , Petro Poroshenkoi Margvelashvili , Jane Austin , Martin Espino , Jose Angel Valente , Dimitar Ivanov Stoyanov , Steve Forbes , Vesselina Katsarova , Jean Antoine , George Dimitrov , Stanley Rose , A Cyril Petrov , Parliamentary Assembly , Bulgarian Church , C Decreea Ministers Council , A Central Committeea Japanese , University Library , Indian Court , Championship League , National Office , Investigation Commission , Municipal Council , Bulgarian Academya Sciences , Theatera Bulgarian Army , Red Army , Membera Central Commissiona Bulgarian , Union Federation , Memorial Museuma Holocaust , Heritagea Organization , National Assembly , International Convention , Central Committee , C Soviet Union , Ambassadora Soviet Union , National Republic Bulgaria , National Palace , Moscow Council , A Total Assembly , International Federation , Membera Federationa French , Heada Department , Us Federal Court , Bulgarian Army , Ministerial Council , Diplomatic Convention , Developmenta Bulgarian , Ministers Council , International Criminal Court Be Place , Statesa Organizationa North Atlantic , Intel , House Museum , Decreea Ministers Council , Central Bulgarian Committee , National Assemblya Bulgaria , Ministry Be , Folk Library , International Criminal Court , July Professional , Main Directorate , Republic Bulgaria , Kingdom Bulgaria , City Charles , City Levski , Total Assembly , Republic South Africa , May June , Byzantine Emperor Palaeologus , Between Bulgaria , Black Sea , Hadji Dimitar , Peak Buzludza , Peak Hadji Dimitar , Old Mountain , Act As Bulgarian , Second Bulgarian Legion , July Pass , Bulgarian Beach , Veliko Tarnovo District , Russian Turkish Liberation , Old Nessebar , Caucasian Republic , Average Asia , Trade Union Federation , New Law , Saturday Road , Republic Uruguay , Soviet Union , Working Moscow , Moscow Bolshevik , Nazism Adolf Hitler , General Secretary , United States Dwight Eisenhower , Prime Minister , United Kingdom Anthony Eden , France Rene , Second World , North Atlantic , From June , African American , New Jersey , State Michigan , State California , Gordon Moore , Para Qaeda , Osama Bin Laden , Latin America , India Mumbai , North India , District Mugla , Executive Director , Most Vulnerable , Africa Republic South , Georgia Petro Poroshenko , State Office , First Bulgarian Legion , Through March , Panayot Hit , Builds Internal , Bulgarian Land , Kakrinsko Inn , Village Kakrina , Special Investigation Commission , Elin Wormwood , Bulgarian Academy , Nobody Popov , Cooperative Theater , Collective Theater , Dramatic Theater Montana , Bit Sky , Elijah Beshkov , Cyril Petrov , Jordan Raditchkov , Atanas Burov , Angel Stanev , Bulgaria Land , Silver Revival , Executive Office , Roses Stoychev , From European , Through Sports , Municipal Theater , Beautifully Village , Youth Theater , Satirical Theater , River Bridge , Marine Salt , Vienna State , Old Zagora , Coventry City , Robert Hook , Under Construction , High Council , July October , February July , Henry El Salvador , January , Dresden Philharmonic , London Philharmonic , Music Director , New York Philharmonic , Memorial Museum , Turkish Delight , Star Rangers , Per Person , January December , European Championship , World Championship , Managing Editor , German Johann , September June , Volumes False , Benin Pablo Juarez , January July , Panayot Volov , Secret Central Bulgarian Committee , Sir Stanley Rose , Construction Faculty , Russian Marinade , Japanese Communist , July September , September July , Major Slavcho , Deputy Head , Central Commission , Bulgarian Communist , November April , Deputy Chief , Her Director , Stefan Macedonian , September , Moscow Philharmonic , Leningrad Philharmonic , Bolshoi Theater , San Karl , Family Simpson , Famous Teddy Ies , மஂட்யாந , ஒன்றுபட்டது மாநிலங்களில் , வான்கோழி , தொலைபேசி அவிவ் , இஸ்ரேல் , பல்கேரியா , செக் குடியரசு , அங்காரா , மருத்துவ சிகிச்சையகம் , மொசாம்பிக் , மெக்ஸிகோ , நெதர்லாந்து , பர்காஸ் , டர்பன் , க்வஸூல்யூ நேட்டல் , வர்ணா , உருகுவே , ஜாக்ரெப் , கிரத் , குரோஷியா , போல்யாஂட் , ஸ்பெயின் , நோர்வே , மாஸ்கோ , மோசிக்குவா , ரஷ்யா , டோக்கியோ , ஜப்பான் , மிலன் , லோம்பார்டியா , இத்தாலி , கியெவ் , உக்ரைன் , வாஷிங்டன் , பொலிவியா , ஸ்வீடந் , மாசிடோனியா , பிலடெல்பியா , பென்சில்வேனியா , ஸ்லோவாக் குடியரசு , ஸ்டான்போர்ட் பல்கலைக்கழகம் , கலிஃபோர்னியா , ஸுரி , சுவிட்சர்லாந்து , கியோட்டோ , மிச்சிகன் , அலெகோ கொண்ஸ்த்தண்தினோவ் , லண்டன் , நகரம் ஆஃப் , ஒன்றுபட்டது கிஂக்டம் , புடாபெஸ்ட் , பசி , இராக் , மான்ட்ரியல் , க்வீபெக் , கனடா , சிலி , பிரான்ஸ் , இஸ்தான்புல் , பாரிஸ் , ஜுவரெஸ் , பெல்கிரேட் , டிரெஸ்டன் , சாச்சேன் , ஜெர்மனி , சோபியா , சோஃபியா கிரத் , மும்பை , மகாராஷ்டிரா , இந்தியா , நைஜீரியா , கிரீஸ் , வாங்க , வியன்னா , வீந் , ஆஸ்ட்ரியா , பனாமா , யந்திரம் , கபிரொவோ , அந்தோணி ஏரி , ஜார்ஜியா , ப்யசாண்டியும் , புதியது யார்க் , முனிச் , பேயர்ன் , இரண் , சோஃபியா , கேந்ய , ஸ்கோப்ஜே , டெட்ராய்ட் , ஜிநீவ , ஆன்டால்யா , புக்கரெஸ்ட் , ரோமானியா , பெர்லின் , வார்சா , இத்தாலிய , அமெரிக்கா , துருக்கிய , மெக்ஸிகன் , பல்கேரியன் , பிரஞ்சு , சுவிஸ் , சிலியன் , ஜப்பானிய , அமெரிக்கன் , போலீஷ , பனமேனியன் , ரஷ்ய , செக் , ஸ்பானிஷ் , உக்ரேனிய , சோவியத் , டச்சு , ஜெர்மன் , பர்டன் பணக்காரர் , அந்தோணி ஈடன் , ஜான் க்ளென் , நெல்சன் மண்டேலா , அலெக்ஸ் ரோகோ , கிங் போரிஸ் , அலெக்சாண்டர் ப்ரைட்மேன் , ஜேன் ஆஸ்டின் , மார்டின் எஸ்பினோ , ஸ்டீவ் ஃபோர்ப்ஸ் , ஜீன் அன்டோயின் , ஜார்ஜ் திமிற்ரோவ் , ஸ்டான்லி உயர்ந்தது , பாராளுமன்றம் சட்டசபை , பல்கேரியன் தேவாலயம் , பல்கலைக்கழகம் நூலகம் , இந்தியன் நீதிமன்றம் , சாம்பியன்ஷிப் லீக் , தேசிய அலுவலகம் , விசாரணை தரகு , நகராட்சி சபை , சிவப்பு இராணுவம் , தொழிற்சங்கம் கூட்டமைப்பு , தேசிய சட்டசபை , சர்வதேச மாநாடு , மைய குழு , தேசிய அரண்மனை , மாஸ்கோ சபை , சர்வதேச கூட்டமைப்பு , எங்களுக்கு கூட்டாட்சியின் நீதிமன்றம் , பல்கேரியன் இராணுவம் , மந்திரி சபை , இராஜதந்திர மாநாடு , அமைச்சர்கள் சபை , இன்டெல் , வீடு அருங்காட்சியகம் , சர்வதேச குற்றவாளி நீதிமன்றம் , பிரதான இயக்குநரகம் , இருக்கலாம் ஜூன் , கருப்பு கடல் , பழையது மலை , ஜூலை பாஸ் , காகசியன் குடியரசு , சராசரி ஆசியா , வர்த்தகம் தொழிற்சங்கம் கூட்டமைப்பு , புதியது சட்டம் , குடியரசு உருகுவே , சோவியத் தொழிற்சங்கம் , ஜநரல் செயலாளர் , ப்ரைம் அமைச்சர் , இரண்டாவது உலகம் , வடக்கு அட்லாண்டிக் , இருந்து ஜூன் , புதியது ஜெர்சி , நிலை மிச்சிகன் , நிலை கலிஃபோர்னியா , கோர்டந் மூர் , ஓசமா பின் சுமை , லத்தீன் அமெரிக்கா , இந்தியா மும்பை , வடக்கு இந்தியா , நிர்வாகி இயக்குனர் , பெரும்பாலானவை பாதிக்கப்படக்கூடிய , நிலை அலுவலகம் , மூலம் அணிவகுப்பு , பல்கேரியன் நில , சிறப்பு விசாரணை தரகு , பல்கேரியன் கலைக்கழகம் , நிர்வாகி அலுவலகம் , இருந்து ஐரோப்பிய , மூலம் விளையாட்டு , நகராட்சி திரையரங்கம் , இளைஞர்கள் திரையரங்கம் , நதி பாலம் , கடல் உப்பு , வியன்னா நிலை , உடன்படிக்கை நகரம் , ராபர்ட் கொக்கி , கீழ் கட்டுமானம் , உயர் சபை , ஜனவரி , டிரெஸ்டன் பில்ஹார்மோனிக் , லண்டன் பில்ஹார்மோனிக் , இசை இயக்குனர் , புதியது யார்க் பில்ஹார்மோனிக் , நினைவகம் அருங்காட்சியகம் , துருக்கிய மகிழ்ச்சி , நட்சத்திரம் ரேஞ்சர்ஸ் , ஒன்றுக்கு நபர் , ஜனவரி டிசம்பர் , ஐரோப்பிய சாம்பியன்ஷிப் , உலகம் சாம்பியன்ஷிப் , நிர்வகித்தல் ஆசிரியர் , செப்டம்பர் ஜூன் , ஜனவரி ஜூலை , கட்டுமானம் ஆசிரிய , ஜப்பானிய கம்யூனிஸ்ட் , ஜூலை செப்டம்பர் , செப்டம்பர் ஜூலை , துணை தலை , மைய தரகு , பல்கேரியன் கம்யூனிஸ்ட் , நவம்பர் ஏப்ரல் , துணை தலைமை , செப்டம்பர் , மாஸ்கோ பில்ஹார்மோனிக் ,

© 2024 Vimarsana